2020. évi kérdőív a szenior úszással kapcsolatos észrevételekről, feladatokról és javaslatokról.


Mindenkinek köszönjük, hogy a kérdőív kitöltésével segítette a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége (MSZUOSZ) elnökségének a munkáját!
Az eddigi kérdőíveket 2014-re 222-en, 2015-re 66-an, 2016-ra 197-en, 2017-re 137-en, 2018-ra 216-an, 2019-es évre 220-an, 2020-as évre 87-en töltötték ki. Az összes válasz statisztikáját ide kattintva tekinthetitek meg!

A válaszadók megoszlása nemek szerint hasonló a versenyzők megoszlásához azaz valamivel több férfi versenyzőnk és válaszadónk van, mint nő. Egy észrevétel az elmúlt évek statisztikája alapján. Lehetséges, hogy véletlen egybeesés, de ennél alacsonyabb válaszadó szám csak 2015-re volt, ami szintén tisztújítási év volt az MSZUOSZ-ben. Az elnökség munkájával 64,7%-a válaszadóknak elégedett, 31,8% nem ismeri és 3 válaszadó elégedetlen. Az utóbbi néhány évben próbáltuk tájékoztatni egy összefoglaló táblázatban az elnökség feladatairól a sportársakat, de úgy látszik ez sem volt elég hatékony függetlenül attól, hogy Facebookon vagy a szövetség honlapján történt a közzététel.

Az elnökség a kék színű válaszokban fogalmazta meg válaszait, javaslatait vagy véleményét a piros kiemelt szöveggel, a szövetség elnöksége által tervezett vagy már végrehajtott intézkedéseket, tevékenységeket emeltük ki. A felvetések, javaslatok és kritikák sorszáma folyamatos későbbi leveleitekben kérjük erre hivatkozzatok!

Sorsz. Milyen javaslata van a magyar szenior úszással kapcsolatban?

Az elnökség válasza, javaslata

1.

Miert nem tamogatja a M u s z a szenior uszast?

Gyakran felmerül ez a kérdés a sporttársak részéről. A válasz a Magyar Úszó Szövetség feladatainak az szervezeti és működési szabályuk által meghatározott körében található. Itt olvasható a MUSZ 2019-es alapszabálya az 1§ 1 pont, 3§ "a" pontban a finanszírozottak a "b", "e" pontokban található a támogatottak köre 5§ 1 pont "af" a szövetség pénzügyi gazdálkodásának pontos megfogalmazása. A 4§ 2 pontba foglalt "a szolgáltatások igénybevétele" az MSZUOSZ-t is érinti, mert ingyen használhatjuk például a MUSZ versenyrendező programját, a MUSZ tulajdonában lévő Omega időmérő használata ingyenes (a működtetésért kell fizetni, de nem a szövetségnek, hanem a munkavégzőnek), a medencék bérlésénél ugyanazt a kedvezményt megkaptuk a MUSZ segítségével, mint a szövetség (sajnos ez az összeg sem termelhető ki a nevezési díjakból!)

2.

A MÚSZ-szal szorosabb együttműködés lehetőségének megteremtése például azért, hogy több verseny lehessen Budapesten, illetve jól felszerelt vidéki uszodákban (pl. Győr, Debrecen).

Az 1. pontban adott válasz részben felelet a 2. felvetésre.

