2022. évi kérdőív a szenior úszással kapcsolatos észrevételekről, feladatokról és javaslatokról.


Mindenkinek köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítette a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége (MSZUOSZ) elnökségének a munkáját!
Ez a kilencedik a kérdőívek sorában, amelyeket mindig a következő évre tartunk nyilván, mert mindig év végén készültek, a cél pedig az, hogy a vélemények és javaslatok alapján javítani tudjuk tevékenységünket a jövőben.


A kérdőívek kitöltési statisztikája 2014-2022
Év 2014201520162017 2018201920202021 2022
Kitöltők száma 22266197137 21622087200 177
Összes regisztrált % 42,69%12,07%38,63%19,03% 21,39%22,54%8,92%17,74% 9,77%
úszó 520547510720 10109769751121 1811

A fenti kimutatásban az összes válaszadó között szerepelnek nem regisztrált úszók is, de ez nem torzítja számottevően a statisztikát. Az összes válasz statisztikáját ide kattintva tekinthetitek meg!

A válaszadók megoszlása nemek szerint több összesen 107 férfi (60.5%) válaszadónk van, mint a 70 nő. Idén több férfi válaszolt, mint a versenyzők száma alapján várható volt. Az elnökség munkájával 2021-ben sokkal többen elégedettek mint bármikor korábban. A válaszadóknak 63,3%-a elégedett, 35% nem ismeri az elnökség tevékenységét és 3 válaszadó az összes kitöltő 1,7%-a elégedetlen. Aki szeretné megnézni mik az elnökség feladatai ide kattintva megteheti.

A válaszadók 85,9%-a számára fontos vagy nagyon fontos a medencés szenior úszóverseny.

Az elnökség a kék színű válaszokban fogalmazta meg válaszait, javaslatait vagy véleményét a piros kiemelt szöveggel, a szövetség elnöksége által tervezett vagy már végrehajtott intézkedéseket, tevékenységeket emeltük ki. A felvetések, javaslatok és kritikák sorszáma folyamatos későbbi leveleitekben kérjük erre hivatkozzatok!

Sorsz. Amennyiben véleményt szeretne nyilvánítani az MSZÚOSZ elnökségének 2021-es munkájáról kérjük írja meg

Az elnökség válasza, javaslata

1.

Szerintem jól működik a szervezet!

Köszönöm a dicséretet az elnökség nevében.

2.

Nehéz volt,versenyek szervezése valószinüleg a legnehezebb. Köszönjük.

3.

Jó egészséget kívánok!!!

4.

A jelenlegi viszonyok ellenére szinvonalas versenyeken vehettünk részt.

5.

Köszönjük a munkátokat!

6.

Köszönöm

7.

Sok szeretettel gratulálok a munkátokhoz!

8.

Köszönöm szépen.

9.

Köszönjük a munkátokat, jó, hogy végre lehet a bizonytalan covid helyzetben is legalább edzeni, rendezve a versenyengedély körüli probléma.

10.

Köszönetemet szeretném kifejezni azért a munkáért, amit a szenior úszókért tesznek.

11.

Nemrégen vagyok tag, de nagyon jól érzem magam ebben a közösségben. Köszönöm a szövetség vezetőinek munkáját, hogy biztosítják a lehetőséget a magamfajta "öreg" úszóknak is.

12.

Köszönöm az elnökség, de különösen Miklós Attila tevékenységét! Segítőkészsége és lelkiismeretes munkája nagyon ritka érték. Köszönjük!

13.

Vírushelyzetre való tekintettel nem volt könnyű dolguk, jól helytálltak. Köszönöm!

14.

Köszönjük szépen áldozatos munkátokat!

15.

Köszönet a munkájukért, amit ebben a nehéz helyzetben a tesznek a szenior úszásért.

16.

Nagyon sokat dolgoztak. Köszönjük az áldozatos munkájukat.

17.

Ha valóban így történt, számomra elfogadhatatlan, hogy az elnökség szóljon egy verseny rendezőinek, hogy ne zárjanak ki senkit (ld. legutóbb Hódmezővásárhelyen).

A konkrét esettől függetlenül a versenyeket komolyan vevők arculcsapása a versenykiírásokban kötelező elemként szereplő "FINA szabályok szerint" kitétel semmibe vétele. Másodperces kiugrásos rajtok elengedése, az úszásstílus előírások durva megsértése, a futam után a medence aljáról horgászott ékszerek stb. [Vissza lehet nézni a jegyzőkönyveket. Hódmezővásárhelyen egy futamot feladón kívül csak a román férfi váltót zárták ki.

