2023. évi kérdőív a szenior úszással kapcsolatos észrevételekről, feladatokról és javaslatokról.


Mindenkinek köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítette a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége (MSZUOSZ) elnökségének a munkáját!
Ez a tizedik a kérdőívek sorában, amelyeket mindig a következő évre tartunk nyilván, mert mindig év végén készültek, a cél pedig az, hogy a vélemények és javaslatok alapján javítani tudjuk tevékenységünket a jövőben.


A kérdőívek kitöltési statisztikája 2014-2022
Év 2014201520162017 2018201920202021 20222023
Kitöltők száma 22266197137 21622087200 17774
Összes regisztrált % 42,69%12,07%38,63%19,03% 21,39%22,54%8,92%17,74% 9,77%5,87%
úszó 520547510720 10109769751121 18111260

A fenti kimutatásban az összes válaszadó között szerepelnek nem regisztrált úszók is, de ez nem torzítja számottevően a statisztikát. Az eddigi kilenc évban mindig több kitöltő volt a kérdőíveknél most még a tagegyesületek számát sem érte el. Ennek oka lehet, hogy sem a közvetlen kör e mail sem a Facebokkon többször közzétett felkérés sem volt elegendő vagy a sporttársak nem szerették volna kitölteni a kérdőívet. Az összes válasz statisztikáját ide kattintva tekinthetitek meg!

A válaszadók megoszlása nemek szerint több összesen 43 férfi (58,1%) és 31 női válaszadónk van. Idén is több férfi válaszolt, mint a versenyzők megoszlása alapján várható volt. Az elnökség munkájával 2022-ben többen elégedettek, mint bármikor korábban. A válaszadók osztályzata az elnökség tevékenységét 4,33 átlaggal osztályozták és egyetlen 2-es osztályzat volt. Aki szeretné megnézni mik az elnökség feladatai ide kattintva megteheti.

A válaszadók 90,6%-a számára fontos vagy nagyon fontos a medencés szenior úszóverseny.

Az elnökség a kék színű válaszokban fogalmazta meg válaszait, javaslatait vagy véleményét a piros kiemelt szöveggel, a szövetség elnöksége által tervezett vagy már végrehajtott intézkedéseket, tevékenységeket emeltük ki. A felvetések, javaslatok és kritikák sorszáma folyamatos későbbi leveleitekben kérjük erre hivatkozzatok!

Sorsz. Amennyiben részletesen szeretné értékelni az MSZÚOSZ elnökségének munkáját itt megteheti

Az elnökség válasza, javaslata

1.

Pozitív hozzáállás, profi háttér

Köszönjük a dícséretet és az elismerő szavakat! Igyekezni fogunk a továbbiakban is a sporttársak elvárásainak megfelelően dolgozni és segíteni a szenior úszást.
Külön köszönöm a 12. pontban személyesen nekem címzett elismerést. Hozzátenném, hogy ez azért tűnik így, mert az én tevékenységem a ranglisták, kimutatások készítése látványosabb, jobban követhető, mint a többi elnökségi tagé, akiknek a munkája pontosan ugyan olyan fontos, mint az enyém.

2.

Csak hálás lehetek azért a munkáért, amit beletesztek!

3.

Belenéztem a statisztikai adatokba. Bámulatraméltó precizitást, részletes, naprakész adatokat találtam versenyzőkről, eredményekről. Ez is az elnökség munkáját dicséri.

4.

Köszönet és hála azoknak, akik adminisztratív segítséget adtak, idejüket nem kímélve. Köszönet a versenyrendezőknek nyújtott anyagi támogatásért.

5.

Köszönjük az egész éves odaadó munkájukat, a remek versenyeket!

6.

Nagy köszönettel tartozunk az Elnökségnek, hogy lehetőséget adnak számunkra, hogy ússzunk, versenyezzünk. Hihetetlenül nagy érték ez számunkra.

7.

Nagyon jó a tájékoztatás és a fotók is

8.