A javaslat írók által említett helyszínek Budapest, Győr és Debrecen uszoda bérlésének költségei annyira magasak, hogy azt egyetlen versenyrendező sem tudja felvállalni miután egyszer megtette. Vannak olyan új uszodák ahol a helyben létező egyesületek, az előzők tapasztalatán okulva meg sem próbálják a rendezést, amit nem kritizálunk hiszen tudjuk mekkora feladat és költség egy verseny rendezés. Ezért kell megbecsülni a hasonlóan jól felszerelt uszodában megrendezett versenyeket!
Gondolok itt a Szentesen az 50 méteres medencében rendezett januári, Hódmezővásárhelyen rendezett országos bajnokság és a minden évben megrendezett novemberi versenyre valamint a százhalombattai rövid pályás OB-ra és a budapesti évzáró versenyre. Ez nem csökkenti a hagyományos 2020-ban 50. gyulai nyitott medencés országos bajnokság, de a felkészülési versenyként besorolt békéscsabai, szentesi 33 1/3 os, csongrádi és a tótkomlósi versenyek rendezőinek érdemeit sőt a kitartásuk és az, hogy minden évben számíthatunk rájuk külön dícséretet érdemel!
A versenyrendezők lelkes munkáját minden sporttársunk nevében köszönjük!
A versenyek rendezése az uszoda bérleti díján kívül nagyban azon is múlik, hogy vannak-e a már meglévő rendező egyesületeken kívül vannak-e egyáltalán olyanok bárhol az országban(Bp, Dunántúl), aki felvállalják a versenyrendezéssel járó több hetes, esetleg hónapos kőkemény előkészítő munkát (tárgyalások uszodával, városvezetéssel, médiával, egyéb szervekkel, érem-, kuparendelés, pályázatok írása és elszámolása, szponzorok felkutatása, szerződések megkötése, vacsora helyszín keresése és egyéb ezzel kapcsolatos dolgok rendezése, versenybírók szervezése és ellátásuk megoldása, versenykiírások szétküldése, vendégek meghívása, szükséges berendezések beszerzése és elszállítása, rendezők szervezése és feladataik ismertetése, nevezések feldolgozása, futambeosztás és ennek eljuttatása a versenyzőkhöz, szállásfoglalások kezelése és intézése, és még sok-sok egyéb dolog).
S itt még nincs vége, hiszen a verseny napjára szükséges, hogy legyen megfelelően felkészült, lelkiismeretes versenybíróság, számítógépes adatfeldolgozáshoz szakemberek, rendezők, akik a verseny egész folyamatában nélkülözhetetlenek (nevezési díjak beszedése, váltók beosztása, helyszíni nevezések fogadása, jelenléti ívek aláírása, éremátadás, helyszín előkészítése, uszoda berendezése a versenyhez, orvosi ügyelet, egyéb egészségügyi ellátás s még sorolhatjuk tovább vég nélkül).
S nem utolsó sorban szükséges egy koordinátor, aki az összes feladatot átlátja, irányítja, s a verseny előtti hetekben, s az utána következő héten gyakorlatilag főállásnyi időben ezzel foglalkozik, amennyiben egy komolyabb ranglistás versenyről van szó.
A versenyek a mai nevezési díjakkal többnyire veszteségesek, legfeljebb a szponzorok és a pályázatok segítségével lehet őket nullszaldósra kihozni.
Mindezeket természetesen mindenki a saját szabadidejéből vállalja fel, tehát kényszeríteni erre senkit nem tudunk. Természetesen nagyon örülnénk, ha jelentkeznének a Dunántúlról és Budapestről egyesületek (akár összefogva, ha nincs elég emberük), akik beszállnának ebbe a folyamatba. Évek óta felmerül igényként, s évek óta nem vállalják fel az érintett klubok a versenyrendezéssel járó megpróbáltatásokat. Reméljük 2020 változást hoz, s egyre több versenyre lesz lehetőség a hozzászólásokban hiányolt helyeken is. Előre is köszönjük mindazoknak, akik erre vállalkoznak, s ha segítségre van szükségük, bátran keressenek bennünket. /Pólyáné Téli Éva/

3.

Több dunántúli versenyt kellene rendezni, valahogy rávenni a dunántúli csapatokat is, hogy rendezzenk versenyt. pl Győr, stb

4.

Több budapesti és gépi időméréses verseny kellene.

5.

Dunántúlon is lehetne verseny. Tavaly a nyári időszak nagyon üres volt.

6.

Több versenyre lenne szükség az ország déli és nyugati részén is. Lehetne több támogatás a Szövetség részéről a versenyt rendezni kívánók felé.

7.

Öröm lenne még több hazai rendezésű verseny, természetesen tudjuk, hogy nagyon sok pénz...

8.

Lehetne több versenyt rendezni a dunántúli régióban. Sajnos a versenyek nagy része dél-kelet Magyarországon van. Köszönjük nekik, de több uszoda van Dunántúlon is. Vagy délen. Kevés verseny van , hatalmas indulószámmal, zsúfoltsággal, sokszor ülőhely sincs. Pl. a gyulai versenyen, ahol alig van árnyékos hely, ami nehéz egész nap. A fedett uszodákban ugyanez a probléma (férőhely).

9.

Csak gépi mérésű versenyeket szervezzenek.

10.

Az úszósportokban főleg a fiatalokat támogatják. Az idősek sportjára jóval kevesebb támogatás jut. A versenyrendezésben az uszodahasználati díjakra nem lehetne valami megoldást találni, mert vannak uszodavezetők akik ezt nem támogatják. Rendelkezünk szép uszodákkal, de olyan horribilis egyes helyeken a versenyrendezésénél az uszodabérleti díj, ami meggondolásra készteti a versenyt tervezőket. Az ország déli főleg alföldi városai szép példát mutatnak ezt kellene másutt is bevezetni. A Magyar Úszó Szövetség nem tudná támogatni a szenior úszó sportot?

11.

Gondolom társadalmi munkában csinálja az a pár ember aki a honlapot szerkeszti, javítja az országos csúcsokat stb. arra gondoltam, hogy valamilyen formában az év végén a/ hódmezői versenyen/ megköszönni nekik az éves munkát, fáradozást. köszike

Az MSZUOSZ elnöksége valóban társadalmi munkában végzi a feladatát. A munkánk eredménye, ha a sporttársak elégedettek a sportágunk érdekében kifejtett tevékenységünkkel. Elég, ha egy versenyen szóban vagy bármikor egy e mailben megköszönik a sporttársak, amit jól csinálunk és ugyanolyan fontos a jó szándékú figyelmeztetés vagy javaslat, amennyiben valamit rosszul. Mindkettőt köszönjük!

12.

Jó lenne az EB előtt legalább egy alkalom, amin 800 gyorson is meg lehetne úszni a szintet.

A 2019-ben úszott idők használhatók az EB-nevezéshez. A szentesi verseny 1500 méteres gyorsúszásának 800 as részideje (amennyiben befejezi az úszó a versenyszámot) hivatalos időnek számít. Az EB nevezési felület még nem nyílt meg, ha az EB nevezés lezárása április 19-én vagy azután lesz, akkor Hódmezővásárhelyen is megúszható a 800 méteres gyorsúszás szintideje.