A két nap alatt elvileg az összes rajt hibátlan volt, a páros kezes fordulók is mind stimmeltek stb. Ez tessék összehasonlítani a 2019-es hódmezővásárhelyi, vagy a százhalombattai verseny statisztikáival!]

Még nagyobb szégyennek érzem, ha az elektronikus időméréssel szemben a kézi mérés eredményét hitelesíti a rendező - így akár egy Európa-csúcsot is lehetővé téve. Ugyanez vonatkozik a sípszóig már majdnem vízbe érkező indulás után elért országos csúcsra is.

A mai világban biztosan többen is készítenek felvételt; ezeken utólag is vissza lehet nézni a kérdéses eseteket, ki lehet kockázni az időt. Persze, a mindenki-ismer-mindenkit, kéz-kezet-mos világban egyik vetélytárs sem akar hivatalos óvást beadni és összeveszni.

Több állítást is (szerencsére csak) feltételesen ír le a vélemény megfogalmazója. A hódmezővásárhelyi OB-n egy számban versenyeztem az elején, utána elutaztam és nem láttam az egész versenyt ezért a teljes versenyről nem fogalmazgatok meg állítást. Amit viszont tudok:
- a hódmezővásárhelyi országos bajnokság első napján, én beszéltem a vezető versenybíróval és arra figyelmeztettem, hogy a stílus bíróval közöljék a szenior pillangó úszás esetén a mellúszás lábtempó engedélyezett. Ez FINA szabály, de mivel új versenybíróság volt, akiket nem ismertem nem tudhattam ismerik-e ezt a FINA szenior úszó szabályt. Előzőleg több versenyen előfordult már, hogy a pillangóúszásban használt mellúszó lábtempóról és a kétkarú hátúszásról kérdeztek.
- soha nem kértünk olyant a versenybíróságtól, hogy ne tartsák be a versenyszabályokat.
- a szentesi 4x100 méteres váltóval kapcsolatban. A verseny közben derült ki, hogy a gépi időmérő berendezés 4 mp-el hamarabb indul el, mint ahogy rajtjel elhangzik. Sajnos még ez sem pontos megfogalmazás, mert időnként így működött a verseny során az időmérő. Ezért három kézi időmérővel mérték az Európa csúcs esélyes váltót. Kérem ellenőrizze a reklamálást megfogalmazó, hogy a négy úszó 2022-es egyéni eredménye nem mond ellent a váltó idejének. Az első úszó első 50 méteres, a hamarabb induló gépi időméréssel azaz a kijelző szerint, gyengébb volt, mint a forduló utáni második 50 méter, ami nem fordulhat elő versenyhelyzetben. A LEN engedélyezi a kézi időmérésű eredmények hitelesítését amennyiben három időmérő van.
- a hibás rajttal (illetve az esetleg bármilyen szabálytalansággal) elért országos csúcsra valóban igaz az az állítás, hogy nem sportszerű. Én nem láttam ilyen rajtot, de attól még előfordulhatott. Nem írta milyen versenyszámban, de feltételeztem a legrövidebb távon történt a kiugrás, ezért megnéztem 50 méteres úszásokban 2 olyan országos csúcs született hosszú pályán, amelyet MSZÚOSZ versenyen úsztak. Az egyik csúcs úszóját ismerem és kizárt dolognak tartom, hogy ő kiugrott volna. A másik csúcs úszót nem ismerem, ez volt az első versenye. Ki fog derülni, ha indul még versenyen, hogy valóban tud ilyen időt úszni. Remélem megdönti szabályos körülmények között az országos csúcsát. Utólag nem tudjuk törölni az eredményt.

18.

2020 novemberében zárták be ismét az uszodák kapuit előttünk. Dr. Szabó Tündétől állásfoglalást kért az elnökség, amit meg is kapott, eszerint csak versenyengedéllyel léphetünk be újra az uszodába. Az elnökségnek 3 hónapjába tellett, míg kiadta az első engedélyeket. Az engedély megszerzésének folyamata rendkívül komplikált, szükségszerűtlen fékekkel agyonbonyolított rendszer (pl MSzUOSZ elnöki pecsét a kékkönyvbe, amit az Elnök Úr egyesületenként egyszerre volt hajlandó aláírni, emiatt össze kellett várni egymást. De maga a kiskönyv megléte is szükségtelen és nem is előírás) Érdekes helyzet volt, hogy sakkozók vagy horgászok úszhattak, de szenior úszók nem.