Kiváló munkát végeznek!

9.

Pozitív irányban változott az előző évekhez képest.

10.

Köszönjük a munkátokat!

11.

Minden tiszteletem.

12.

Én szeretném Miklós Attila munkáját kiemelni és dicsérni 5+. Gyors információk, jegyzőkönyvek, statisztikák, jó kommunikáció és mindig elérhető. Örülök, hogy rajta keresztül a debreceni úszó klub tagja lehettem.

13.

Nagyon köszönjük munkájukat! Jó egészséget mindenkinek.

14.

Megfelelő

15.

Mindenről időben pontosan tájékoztatnak. Versenykíirást, időeredményeket mindig pontosan kezelik időben értesülhetünk mindenről.

16.

Szeretném megismerni az elnökség munkajat

Az elnökség feladatait ide kattintva nézheti meg.

17.

Az EB-vel kapcsolatban beszélgettem néhány emberrel. Egyetértettünk abban, hogy jobb lett volna megkérdezni az EB-n indulókat, hogy fizetnének-e egy jobb minőségű pólóért (akikkel beszéltem, mindenki fizetett volna érte). Kevés emberen láttam a szövetségtől kapott pólót.

Több éven keresztül színes pólók küönleges díszítő elemekkel készültek amelyeket szintén kritizáltak néhányan. Amennyiben a javaslatot megfogalmazó sporttárs szeretné megoldani a következő viágversenyre a pólók tervezést, rendelést és legyártatását, az elnökség a szokásos összeget, ami az egy póló ára a nevezett versenyzők valamint a kísérők számára jelentkezzen az elnökségnél. Előre figyelmeztetjük a vállalkozót, hogy az ízlésbeli különbségeket lehetetlen követni.

18.

Elég kevés amit a versenyt rendezőknek segítenek. Uralkodnak, de igazán nem szerveznek.

Elismerjük, hogy sokkal több támogatás lenne szükséges a versenyrendezőknek viszont a tartósan fenntartható lehetőségeinkből ennyire futotta. A kedves sporttárs figyelmébe ajánlom a 4. pontban megfogalmazott véleményt valamint az elnökség feladatait, amelyeket ide kattintva nézhet meg. Amennyiben mindezek után is úgy gondolja, hogy az elnökség "uralkodik" amin változtatni kell, javaslom ezt vesse fel a következő közgyűlésen vagy a 2025-ös tisztújításon minél több új elnökségi tag vagy teljesen új elnökség jelentkezzen a felsorolt feladatok elvégzésére valamint a versenyrendező egyesületek támogatásának hatékonyabb megoldására.

19.

Kérdés: miért kell a nevezésekhez titkos dolgokat bevezetni? Jó a határidő megszabása a megadott nevezési lap.

Az on line nevezés előnye az, hogy nincs köztes feldolgozás hanem a csapat vezető vagy megbízott által rögzített nevezések (amelyben a versenyző neve és születési dátuma helyesen szerepel mivel választható) közvetlenül betölthetők a versenyrendező programba. A jelszó amivel a sporttársak beléphetnek a rendszerbe egyesülethez kötött, hogy más ne tudja módosítani a nevezést.
A rendszer használata nagyon egyszerűen működik. A csapatvezetők regisztrálnak, majd kapnak e-mailben egy belépési linket, s innentől kezdve működik. Ha netalán elfelejtik a saját jelszavukat, akkor mentsék el a gépükön/telefonukon, s nem lesz probléma. Nincsenek benne titkos elemek. Ha a vezető nem rendelkezik minimális informatikai ismerettel sem, akkor kérjen meg egy fiatalabb, vagy jártasabb úszótársat az egyesületből, hogy intézze a nevezéseket. A nevezett versenyzőkről a rendszer listát készít, a nevezési díjakat is összegzi. Ez nagy segítség a csapatvezetőknek. /Téli Éva/

20.