13.

Egész komolyan gondolom, hogy a versenyeken nem osztanék minden számban, minden korcsoportban érmet. Elképesztő mennyiségű érem gyűlik össze mindenkinek otthon. Szerintem ez felesleges, pazarlásnak gondolom. Teljesen szuper lenne, ha mindenki kapna egy szép érmet a részvételért, hogy legyen emlékünk egy-egy versenyről, mint például, ha valaki lefutja a maratont. Az eredmenyek rendkívül gyorsan és precízen lekérdezhetőek Miklós Attila odaadó munkájának köszönhetően. Ez szervezőknek is könnyebbség lenne, van nekik rengeteg feladatuk, minden tiszteletem őket illeti. Talán lehetne közvélemény kutatást végezni, illetve érveket sorakoztatni egyik vagy másik megoldás mellett.

Korábbi kérdőívekben rákérdeztünk az érmek fontosságára és ezért tettem egymás mellé a két javaslatot, mert nagyon különböznek az igények. Nem szeretnénk senkit megfosztani az örömétől, de az kétségtelen, hogy az óriási költségű uszodabérlet mellett nem elhanyagolható az érmek ára sem, amit a rendezőnek kell kigazdálkodni. Egy versenyen volt olyan próbálkozás. hogy mindenki egy emlékérmet kap, de a versenyn induló a sporttársak közül sokan elégedetlenek voltak. Ünnepélyes eredményhirdetés Gyulán az OB-n van, Budapesten a Duna kupán volt a többi egy és két napos versenyen nagyon elnyújtja a versenyidőt. Akik haza indulnának vagy akiknek túl hosszú a versenynap nem támogatják.

14.

Az eredményhirdetés illetve az érem átadás lehetne picit ünnepélyesebb, talán mint a rendes versenyeken. Dobogó+név kihirdetés stb. ne egy asztal mellett adják át a díjakat.

15.

Idén kicsit nagy volt a szünet a júniusi és a novemberi verseny között. Szerintem jobb lenne rendszeresebben versenyt rendezni.

A két javaslat amelyik ellentmondó igényeket fogalmaz meg nem hangolható össze. A kevés verseny valószínűleg több rajtot generál versenyenként ez igaz, de az egy évben az összes rajtok száma lényegesen kevesebb. Ez az egyik mérőszámunk a szenior úszás, mint tömegsport mozgalom eredményesség szempontjából.
A magyarországi versenyekből sajnos az utóbbi időben kiesett néhány, ezek pont a kifogásolt időszakra estek (Eger, Szarvas, Szentendre), a VB miatt pedig a Gyulai OB-t előbbre kellett hozni. Ebben az időszakban nagyon jó lett volna, ha új rendezők a színre lépnek.
A versenyek száma valószínűleg nem sok, sőt még néhányat be lehetne tenni, ugyanis a közel 1000 szenior úszónak különböző az elfoglaltsága, valamint az igénye (25, vagy 50 méteres medence, ranglistás, vagy szabadidős verseny, szintet, OCS-t akar úszni, vagy szabadidős úszó, aki örül, hogy részt vehet a szenior versenyeken, barátságosak a rendezők, vagy szigorúan hivatalosak stb.). Ha van elég verseny és elég sokszínű a paletta, mindenki megtalálja benne azt, ami örömet okoz számára. /Pólyáné Téli Éva/

16.

kevesebb néha több - kevesebb, jól elosztott verseny magasabb részvételi arány

17.

Csapategyenruha

A szövetség teljes csapategyenruha költségeit nem tudja felvállalni és az igény valószínűleg csapatonként változna, ezért ez az egyesületek feladata. A 2020-as hazai szenior EB-n szeretnénk egyforma pólót biztosítani a résztvevőknek.
Komoly erőfeszítéseket tettem az utóbbi Európa és Világbajnokságokon, hogy a magyar csapat egységes pólóban legyen, s a versenyek helyszínen lehetőleg egy csoportban legyünk. Sokan tényleg csatlakoztak a magyar szektorhoz, s örültek annak, hogy együtt vagyunk, együtt szurkolunk, segítünk egymásnak, ha szüksége van rá. De: mindig voltak olyan csapatok, vagy úszók, akik inkább külön utakon jártak, s ritkán keresték a többi magyar versenyző társaságát. Velük nem tudunk mit kezdeni, ha ők nem érzik ennek szükségét, akkor erre nem tudunk, sőt nem is akarunk kényszeríteni senkit. Személy szerint én nagyon örülnék, ha megvalósulnak a magyar szektor ötlete! /Pólyáné Téli Éva/

18.

Egyesületi ruhák minden sportcsapatnal beleertve az uszodressz is.

19.

Az EB-n lehetne a lelátón magyar szektor. Közös pólóban jól mutatnánk. Bele is fizetnék a póló árába, ha azon múlik a jó minőség.

20.

Jó lenne ha a 25 év alattiak több hazai versenyen úszhatnának akár ranglistán kívül is. Mert nincs egyébként versenyzési lehetőségünk!