A reklamáció első része a tavalyi kérdőívben is szerepel a 15. pontban. Igen az elnökség összeállította a versenyengedély igénylési szabályzatot és ki kellett fejleszteni a számítógépes rendszert. A 2021-es év folyamán kb 200 versenyengedélyt adtunk ki és több, mint 1200 szenior úszónak adtunk versenyengedélytől függetlenül igazolást arról, hogy regisztrált úszók. Ezzel az igazolással Budapesten és egy megyeszékhelyen kívül, a legtöbb városban lehetőség nyílt edzésre. Ugyanakkor Budapesten versenyengedéllyel sem lehetett úszni három uszoda kivételével sehol, pontosabban csak egy uszoda kért és fogadott el versenyengedélyt. Ezeket az uszodákat nem sorolom fel az érintettek tudják melyek azok. A versenyegedély, ami nem az aminek a neve mutatja, hanem edzésengedély már lejárt az 55 éves és idősebb úszók esetében mivel a sportorvosi engedély fél évre szól. Mindegyik versenyengedély 2021 december 31-ig érvényes. A kék könyv az egyesület szempontjából fontos, az viszont igaz, hogy nem lenne szükséges feltétele a versenyengedélynek. Erről volt vita a szabályzat elfogadása kapcsán. Végül is a kék könyv mellett döntöttünk.
Elnézést kérünk, hogy nem sikerült minden kék tagsági könyvet azonnal és egyenként aláírni.

19.

Az új honlap nagyon rossz, sokkal rosszabb, mint az előző

Ahhoz, hogy a honlap javulni, fejlődni tudjon szükséges tudni, hogy pontosan mi a gond, milyen információk hiányoznak. Többféle visszajelzés érkezik, de csak abból tudunk építkezni, ami pontosan leírja mi a gond, mi hiányzik. A korábbi évek adatai folyamatosan kerülnek feltöltésre. A 2022-es versenynaptárt december végéig felkerül. A konkrétan kifogásolt részeket, hiányosságokat, problémákat osszák meg a fejlesztőkkel és küldjék el e-mailen a honlap[kukac]mszuosz[pont]hu címre. /Kolonics Krisztián/

 
Sorsz. Amennyiben bármilyen javaslata van a szenior úszással kapcsolatban vagy az elnökség munkájával kapcsolatban a 2022-es évre kérjük írja meg.

Az elnökség válasza, javaslata

20.

Szenior versenyeken a részvét ab 25 évtöl

A FINA 1986-ban hozott szabályai szerint a 25 éves és/vagy annál idősebb versenyzők lehetnek szenior úszók.

21.

Nagyon alacsonynak tartom a szenior korcsoport kezdését. Legalább 35 év lenne az induló évjárat !

22.

új OB helyszínek Budapest, Szeged és a nyugati oldalon pl. Sopron, Kaposvár
Központi Organisation külföldi international versenyekre és EB , VB -ra. ( kedvezmény a repülőre, hotelbe etc.)
Több info. a külföldi versenyekről pl.
Nevezés, jegyzőkönyv (Protokoll)
Sponzorok keresése a szenior úszás támogatására.

A helyszín választás alapján a javaslatot megfogalmazó Budapesten vagy Dunántúlon lakik. Javasoljuk keressen meg budapesti vagy dunántúli egyesületet a felsorolt helységekben és őket győzze meg arról, hogy érdemes versenyt rendezni. Az MSZÚOSZ a 2022-es évben versenynaponként 80 000 Ft támogatást nyújt a rendezőknek.
A nemzetközi versenyekre a hagyományosan sok versenyzővel induló nagy egyesületek szoktak közösen szervezni utazást. Az MSZÚOSZ nem vállal fel utazásszervezési feladatot.

23.

Minek

A felvetés komolysághoz illő válaszom azért, mert csak. A sporttársat lehet félrevezette a kérdőív. A szöveges vélemény nyilvánítás lehetőség, nem kötelező mező, hogy bármit bele kelljen írni.

24.

Csak érvényes oltási igazolással lehessen nevezni a versenyekre

A két sporttársnak javaslom beszéljék meg egymással mi lenne a jó megoldás. Kérjünk oltási igazolást vagy ne foglalkozzunk azzal sem, hogy az uszoda személyzet a járvány miatt megbetegedett és akkor is, személyzet nélkül rendezzünk versenyt.
A versenyrendezők költségei a megemelt nevezési díjak mellett sem térülnek meg. A javaslatot megfogalmazó sporttárs próbáljon meg versenyt rendezni kevesebb nevezési díjjal.