Tájékoztatni kell az embereket a költségekről, amik a versenyszervezőket terhelik, gondolok itt az érmek árára. A novemberi hódmezővásárhelyi versenynél sokan nehezményezték, hogy százalékos számítás alapján kaptak érmeket a versenyzők és nem korcsoportonként. Megfelelő tájékoztatás mellett jobban megértették volna az emberek, hogy ez nem egyszeri probléma ami most jelentkezett, hanem ez korábban is jelentős terhet jelentett a szervezőknek.

A véleményt megfogalmazó sporttársnak köszönjük, hogy a helyén kezelte a hódmezővásárhelyi verseny emlékérem-százalékos eredmény alapján versenyszámonként első három versenyző díjazása megoldást, ami élénk vitát váltott ki a közösségi médiában a sporttársak között.
A versenyek rendezési költsége mint arról már többször írtunk körlevelekben és élőszóban tájékoztattunk minden résztvevőt a közgyűlésen, versenyeken beszélgetve a sporttársakkal három részből tevődik össze. Az első a medence bérleti díj ami 600 ezer Ft-3 millió Ft közötti összeg lehet egy két-három napos versenynél helyszíntől függően. A versenybírók, a versenyt bonyolítók díja pár százezertől fél millióig terjed. Egy teljes programű sokrésztvevős versenyen ahol 14 versenyszám van (a 400 vegyes és a 800 gyors nincs benne ebben a számban) minden korcsoportban váltóval kb. 1400 érem. Ennek a beszerzési összege 50 mm átmérő esetén jelen pillanatban kedvezményesen 187 Ft, máshol egy 50 mm es betéttel 690 plusz a betét 200 Ft és ez nettó ár. A szalag és a matrica a verseny helyszínnel e fölött az összeg fölött van. Számíthatunk 600 Ft/érem+szalag+matrica árral ez összesen 840 ezer Ft. Egy átlagos verseny költsége a három meghatározó költség alapján 1,8-4,2 millió Ft között (az alacsonyabb összeg egy rövidebb kevesebb résztvevős verseny). Az idei év legmagasabb indulószámát elérő versenyeken 1300-1400 egyéni rajtot teljesítettek, amiben benne vannak az ingyenes rajtok a 70 éven felülieknek. Amennyiben 1500 Ft nevezési díjjal számolunk váltókkal együtt kb 2,1 millió amihez jön az MSZÚOSZ támogatása, ami idén 80-240 ezer forint között versenynapok számától függően. A különbség olyan nagy a bevétel és a kiadás között, hogy lehetetlen piaci alapon megrendezni a versenyt. Mégis hogy tudnak versenyt rendezni? Vannak helyszínek ahol az önkormányzati tulajdonban lévő uszodát kedvezményesebben kapják meg, pályázatok útján nyernek el pénzt a rendezésre, helyi szponzorok segítenek. A rendezés és a költségek fedezetének előteremtés rengeteg munkával jár. Mindenképpen becsüljük meg a versenyrendezők munkáját és köszönjük meg amit a versenyzési lehetőség biztosításáért tesznek.

21.

Szükséges lenne: Nagyobb támogatás,a szenior versenyek nagyobb elismertetése,a régebbi honlap jobb volt.

Igyekszünk mindenben segíteni a szenior úszó versenyzést, ami az MSZÚOSZ alapszabályában rögzített cél. A szenior versenyeket elismertetni nem egyszerű nagyon ritkán éri el a "hír értéket" a médiákban.
Az új honlapon fellelt hiányosságokat kérjük közöljék a sporttársak a honlap adminisztrátorával.
A nagyobb elismertetésért valamennyien (1260 úszó és 80 egyesület) tehetünk és tegyünk is. Pl. A versenyekről beszámolók küldése a médiumoknak (rendezők és résztvevő egyesületek egyaránt) Pl. újságcikkek írása az eredményekről, TV, rádió kihívása a versenyekre stb. Ha mindannyian megtesszük, amit megtehetünk, sokkal eredményesebbek lehetünk. /Téli Éva/

 
Sorsz. Amennyiben van javaslata miben változtasson az MSZÚOSZ elnöksége a 2023-as évben a munkáján kérjük írja meg

Az elnökség válasza, javaslata

22.