A FINA szabályok szerint a szenior úszás ered-ményeit 25-éves kortól ötéves korcsoportokban tartják nyilván. Az Amerikai Egyesült Államokban, Kana-dában és Ausztráliában a 0. korcsoport is versenyezhet (van ahol 18 illetve van ahol 20 éves kortól). Az MSZUOSZ és a versenyrendezők is támogatják a versenyen kívüli indulást a 25 évnél fiatalabb versenyzők részére. Előfordulhat, hogy a verseny kiírásban nem szerepel a 0. korcsoport indulási lehetősége, de arra kérünk mindenkit aki szeretne úszni, versenyezni és megméretni magát továbbra is nevezzen és induljon!
A május 9-10-i szentesi, valamint a szentesi versenyen van 0. korcsoport. Viszonylag elérhető még a két temesvári verseny és a resicai, ahol szintén lehet 18 éves kortól versenyezni. /Pólyáné Téli Éva/

21.

Hazai versenyeken lehetőséget kellene teremteni a 18-25 év közötti versenyzők versenyeztetésére. Mert sokan érdeklődnek ez iránt, csak nem tudnak versenylehetőséghez jutni.

22.

Legyen több olyan verseny, ahol 25 év alattiak indulhatnak.

23.

Kérem, hogy a versenynaptárat egészítsék ki szerte a világban meghirdetett medencés és nyíltvízi versenyekkel. A kommunikációs csatornákat fel kéne pörgetni, aminek jó előszele a facebook oldal. Versenyszervezésbe minden klubbot be kellene vonni. Minden felnőtt úszással foglalkozó kezdeményezést be kéne vonzani ebbe a közös platformba (triatlon, ironman, beúszás, szenior, marathon).

Minden külföldi versenyt nem tudunk szerepeltetni a honlapunkon, mert akkor a hazai versenyek eltűnnének a rengeteg verseny erdejében. Többnyire a szomszédos országok (Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) verseny kiírását a verseny rendezők küldik el az MSZUOSZ-nek mivel azokon gyakran indulnak magyar szenior úszók. Népszerűek még a görög, holland, angol versenyek. A román és a szlovák sporttársakkal próbáljuk összehangolni a versenynaptárt illetve a tavaszi rövid pályás bécsi versennyel, de minden versennyel lehetetlen összehangolni a hazai naptárt.
A Facebookot, amit én nem használok, nem tartom jó ötletnek a versenyek kiírásának megjelenítésére, mert nem tematikusan szervezett hanem időrendben, ami nem követhető jól utólag. Olyan mint egy fényújság, a könyvvel szemben ugyanakkor az kétségtelen gyors híradásra megfelelő a mai okos telefon függő világban.

24.

szeretném, ha lenne nyilt vizi bajnokság is

Az MSZUOSZ nem foglalkozik nyílt vízi versenyek szervezésével, nincs tapasztalatunk a rendezésben. Az időjárás miatt bizonytalan a nyílt vízi versenyek lebonyolítása, ugyanakkor a versenynaptárban feltüntetjük néhány nyílt vízi rendezvény időpontját, aki szeretne indulni megteheti.

25.

Tudom, hogy nehéz, de állami szinten jobban el kellene ismertetni a szenior úszást úgy is mint sportot/versenysportot, úgy is mint egészségmegtartó mozgást, amit támogatni kellene - gyógyszer és egyéb ilyen jellegű támogatás helyett, amit a szeniorok nem, vagy csak kevéssé vesznek igénybe, pedig a járulékokat mindig fizették/fizetik.

A szenior úszás bár 1986 óta rendeznek FINA égisz alatt világbajnokságokat és 1987-től Európa bajnokságot mindig is önfenntartó volt hazánkban. Ugyanakkor hallottam olyan országokról ahol támogatják a szenior úszó versenyek rendezését kormányzati illetve önkormányzati szinten. Ezek az országok jóval fölöttünk állnak ami a nemzeti összterméket és az lakosok jövedelmét illeti. Kézenfekvő lenne a távoli bizonytalan jövőbe utalni a probléma megoldását azaz majd, ha nálunk is olyan bőven lesz anyagi forrás a költségvetésben, hogy a szenior versenyzést is támogatni tudják akkor fog ez megoldódni. Addig is a pályázatok révén próbálunk forrásokhoz jutni, de azt tudni kell, hogy az eddigi legjobb években elnyert maximális pályázati összegek a regisztrációs és tagdíjból befolyt összegekkel egyenlők. Ennek apályázati összegnek egy része kb a fele csak a szövetség költségeire fordíthatók verseny rendezés támogatására nem. (ebből a legnagyobb a könyvelési költség, mellette levelezés a LEN-el egyéb postaköltség, számlavezetési díj stb)
Abban reménykedtünk, hogy a hazai rendezésű VB illetve az idei EB többlet forrásokhoz juttatja a szenior úszást, de minden maradt a régiben bár kétségtelen, hogy a VB előtt nyertük el a legnagyobb pályázati összeget. A dolgok jelen állása szerint az idei EB után, a 2027-es VB lesz a következő hazai rendezésű világverseny. Ez adhat távlati reményt.
Addig is megpróbáluk minden fórumon (TV, újság, on line media) minél több szenior úszást érintő pozitív hírt megjelentetni.
Sajnos, akik ebben a témakörben írtak, jogos igényeket tártak fel, amiket már évek óta szeretnénk mindannyian, ha megvalósulna. Ehhez magasabb szinten kellenének döntések, sajnos ezek még nem születtek meg, bár sokan próbálnak/próbáltak ebben az irányban lobbizni. Bízzunk abban, hogy egyszer még megérjük, hogy az egészség megőrzése érdekében tett lépéseink magasabb szinten is elfogadásra találnak. A nagyobb budapesti egyesületek egy része már legalább szenior szakosztályt létesített, kérdés, ők mennyire támogatják a szenior sportolóikat, illetve mennyire képviselik a szenior sportolók érdekeit magasabb szinteken? /Pólyáné Téli Éva/