25.

Nevezési díjak csökkentése! Sokunk anyagi megfontolásból nem indul el minden olyan versenyszámban melyben szeretne. Versenyek törlését sem tartom indokoltnak egy vírusra hivatkozva. Régóta velünk van és velünk lesz. Vagy éljük tovább az életünk vagy rettegve engedünk a félelemnek és minden emberi kapcsolatunktól és sportversenytől (azt ne feledjük ide egészségesen jár az ember!) elköszönhetünk, mert a média tele tömte a fejeket hamis állításokkal...

26.

Hasonló program kialakítása, mint a MUSZ úszóranglista

A MÚSZ ranglista azon kívül, hogy dinamikus oldal és nem statikus, mint a mienk csak a verseny megnevezését tartalmazza plusz információként. Amennyiben sokan így gondolják, hogy jobb végig kattintgatni hat gördülő menüt (medence hossz, versenyző neme, úszás nem, táv, korcsoport) és elküldeni a kérést ezáltal a többi korcsoport eredményét kizárni a lekérdezésből (illetve egyszerre nem lennének láthatók) akkor lehet írni ilyen lekérdezőt. Most három kattintásból érhető el a statikus oldal.

27.

Legyen hasonló szövetségi támogatás a szenior csapatoknak is mint a MUSZ nál. Egy évben elért összpontszám alapján a kiírt országos bajnokságokat tekintve. Pl az első 5 csapat vagy 10 csapat tekintetében. A támogatást részben meghatározni hogy mire lehet költeni. Nevezés, szállás, útiköltség, (EB,VB) felszerelés, edzői bér, stb

A szenior szövetség a MÚSZ-al ellentétben nem kap állami támogatást ami érthető, mert MÚSZ az utánpótlás neveléssel is foglalkozik. Az MSZUOSZ forrási a tagdíjakból és a regisztrációs díjakból illetve amennyiben pályázati pénzhez jutunk akkor abból tevődik össze. A teljes költségvetés 1000 regisztrált versenyzővel és 60 egyesülettel számolva egy nyert pályázattal (kb 500 ezer Ft-os) kb 2,2 millió Ft. Ez az összeg nem elég a javasolt támogatásra.

28.

Mi Hódmezővásárhelyen egy teljesen amatőr úszóklub vagyunk. Szívesen versenyeznénk egyszer amatőrökkel, nemcsak volt kiváló úszókkal.

Ilyen javaslatot még nem kaptunk az elmúlt kilenc évben. Fordítva olyan javaslat, ami szintidőt írna elő volt. Nem hiszem, hogy ilyen verseny megrendezhető lenne, mert minek alapján döntenénk le, hogy valaki mindig amatőr volt? Beleszámítana-e, ha valamikor gyermekként versenyzett? Esetleg csak akkor indulhatna valaki, ha bizonyos szintidőt nem tud megúszni?

29.

Engem a nyíltvízi úszások érdekelnének jobban.

Az MSZÚOSZ ne foglalkozik szenior nyyílt vízi versenyek megrendezésével. A honlapunkon közzé tesszük a nyílt vízi versenyt rendezők versenykiírásait. Az idei 2021-es évben öt nyílt vízi versenyt szerepeltettünk a versenynaptárban.

30.

Az új honlap rendbetétele fontos lenne. Különösen a versenynaptár rész problémás, hiszen a versenyek előtt csak 1-2 héttel kerülnek fel a versenyek. Ez nem jó, mert így nem tudunk előre tervezni! Az ÖSSZES szövetség honlapján az év elején felkerül az összes verseny dátuma, a versenykiírást pedig akkor töltik fel hozzá, amikor az elkészül. Az teljesen normális, hogy 1-1 verseny elmarad ilyen--olyan okból, akkor odakerül mellé a naptárba, hogy "elmarad". Javaslom, hogy ne csak a hivatalos szenior versenyek legyenek fent, hanem egyéb úszással kapcsolatos események, pl Szarvasi úszás, Tisza-tó átúszás, OWT versenyei stb

A 2021-es évben a folyamatosan vátozó járványhelyzet miatt nem volt lehetőség a versenyek kiírásának előzetes megjelenítésére. Az elmúlt években a versenykiírások mindig időben megjelentek a honlapon. Reméljük visszaáll az élet a normál kerékvágásba.