A honlap minőségének javítási, illetve részletesebb eredmények, statisztikák stb. feltöltése

Meg fogjuk vizsgálni milyen statisztikák és kimutatások hiányoznak az új honlapról és elérhetővé tesszük.
Az anyagok feltöltése folyamatosan történik, a rendszergazda idejének függvényében, aki társadalmi munkában végzi ezt a tevékenységet. /Téli Éva/

23.

Az éves program legalább január végére legyen készen és közzétéve.

Az elmúlt években augusztus végére előállt a jövő évi program. Sajnos az elmúlt két év a Covid járvány miatt a következő 2023-as év az uszoda bezárások illetve az energia árak robbanásszerű növekedése miatt bekövetkezett bérleti díj drágulás miatt nem tervezhető. Egyes megszokott, évtizedes hagyománnyal rendelkező versenyhelyszíneken a régi versenyrendezők is bizonytalanok abban lehet-e szenior úszó versenyt rendezni.

24.

Az új évi Versenynaptárt már az előző év Decemberében megtervezni, feltenni az MSZUOSZ oldalra függetlenül hogy a verseny meg lesz e tartva. Ez azért érdekes, mert szabadságokat, utazásokat korán kell megtervezni és lehetne a verseny időpontokhoz igazítani.

25.

További kitartást és jó egészséget kívánok! A támogatott egyesületektől egy rövid, néhány képes, beszámolót lehetne kérni, a regisztrációs ívek mellé, mely a pályázatok szakmai beszámolóinak elkészítését segíthetné.

Erről mindenképen ajánlott levelet kiküldeni a pályázati pénzből támogatott versenyek rendezői felé. Esetleg néhány fénykép készítését kérjük a rendezőtől és a versenyjegyzőkönyvből készített szabványos statisztikával (résztvevő egyesületek és úszók száma, rajtok száma) kiegészítenénk utólag.

26.

Véleményem szerint nagy igény lenne egy 0. korcsoport (a 25 éves kor alattiak számára) bevezetésére, hogy azoknak is legyen lehetőség biztosítva a versenyzésre, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, azonban már más versenyekben nem indulhatnak.

A 0. korcsoport minden szenior versenyen indulhat versenyen kívül. Ami azt jelenti, hogy a verseny rendező adhat érmet, de a ranglistákban nem szerepel az úszó eredménye a FINA-World Aquatics szabályok szerint nem szabványos korcsoport miatt.

27.

Most vettem csak észre, hogy megint működik a honlap. Kicsit nagyobb nyilvánosság lehet, hogy segítene a megítélésben, az együtt gondolkodásban.

Pár éve meggyőztek, hogy a közösségi média (amelynek én nem vagyok használója néhány szakmai és egy elvi okból) könnyebben eljut az emberekhez, de ebben csalónom kellett. Nem tudom, hogy lehet feljhívni a figyelmet egy létező több, mint tíz éve működő azonos domainen létező honlapra, amelyik nem volt elérhető néhány hónapig a ráncfelvarrás alatt, de már két éve újra működik.

28.

Én nagyon örülök, hogy vannak versenyek, jó közösség van, alig várom, hogy találkozzak az úszótársakkal. Minden nagyon jó így, ahogy van

Köszönjük!

29.

Új helyszínek létrehozása Szeged Nyíregyháza Sopron. Zalaegerszeg

A versenyrendezést csak a felsorolt helyszíneken létező és működő egyesültek kezdeményezhetik. Az MSZÚOSZ elnöksége ugyanabban a támogatásban részesíti a versenyrendezőket.

30.

Lehet kevesebb verseny több nevezést vonzana, pl. csak két havonta egy verseny...mint így elaprózva minden hónapban verseny...