26.

Sokan tényleg kedvtelésből úsznak. A versenyzők semmi támogatást nem kapnak, pedig legalább a parasport szintjén képviselik a sport érdekeit. Mert ugye nem kétséges, az igazi profizmus itt is tetten érhető.

27.

A szenior úszás elismerése országos szinten /Sport M. Eü.Minisztérium/ egészség megőrzés fontossága, a vízben végzett mozgás lehetőségének a kihasználása !

28.

Nyitást javaslok elfogadottságunk kiterjesztésével kapcsolatban (MUSZ, országos média, Nemzeti Sport, életmód műsorok, közös rendezvény az olimpia után magyar "elit" úszókkal néhány nagyvárosban, mint pl. az Aranyüst verseny volt talán 2006-ban Dunaújvárosban szenior mix váltókkal, vagy a Debreceni Sportuszoda avatása 2006-ban.)

29.

Nagyobb nyilvánosságot kellene adni neki. Felhívni a felnőtt lakosság figyelmét az egészségmegőrzés és betegség megelőzésre, amit a rendszeres úszással elérhet. Bevonni a nagyobb egyesületeket, hogy fordítson figyelmet a szenior sportolókra, és támogassa azokat.

30.

Helyszíni (taktikázós) nevezést nem tartom korrektnek. Csak előnevezést engednék egyéni számokban.

Sajnos a nevezés nem mindig ér célba, elkallódik az e mailben elküldött nevezés. Az on line nevezés segít a nevezésben, de így is van, hogy valaki e mailben küldi el a nevezését, az előzetes rajtlistát sem mindig nézik meg. Ezért a teljes tiltás nem megoldás, ha valaki elutazik a versenyhelyszínre, kifizeti a szállást pont úgy nem úszhatna mintha valaki csak a helyszínen taktikából nevezne.

31.

A helyszínen nevezők ne borítsák fel a már kialakult pályabeosztást és az első futamban induljanak egyszerre.

32.

A túl sok egyesület akik beléptek a szövetségbe nem képesek tenni azért, hogy rendezzenek versenyt, kritizálni azt nagyon tudnak. A versenyt rendezők már januártól kezdik a szervezés minden dolgát. Nevezetesen a pénz szerzést, amit a hivatkozott egyesületek nem tesznek meg.

Egymás mellé tettem egy, a véleménye alapján rég óta szövetségi tag egyesületi vezető véleményét és a szervezet további bővítésére tett javaslatokat ami ellent mond az elsőnek. Azok az egyesületek, amelyek nem rendeznek versenyt a tagjaik részt vesznek a versenyeken ezért a nevezési díjukkal segítik a versenyrendezőket.

33.

Népszerűsítés

34.

Több propaganda kellene, új tagok toborzása stb.

35.

A szenior versenyeken indulók jelentős része nem bírja végigúszni az összes versenyszámot, de kénytelen végigvárni azokat. Szerintem szükségtelen az összes létező versenyszámot szerepeltetni az összes versenyen. A megmérettetésre, a csúcslista átalakítására elegendő lehetne, néhány kiemelt versenyen megrendezni az időrabló, de népszerű számokat. Én minden versenyen elhatározom, hogy nem indulok többet, mert a verseny közben utálom, hogy egész nap ott vagyok, reggeltől estig, enni nem szabad, vizes priccseken vagy féllábon várakozok, hogy újra sorra kerüljön a számom. Próbáltam azt is, hogy mindenen elindulok, teljen az idő, de azt már sajnos nem bírom. Szóval, nekem rossz ez a jelenlegi versenyszám tobzódás. Más: a támogatás kérdése. A VB-n nem sikerült értékelhetően támogatni a magyar szeniorok indulását. Az EB pedig kisebb verseny. A részvétel támogatásáról mit tudtok?

A FINA versenyszabályzat ajánlása szerint egy versenyen minden úszásnemben egy versenyszámot és egy vegyesúszást (100, 200, 400 méter) kell megrendezni. Ez alól a tematikus versenyek például a hosszútávú versenyek kivételek. Sajnos minden versenyzőnek más igénye van a versenyprogrammal kapcsolatban. Azt tudnám javasolni, hogy amennyiben rövid időn belül megközelíthető a versenyhelyszín csak néhány számban induljál és utána nem kell végig várni az egész versenyt.
A 2020-as szenior EB-ről semmit nem tudunk. Véleményem szerint semmi nem fog változni az előző világversenyhez képest, ami a magyarországi szenior úszók támogatását illeti.