A 2021-es évben a folyamatosan változó járványhelyzet miatt nem volt lehetőség a versenyek kiírásának előzetes megjelenítésére. Az elmúlt években a versenykiírások mindig időben megjelentek a honlapon. Reméljük visszaáll az élet a normál kerékvágásba. A 2022-es versenynaptár tervezet december végére felkerül a honlapra, viszont a versenykiírások elkészítése minden esetben a rendezőtől függ. Az elnökség ajánlása, hogy a verseny előtt legalább 2 hónappal tegyék közzé a rendezők a kiírásokat.

Ami az egyéb versenyeket illeti nem egyszerű a kérdés. Amíg nemzetközi szenior eseményről van szó és a környező országokban rendezik azokat, addig egyszerűbb a helyzet, mert több országgal is jó a kapcsolat, megkapjuk az információt, bár ezeket sem egyszerű begyűjteni, ellenőrizni.

A nyíltvizi úszás esetében viszont más a helyzet. Azok szinte kivétel nélkül szövetségeken kívüli tömegsport rendezvények. Egyrészt a viszonzás sincs meg (a mi versenyeinket sem hirdetik), másrészt a konkrétumok, eredmények, részletes információk sincsenek meg teljesen sok esetben. Arra nincs kapacitás, hogy hétről-hétre ezen események között böngészgessünk, mikor mi lesz, milyen változások lesznek, stb. Tömegsport jellegű szövetségen kívüli rendezvények ezért nem kerülnek fel.

Csak azért, hogy telerakjuk éves szinten akár 40-50, vagy még több eseménnyel a versenynaptárt, amelyben elvész a 8-10 szövetségi esemény, annak kevés hasznát látjuk. Persze lehetnek kivételek. Amennyiben a honlap készítői megkapják egy adott esemény kiírását, részleteit, eredményeit akkor annak a feltöltésére van elvi lehetőség. Az információkat a honlap[kukac]mszuosz[pont]hu címre várjuk. /Kolonics Krisztián/

31.

Kérem, hogy a versenyprogram a verseny előtt legalabb 2 héttel vagy még hamarabb legyen olvasható.

32.

A kékkönyv legyen kötelező a jövőben, a covidtól függetlenül is. Így komolyabbá vált a MSZUOSZ.

Nem tervezzük a kék könyv kötelező ellenőrzését a verseny nevezésnél.
- Ezt a fölösleges adminisztrációt nem várhatjuk el a rendezőktől.
- Ugyanakkor az egyéni indulók versenyen kívüli indulását is megakadályozná, ha kötelező lenne a kék könyv.
- A kék könyv gyakran nincs a versenyzőnél hanem az egyesület vezetőjénél.

33.

Nagyon zavaróak a szándékosan a valósnál sokkal rosszabb nevezési idővel regisztráló sporttársak. Ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák azokat, akik tényleg ebben a tempóban úsznak és elveszik a szemtől szembe mérkőzés lehetőségét a közvetlen vetélytársaktól. Megoldás lehet, ha a szenior úszó szövetség adatbázisa alapján automatikusan generálódna a nevezési idő. (Pl az elmúlt 5 év legjobb eredménye az adott távon) Vagy lehetne úgy összeállítani a rajtlistát, hogy a korcsoport versenyzői lehetőség szerint egy futamba kerüljenek. Így élesebb lehetne a verseny és a false-időknek sem lenne jelentősége.

A sportszerűtlenül szándékosan gyenge idővel nevező sporttársakat a külföldi, nagy szenior úszó hagyománnyal rendelkező országokban, a futam végén látványosan és főleg hangzatosan meg szokták tapsolni, ami ebben az esetben nem a teljesítménynek szól. Ugyanakkor mindenkit óvok attól, hogy egy a helyszínen nevező és ezért az első futamba kerülő sporttársat összekeverjük a szándékosan rossz idővel nevezővel.
Az alapértékként megadott nevezési idő az on line nevező rendszerben felmerült, mint lehetőség, ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy a versenyzők egy része a korából, pillanatnyi egészségi állapotából kifolyólag ennél gyengébb idővel is nevezhet. A korcsoportonkénti rajtlista nem jó gondolat az alacsony induló számmal rendezett versenyek esetében. Ez csak az EB-ken vagy VB-ken működik, ahol sok induló van és ott is csak a 400 méternél rövidebb távokon.
Az egyáltalán nem valószínű, hogy a korcsoportoknkénti indulás kevés versenyző esetében helyes, mert ha van egy, a korcsoportjában kiemelkedő úszó neki kimondottan hátrányos ha gyengébb versenytársakkal úszik egy futamban.