A 2022-es év 12 hazai verseny mellett az magyar szenior úszás történetében második legtöbb szenior úszó rajtot hozta (a 2017-es hazai rendezésű VB éve után). Valószínűleg igaz az, hogy fele annyi verseny több indulót és rajtot hozna egy-egy megrendezett versenyen, de abban kételkedem, hogy éves szinten, nem hogy többet, de legalább ugyanannyit mint a 12 szenior versenyen. Gondoljunk arra, hogy ugyanúgy lenne akinek az időpont nem felel meg vagy más okokból nem tudna indulni.

31.

Jó lenne, ha legalább egy olyan verseny lenne, ahol nem kell nevezési díjat fizetnünk mondjuk 3 szám erejéig. Szerintem rajtam kívül sokak számára anyagilag nagyon megterhelő a versenyek (utazás, szállás, nevezési díj) kifizetése. (én pl. Ritkán tehetem meg, hogy olyan versenyen induljak, ahol szállást kell fizetnem) Ne hagyjuk, hogy csak azoknak a kiváltsága legyen a sport, aki bizonyos életszínvonal felett élnek.

70 év feletti versenyzők esetén versenynaponként számolva egy-egy rajt ingyenes. A versenyrendezők a nevezési díjakból próbálják a versenyek költségeit fedezni. Ezt a juttatást nem tudják bevállalni, mert nincs megfelelő költségfedezet.

32.

Jó úton járunk az érem kérdésben. Szerintem követendő, amit Hódmezővásárhelyen csináltak! Mennyivel egyszerűbb, és olcsóbb lenne egy verseny rendezése! (Csak gyűlik a fiókunkban az a sok érem) Az elégedetlenkedők előbb-utóbb belenyugodnának, illetve belátnák, hogy érem nélkül is, külön díjakkal tökéletesen működik minden, mert a szenior úszásban nem ez a lényeg. A nemzetközi versenyek nem tartoznak ide, de az itthoniak szerintem teljesen. Annyi csodát rejt számunkra ez az egész világ, a közösség, a lehetőség, hogy versenyezhetünk. Ahogy látom Magyarországon mesterien működik ez a világ. Nekünk csak edzenünk kell, és odamennünk, úsznunk, kihozni magunkból, amit csak tudunk, akár érem nélkül is...Személyszerint mindent szívből köszönök az Elnökségtől kezdve a VersenySzervezőknek, és Mindenkinek, aki azért egy lépést is tesz, hogy létezzünk így együtt, sportszeretettel a lelkünkben.

Egyet értünk a véleménnyel. A szenior úszás történetében már volt egyszer egy ilyen próbálkozás (a régóta velünk úszó sporttársak talán emlékeznek rá) ami nagy felháborodást váltott ki annak idején. A hódmezővásárhelyi verseny kapcsán is tartottam ettől, de szerencsére a józan megfontolás a résztvevő versenyzők részéről (az uszodák egy részét pont akko zárták be) és a remek szervezés eloszlatta ezt a kételyt.

33.

Sokkal többet segítsen anyagilag a versenyt rendező egyesületeknek. Versenyt rendezőknek segítenek.Sokan vannak.

Igyekszünk minden lehetséges módon támogatni a verseny rendezőket. Anyagi forrásaink nem korlátlanok.

34.

Minden tökéletes

Köszönjük!

35.

Javitani PR-on! Sokkal nagyobb hirerteket kell adni a versenyeknek, az eredmenyeknek es altalanosan a szenior sportolasnak, az egeszseges hosszu eletnek! Ha lenne reszvenye a szenior sportolasnak en most biztos beruhaznek :) a nemzetkozi trend egyertelmuen azt mutatja, hogy kitolodik az aktiv elet es egyre tobben vesznek reszt szenior versenyeken. Szoval tobb poszt, TV, ujsag, riportok, szereplesek, videok...tudjon rola egyre tobb ember!