36.

a két napos versenyek első napjának délelőttjén emlékérem, vagy emlékpóló díjazású teljesítményúszást rendeznék (3 - 5 km-es távokon)

A medencék bérleti díja 70-80 ezer Ft óránként. Egy ilyen verseny hatalmas ráfizetést termelne a rendezőknél. Esetleg szabadidős vagy felkészülési versenyen képzelhető el egy 3-5 kilométeres futam rendezése az is körforgalomban egy futamban.

37.

Kevés a vízfelület, nehéz normális edzés lehetőséget találni. Sokszor lenne pálya, de zavaróan viselkednek a "strandolók", akadályoznak, veszélyeztetnek minket. Szerintem tájékozatlanság ennek az alapja, a "strandolók" járatlanok az egymás melletti vagy a körbeúszás gyakorlatában. Hiányosak az udvariassági ismereteik, rossz megfigyelők. Ezen tájékoztatással, viselkedési ajánlásokkal lehetne javítani. Az uszodák üzemeltetőinek érdekében állna a fejlesztés, kevesebb gondjuk lenne a konfliktusmentes úszókból, biztonságosabb lenne az üzem. A "strandoló" közönség javíthatná uszodai közérzetét, csökkenhetne frusztráltsága az ismeretlen vízi környezetben. A szeniorok biztonságosabb és magasabb színvonalú edzéslehetőséghez jutnának. Winwin szitu, nem? Táblák kellenének, ami reklámlehetőség, figyelemfelhívás a szeniorok sportjára, tapasztalatára. Szervezés kellene az országos kibontakozásra. Ötletek kellenek az érthető viselkedési normák megfogalmazására, mint pl. - aki a pályánkon úszik az nem ellenség, hanem sporttárs, vagy ha többször utolérnek, menj egy lassabb pályára és ne rontsd el a sporttársad játékát, hogy állandóan kerülgetni kell. Felhívhatnánk a figyelmet a szenior úszásra, elismerést kaphatnánk.

A "nevelést" nagyon rosszul tolerálják a felnőttek, de természetesen a gyerekek sem kivételek. Szerintem a szenior úszásnak nem lenne jó reklám ha erre hivatkozva elküldenék a kiszemelt sávból a strandolókat. Egyszer volt rá példa - sok évvel ezelőtt - Százhalombattán a strandon, amikor néhány fürdő vendég a medencébe ugrált verseny (!!) közben, mert visszakérték a belépőjegyük árát ugyanis nem használhatták 4 óra hosszáig az úszó medencét. Többé nem rendeztek a strandon szenior úszóversenyt.
A tájékozott strandolók, kedvtelésből ritkábban úszók ismerik a szabályokat és többnyire betartják. Az egyszer-egyszer strandfürdő vagy uszoda látogatók (a két fogalom az általunk elérhető úszás lehetőség esetében összemosódik (a versenymedencék a dolgozók számára reggel nem érhetők el) száma olyan nagy és annyira változó, hogy az időigényes és többszöri ismétlésű nevelés helyett az úszómesterek kiírásai "Gyors sáv" "Lassú sáv" vagy a szóbeli utasításai a körbe úszásra lehet segítség.

 
Sorsz. Javaslatok, észrevételek a szenior úszó szövetség elnökségének munkájával kapcsolatban

Az elnökség válasza, javaslata

38.

Köszönet az elnökség munkájáért!

Köszönjük az elismerő szavakat.

Tapasztalatból tudjuk, hogy elmarasztaló véleményt mindannyian sokkal gyakrabban és könnyebben fogalmazunk meg, mint dícsérő szavakat ezért valóban jól esik, hogy a leírt vélemények több mint fele pozitív visszajelzés volt. A közel 2/3-ados elégedettség az elnökség munkájával, ami folyamatos javulást mutat a kérdőívek bevezetése óta azt mutatja jó irányban haladunk. Reméljük a jövőben is, az éppen aktuális elnökség a többség elvárásának megfelelően fog dolgozni.

39.

Nagyra értékelem a versenyszervezők és az elnökség, valamint a többi önkéntes segítő munkáját. Sajnos kevés a pénz és az önkéntes és ezek a problémák erőteljesen behatárolják a versenyszervezők és a szövetség lehetőségeit.

40.

Köszönöm nektek, hogy működtetitek a szervezetet! Munkátok nélkül nem úszhatnék versenyen, nem mérhetném össze tudásom másokkal és nem láthatnám a "fiatalok" még mindig lendületes mozgását. Kitartást kívánok munkátokhoz!

41.

Köszönjük, hogy a szenior úszásért ennyit dolgoznak.

42.

Javaslatom nincs, csak KÖSZÖNET

43.

Csak tisztelettel és elismeréssel tudok nyilatkozni az önként vállalt munkájukról.

44.

Dicséretre méltó hogy a MSZUOSZ honlapja mindig naprakész. A hazai és külföldi versenyek versenykiírása nemcsak magyarul, de angolul is olvasható. Az eredményközlés pontos, a versenyzők és az egyesületek rangsora a verseny után olvasható.