34.

Úgy érzem,hogy a Szenior Magyar Bajnokságnak nincs meg igazán a kellő rangja!
Javaslom:
A bajnokságból kettő legyen egy évben egy rövid pályás és egy hosszú pályás.Ezt a két versenyt a MUSZ is támogassa pl. úgy,hogy a rendező város ill. klub részére biztosítsa az erre az alkalomra készített aktuális érmeket !!
A Magyar Bajnokságokon kívül természetesen, aki versenyt akar rendezni, rendezzen mert ez lehetőséget ad a felkészülésre,többszöri versenyzésre a úszás népszerűsítésére! köszönöm.

A javaslatot megfogalmazó sporttárssal beszéltem telefonon erről a felvetésről.
- a gyulai verseny a hagyomány okán maradt országos bajnokság. Nagy valószínűséggel a világon sehol nincs olyan szenior úszóverseny amelyet 51 évig (és reméljük a jövőben is) ugyanazon a helyszínen redznek meg.
- a fedett medencés úszó bajnokság ami sportértékét tekintve fontosabb mint egy strandon rendezett verseny lehetőséget biztosít más rendezőknek is, hogy OB-t rendezzen. Több évben nehezen találtunk rendezősre vállalkozó egyesületet.
- amennyiben két versenyre vásárolna a szövetség érmeket az a telejes versenytámogatásra szánt összeget elvinné. Ezt a megoldást csak és kizárólag akkor alkalmazhatnánk, ha az összes többi versenyrendező lemondana az MSZÚOSZ verseny támogatásról.

35.

Boldogságos Karácsonyt és BOLDOG ÚJÉVET !!!

Minden sporttársunknak jó egészséget és boldog új évet kívánunk!

36.

Jó lenne minél több versenyt megrendezni :) .

A versenyrendezők és az MSZÚOSZ elnöksége is ezt szeretné.

37.

Jó lenne, ha a MÚSZ támogatná a mi szövetségünket is, ha nem is anyagilag, de erkölcsileg mellénk állna a versenyeink megrendezhetősége, valamint a szervezett edzéseink látogathatósága érdekében.

A MÚSZ vezetése, amikor megkerestük őket két alkalommal, a budapesti helyszín kapcsán a bérleti díj csökkentése céljából segített nekünk és ugyanazon az áron kaptuk a medencét, mint ha a Magyar Úszó Szövetség rendeztt volna versenyt. Azt nem publikus mennyi volt az ár, de gondolkozzanak el rajta a sporttársak, miért viszi a MÚSZ is (egy kivétellel) az utóbbi 4-5 évben az országos bajnokságokat vidéki helyszínekre.

38.

A váltók futamait, ha lehetne korcsoportok szerint indítani, szerintem izgalmasabbak lennének.

A gyulai OB-n így rendezik a váltó futamokat. A gond az ezzel a futam besorolással, hogy a váltók helyszíni nevezése, az adatok felvitele, leterhelik a versenyrendező program üzemeltetőjét nem mindig tudja ezt kézzel beállítani. Megoldás lenne, ha maga a versenyrendező program rakná egy futamba az azonos korcsoportos váltókat.

39.

A OB-k díjazásánál, ha külföldi is dobogós -esetleg első- nem ugyanaz az eljárás a különböző helyeken, így nem egyértelmű.

A szabályzat szerint magyar szenior úszó bajnokságokon az országos bajnok az úszó versenyszámban, a korcsoportjában legjobb helyezést elért magyar szenior úszóegyesületben versenyző regisztrált úszó. A nyilvántartásunk így működik. Ezek az adatok on line lekérdezhetők a versenyző neve szerint. Az érem az ami ezt a kérdést felvetőket általában érdekli. Nem írtuk elő, hogy külön kell értékelni a helyszínen a külföldi versenyzőket. Ennek több oka van amiből az első anyagi és valójában a második is. A több érem többlet öltség az elhúzódó eredményhirdetés a medence bérleti díjat növeli.

40.

Nagyobb publicitás kifelé, talán lenne társadalmi haszna...

A szenior úszás nem éri el a sajtó ingerküszöbét kivéve, ha esetleg Európa vagy méginkább, ha világbajnokság van abból is a legjobb, ha hazai VB. Ilyen pedig eddig csak egy volt!
A célzott megkeresések azok esetében, akik rendszeresen úsznak és a bevonásuk a szenior úszó verseny rendszerbe megfontolandó.