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az MSZÚOSZ elnökség egy tagját is meghívták a Duna TV-be, de nem volt rá lehetőség, hogy a szenior úszásról érdemben beszéljen, mert jobban érdekelte a műsor készítőt az úszás mnt szabadidő tevékenység népszerűsítése. Nem kizárt, hogy általánosságban az úszás mint szabadidős tevékenység társadalmi hasznát nézve, igaza volt a műsorvezetőnek.

36.

Verseny kiírásokat, Jegyzőkönyveket mindig az MSZUOSZ oldalra feltenni.

Igyekezni fogunk mindig időben közzé tenni.

37.

Esetleg OB kat Dunántúlon is rendezni. Ideális helyszín lenne Budapest mert az ország minden területéről jól elérhető és külföldről is.

A versenyeket csak helyi egyesület tudja hatékonyan megrendezni ezt az MSZÚOSZ elnöksége nem írhatja elő senkinek hiszen nem tudjuk a teljes költségvetést átvállalni. A budapesti uszodák olyan árban vannak, hogy néhány speciális esettől eltekintve (ilyen volt például egy a Covid alatt rendezett felnőtt OB) a Magyar Úszó Szövetség, amelyik velünk ellentétben, milliárdos költségvetésből gazdálkodik, inkább vidékre vitte az országos bajnokságokat.

38.

Az első szenior korcsoport 25-29 célszerűbb lenne, hasonlóan mint az EB és VB én.

Ez a FINA-Aquatics World szabályzata ez az első korcsoport.

39.

A külföldi versenyeken való részt vételeket Centrálisan organizálni, az MSZUSZ oldalon keresztül pl. Versenykiírás, jelentkezés, nevezés, utazással kapcsolatos információk, szállás stb. Szenior úszók részére egyesülettől független edző tábor hotellel edzővel organizálni. Sport orvosi vizsgálat szenior úszók részére egy bizonyos lista alapján (vér, EKG, EKG terheléssel, Vérnyomás, Orthopedie, gyógyszerek stb,) Úszással kapcsolatos tartozékot, fürdő ruhák stb. kedvezményes vásárlása.

A világversenyekre (VB, EB) történő utazás megszevezése azért problémás, mert közelebbi helyszín esetén sokan néhány napra mennek kiválasztva mely számokban indulnak (például 2022 Róma EB három egyéni rajtot engedélyeztek) ezért nem ugyanakkor indulnak és jönnek haza. Az információkat közzé tesszük azonnal amint mi magunk is hozzáférünk példának megnézhető a fukuokai 2023-as VB esetén a helységnévre kattintva. Az edző tábor a kor, egészségi állapot, edzettség, különböző versenyzői múlt miatt nehezen megoldható ezért is nem teszünk közzé például edzésterveket. A sport orvosi vizsgálat ajánlott, de ezt központilag megszervezni miközben több mint 80 egyesület, kb 60 helységben működik és a versenyzők még több helységben laknak megoldhatatlan lenne még, ha meg is próbálnánk. Az úszó dresszek vásárlási lehetőséget néhány verseny helyszínen (pl Gyula, Csongrád, Hódmezővásárhely, Eger, Szentes) a helyi vállalkozók oldják meg.
Egy-egy EB-re, VB-re nagyon sokféle úszó utazik ki, eltérő igényekkel, és pénzügyi lehetőségekkel. Vannak, akik csak a versenynapokra utaznak, a lehető legolcsóbb szállásmegoldásokkal, utazási lehetőséggel, míg mások szeretnék a versenyt összekötni családi programokkal, kirándulásokkal, esetleg tömegszállás helyett szállodában laknának, étkezést vennének igénybe stb. Vannak, akik autóval, míg mások repülővel utaznának. Vannak, akik egyedül, vagy családdal, esetleg csak bizonyos úszótársakkal hajlandók együtt utazni, megszállni, míg másoknak teljesen mindegy kivel hozza őket össze a sors. Ráadásul a repülőjegyeket, szállodákat valakinek le kell foglalni, ki kell fizetni, ezt ki fogja a saját zsebére felvállalni? Nem kis összegekről van szó, ezt sem magánszemély, sem a Szövetség nem tudja felvállalni. Arról nem is beszélve, ha valaki végül mégsem megy, hogyan lehet rajta behajtani? Vagy úgy gondolja, hogy mégsem jó neki a szállás, vagy a szobatárs, vagy bármi más, ami meg lett szervezve? Minden úszó elvileg egyesületnek a tagja, s az egyesületen belül ezeket a dolgokat sokkal könnyebb koordinálni. Ezen a szinten sem egyszerű egyébként, az előbb felsorolt problémák itt is jelentkeznek, csak nem akkora mértékben, mintha az egész országból kell koordinálni a résztvevőket, akik nagyon-nagyon különbözőek. Minden egyesületben vannak olyanok, akik beszélnek nyelveket, informatikából kicsit képzettebbek, jó szervezőképességük van, s az idejüket is rááldozzák arra, hogy a társaiknak is segítsenek, így a megoldás az egyesületek kezében van. Az még külön árnyalja a problémát, hogy általában mindenki a saját pénzéből vállalja a versenyeken való részvételt, tehát joggal vannak elvárásai, igényei az utakkal kapcsolatban. Ha valakinek még így sem tudnak segíteni, akkor bátran forduljon hozzánk, megtaláljuk a megoldást számára. /Téli Éva/