45.

Csak hálával tartozunk érte....Köszönöm!

46.

Mivel nem látok konkrétan bele és minden szervezetten folyik, elégedett vagyok!

47.

Teljes mértékben elégedett vagyok!

48.

Le a kalappal az elnökség előtt, köszönjük a munkájukat!

49.

bravó csak így tovább!

50.

Több világcsucsido közlése

A FINA honlapján elérhető az összes aktuális világcsúcs. Időrendben is lekérdezhetők a világ-csúcsok. Ide kattintva érhető el a világcsúcs nyilván-tartás.

51.

Az EB indulokat tamogatni kell. Pl. regisztracios dij,nevezesi dij.!!

Ez nem megoldható. A 2017-es VB-n 365 magyar induló volt. A 2020-as EB-n kb 400 induló várható. Amennyiben az eddigi EB nevezési díjával számolunk több mint 17 millió lenne a teljes költség. Ez az MSZUOSZ 12 éves teljes bevétele tagdíjakból és regisztrációs díjakból (pályázati pénzek nélkül azzal "csak" 6 éves, de mint tudjuk bizonytalan a pályázat sikere).

53.

Versenybiro képzése fiatalok felmutatása

Versenybíró képzésre és vizsgáztatásra a MUSZ jogosult. Javasoljuk a MUSZ honlapon kövessétek a képzési időpontokat. A fiatalok csatlakozása a szenior úszó mozgalomhoz folyamatos amint betöltik a 25 éves életkort, de 25 év alattiak is elindulhatnak versenyen kívül. Alsó korhatárt nem szabtunk meg a versenyen kívüli indulásra 10-12 éves versenyző is úszott szenior futamban.

54.

Sokkal átfogóbb kitekintés kellene a külföldi versenyek felé, és több dotáció a valódi versenyzőknek.

A környező országok versenyinek kiírását fel szoktuk tenni a honlapra. Minden versenyt nem lehet szerepeltetni egy könnyen áttekinthető honlapon ami elsősorban a hazai versenyeket szeretné népszerűsíteni. Amennyiben valakinek ez nagyon fontos és szeretne energiát fordítani a külföldi versenyek keresgélésére készítsen egy külön HTML oldalt és a linkjét kiajánjuk a szenior úszó honlapról.

55.

Könnyebben elérhető, közérthető beszámolók az elnökségi ülésekről, hogy megítélhető legyen a munkájuk.

Az elnökségi ülések jegyzőkönyvei megtalálhatók az MSZUOSZ honlapján a Dokumentumokban illetve a közgyűlési és elnökség határozatok külön kigyűjtve a Szervezeti működés menüpontban.

56.

Többeket csak azért választanak meg,hogy az elnökség mindig határozatképes legyen. Ezek az emberek csak a saját érdekeiket helyezik előtérbe és nem az egyesület érdekeit veszik figyelembe. Ezen kívül semmit nem tesznek és nem dolgoznak a szövetségben semmit és még egyszer csak szavaznak amire megkérik őket. Így a szövetségben csak kb. a fele elnökségi tag dolgozik.

Köszönjük a jószándékú kritikát bár jelen esetben nem a munkánkat illették vele. Ezt a javaslatot valószínűleg ugyanaz a sporttárs írta, mint a 2019 es kérdőív válaszokban az itt a 68. pontban olvashatót. Jelen kérdőívben fentebb a 32. javaslatot megfogalmazó sporttárs véleményére hivatkozom, aki azt írta többen "kritizálni nagyon tudnak" nos ez a kritika pont ilyennek tűnik. A szövetség elnökségének a munkájával a megfogalmazott véleménye alapján nem foglalkozik az írója csak az elnökségi tagokkal illetve személyes érdekük képviseletét feltételezi. Ez azért ellentmondásos, mert tiszteletdíj nélkül végezzük a munkánkat. Az okot nem ismerem, de talán személyes sérelem vagy ellenszenv állhat a kritika mögött. A munka elosztásán valóban lehet javítani, ezért javaslom, amennyiben bárki szeretne javítani a működésen jelentkezzen konkrét feladatra és segítse a munkánkat. Előre is köszönjük a segítséget!

57.

A versenynaptárban szereplő összes verseny eredményeit feltehetnék a weboldalra. Én szívesen megnézném a külföldieket is (sok hiányzik).

Sajnos a dolog nem ennyire egyszerű. Például az Európa Játékok jegyzőkönyve csak verseny-számonként külön HTML oldalakban volt elérhető. Ezt nem lehet egyszerűen megjelentetni legfeljebb egy linket bekötni, de mint láthatjátok a Versenyek rovatban PDF fileok találhatók. Azt tudom javasolni keressétek meg a verseny honlapját és ott megtalálhatók az eredmények valamilyen formátumban. Amennyiben megtalálnátok PDF formában a jegyzőkönyvet kérem küldjétek el és feltesszük a Versenyek rovatban, amennyiben a versenykiírást is szerepeltettük.

58.

Több verseny rendezéséhez segítség nyújtása, a feladatok jobb szétosztása a Szövetségen belül, külsős szakemberek felkérése azokon a területeken, amihez nincs elegendő szakember a Szövetségben. Ilyen feladat lehet pólók, sapkák, gyártása. Több szponzor keresése.

Igyekszünk minden versenyrendezőt támogatni a munkánkkal. A külsős szakemberek díjazását ki kellene gazdálkodni ami a szűkös anyagi források mellett nem megoldható. A 2018 as EB és 2019 es VB pólók tervezését egy pécsi sporttársunk közvetítésével Kasztner Lilla tervezte társadalmi munkában, a legyártását és nevesítését pedig Pólyáné Téli Éva az MSZUOSZ alelnöke intézte.
A szponzorok keresésére több próbálkozás történt az elmúlt 10-15 évben. Egyetlen olyan eset volt amikor a szenior úszást támogatta egy évig egy Önkéntes nyugdíjbiztosító.

59.

Jobban leosztani a feladatokat, hogy egy-egy személyre ne annyi munka jusson!

A javaslat megfontolandó és a lehetőség adott, hogy feladatra jelentkezzenek a 2020 májusi tisztújításra a sporttársak.

60.

A versenyt rendező egyesületek pénzbeli támogatása kevés, ezen kellene segíteni.

Sajnos a szövetség rendelkezésére álló forrás is kevés. Amennyiben 2020-ban egy három napos, hat két napos és három egy napos versennyel számolunk ennek a támogatására 900 ezer forintot kellene fordítani. Pályázati pénzek nélkül ez nem oldható meg.

61.

Azt hallottam, hogy társadalmi munkában végzik a feladataikat. Ezt megváltoztatnám, hogy aztán ne lehessen arra hivatkozni, ha valami nem úgy történik, ahogy a többség elvárná.

Igen az MSZUOSZ elnöksége társadalmi munkában végzi a tevékenységét. A javaslat megfogalmazója a többséget említi. A kérdőív szerint a többség elégedett azzal ahogy az elnökség végzi a munkáját. A Magyar Úszók Országos szövetsége, amelyik 120 nál több egyesületet és 5-6000 úszót fog egységbe a versenysport támogatás révén kb 2000 szer nagyobb összeggel gazdálkodik, mint a szeniorok, mégis társadalmi munkában végzi az elnökség a munkáját. Bár nincsenek pontos információim a jelenlegi helyzetről (legutóbb 2017-ben voltam MUSZ közgyűlésen), de feltételezem most is van elégedetlenség a tag egyesületek, versenyzők körében. Nem hiszem azt, hogy attól, hogy megfizetik az elnökség munkáját mindenki minden elvárása teljesülne.

62.

Társadalmi munkaként végzett tevékenységet nem szívesen kritizálok. Biztosan lehetne jobban, hatékonyabban is csinálni, de munka, család és egyebek mellett nem könnyű. Talán jobban bevonhatnátok a szervezésbe a tömeget. Pillanatnyilag egy-egy verseny úgy működik, mint egy szolgáltatás, pedig egyelőre a nevezési díjak nem fedezik a szervezési költségeket. Nagyon hálás vagyok mindenért, amit csináltok. Osszátok le a feladatokat! Minden úszó vegye ki a részét ahogyan tudja.

Köszönjük a dícséretet és a javaslatot is. sajnos a "tömeg" nem megfogható csak egyéni kezdemé-nyezés az ami előre viszi a munkánkat. Amennyiben bárki szeretne önkéntesen segíteni a verseny-rendezőknek, a szövetség elnökségének szívesen fogadjuk a jelentkezést és a munkáját megköszönjük. Az elmúlt években többen dolgoztak és jelenkeg is dolgoznak így a szövetségben. Megemlíteném Kolonics Krisztiánt aki az MSZUOSZ honlapját tartja karban és Kripkó Zoltánt, aki a hivatalos szenior országos csúcslistákat készíti. Azokat az önkénteseket akiket név szerint nem soroltam fel a munkájuk okán ugyanígy köszönet illeti! Köszönjük a munkájukat!

63.

Miklós Attila munkásságát ismerem elsősorban. Az eredményeink nyilvántartása, lekérdezhetősége, LEN ranglisták, budapesti világversenyek, a döntések előtt a klubvezetők véleményének kikérése üdvözlendő tevékenység.

A honlapon elérhető ranglisták, eredmény lekérdezők látványosak ezért ismertek engem, az elkészítőjét. Ugyanakkor a többi elnökségi tag munkája is fontos, mert a szervezetet össze kell fogni és a többi feladat elvégzésében az elnökségi tagok munkája elengedhetetlen. A klubvezetők bármilyen javaslattal forduljanak e mailben vagy telefonon az elnökséghez. Minden ötletet, elképzelést megvizsgálunk és megfontolunk, ha lehetséges igyekszünk segíteni. A közgyűlés az a hivatalos fórum ahol részt vehetnek az egyesületi vezetők és mindenki megfogalmazhat javaslatokat, melyeket megvitatunk. A gyakrabban megrendezett elnökségi ülések is nyitottak azokon bárki részt vehet. Az egyesületeket, a szenior úszókat érintő fontosabb adminisztratív vagy sportszakmai kérdésekben döntéshozatal előtt mindig egyeztetni fogunk az egyesületek vezetőivel.