40.

Nem tartom jónak, hogy nagyon fiatalon lehet valaki szenior úszó. A fiatalok versenyezzenek a rendes bajnokságban.

A magyar szenior úszásban 1990-ig 40 év felett lehetett indulni miközben 1986 tól a korcsoportok 25 évtől kezdődtek. Akkor ezt nehezményezték a sporttársak illetve most a 25 év alatti versenyzők indulási lehetőségét kérik számon pedig ők versenyen kívül a 0. korcsoportban indulhatnak. Nem egyszerű minden elvárásnak megfelelni.
A szenior úszás JÖVŐJE, hogy lehetőségük legyen a sportolóknak minél fiatalabban folytatni a versenyzést a profi pályafutásuk után.
Még így is nagyon ritka, hogy volt válogatott úszók, (pl.Grácz Benjamin, ifjúsági olimpiai bajnok 2014) a szeniorok között folytassák. /Tóth Csaba/

41.

Fogyatékkal előket tamogassa jobban!

A fogyatékkal élő versenyzők ugyanazt a kedvezményt kapják, mint a 70 év feletti versenyzők azaz versenynaponként számolva egy-egy rajt ingyenes.

42.

A felsorolt titkos jelszó bevezetése.Ha megadják a nevezési táblázatot akkor már könnyebb a nevezéseket időre elküldeni.

A válaszunk ugyanaz mint a 19. pontban. Az on line nevezés előnye az, hogy nincs köztes feldolgozás hanem a csapat vezető vagy megbízott által rögzített nevezések (amelyben a versenyző neve és születési dátuma helyesen szerepel mivel gördülő menüből választható) közvetlenül betölthetők a versenyrendező programba. A jelszó, amivel a sporttársak beléphetnek a rendszerbe egyesülethez kötött, hogy más ne tudja módosítani a nevezést.

43.

Tájékoztatni kell a versenyzőket és a csapatokat, hogy a banki utalásnál, akár a szövetség felé, akár versenyszervezők felé utalnak, a közlemény rovatba mindig írják bele, hogy ki fizetett, a csapat nevesítésével együtt és azt is, hogy mit (miért) fizetett. Persze ezt az általános iskolában kéne tanítani az embereknek sok minden más fontos dolog mellett amire sajnos nem jut idő. Ezt természetesen a versenykiírásokba is bele kellene foglalni.

A versenykiírásba be kell írni, de ez még mindig nem garancia arra, hogy betartják a kérésben érkezett felhívást. A helyszínen leadott egyesület nélküli váltó nevezés bár kisebb probléma, de ugyanúgy nyomozásra kényszeríti ráadásul nagyon rövid határidőn belül a versenyrendezőket.