A szenior úszással kapcsolatos kérdőívben felvett problémák


Minden sporttársunknak köszönjük a visszajelzést! A pozitív visszajelzések fontosak voltak, mert láthattuk mit teszünk jól. Ezekre nem válaszolunk az alábbiakban, de mindenkinek köszönjük! Az elmarasztaló és/vagy jobbító szándékkal írt észrevételek legalább ennyire fontosak, mert szeretnénk javítani a saját tevékenységünkön a feltett két kérdésben az edzéslehetőségek támogatásában illetve a versenyek rendezésében, amennyire a szövetségnek lehetősége van rá.

Az alábbi táblázatban a sporttársak által felvetett problémákra próbálunk válaszolni, megvizsgálva, mind a jó, mind a jó és használható tanácsokat. Sajnos a jó és a használható nem mindig ugyanaz. Általános problémákkal nem tud mit kezdeni a szövetség. Ezek megoldása felé egy civil szervezet csak a saját súlyának növelésével - több szenior úszó, több egyesület - tud lépéseket tenni.

Ilyen általános probléma a kormányzati, gyakran önkormányzati és egészségbiztosítói akarat illetve támogatás hiánya a szenior sportban. Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a visszacsatolás akkor működik, ha egy rendszeren belül történik. A "társadalom biztosítás - egészség biztosítás" tandemet nézve a kisebb egészség biztosítási költség nem visszacsatolás. Sőt, ha globálisan és teljesen pénzügyi - nem humánus márpedig a pénzügyi rendszerek önmagukban nem humánusak - szemszögből nézzük a nyugdíj folyósító szempontjából, amit nyernek a ki nem fizetett betegkezeléssel, azt többszörösen elvesztik a hosszú ideig fizetett nyugdíjjal, ami számunkra nagyon örömteli fejlemény! Ezért ezeket a kérdéseket, megállapításokat lerövidítettük, az általános megállapításokat - pl. a TB, kormányzat, önkormányzat a kérdés feltevő által fontosnak tartott feladatai - ha nagyon hosszú volt kivettük, mert ez nem a szövetség hatásköre. Nincs lehetősége a döntéshozást befolyásolni, legalábbis nem a jelenlegi mérete esetén.

Szerintünk a legfontosabb azért úszni, mert a testmozgás és különösen az úszás, mely idős korban is gyakorolható, egészséges. Versenyeken indulni pedig azért jó, mert örömet okoz hasonló hobbival rendelkező sporttársakkal találkozni, beszélgetni és versenyezni. Ezt szeretnénk elősegíteni!

A javaslatok, kritikák név nélkül érkeztek, ezért nem tüntettünk fel semmilyen adatot a kitöltővel kapcsolatban. A személyneveket illetve a személyekhez intézett felszólításokat sem jelenítjük meg. A helyesírási hibákat javítottuk. A kék színű válaszokban, a piros kiemelt szöveggel, a szövetség elnöksége által tervezett intézkedéseket, tevékenységeket emeltük ki. Ezekről, amennyiben elnökségi döntést igényel a következő elnökségi ülésen hozunk határozatot. A sorszámozást azért tettük bele a táblázatokba, hogy könnyebben lehessen rá hivatkozni levél küldés esetén.

Nem szeretnénk, hogy a válaszokból a "kincstári optimizmus" hangját vagy a mindenért más a felelős megoldást látnátok, de sokszor támadt az az érzésünk a javaslatokat olvasva, hogy mindenki valakitől várja a megoldást, de lehetőleg semmit ne kelljen érte tenni. Ezt nem elítélően írtuk, inkább magunkat figyelmeztetve, ugyanis szeretnénk, ha a szövetség elnöksége nem így tenne! Szeretnénk felvállalni mindent, amiben valamit tenni tudunk, de a tapasztalatot nem írhatja felül a lelkesedés.


Sorsz.Edzésekkel kapcsolatos javaslatok

Az elnökség válasza, javaslata

1.

Jó lenne, ha a társadalom biztosítás támogatná intézményesen (pl. szövetséget, felkészülési versenyeket, új helyszíneket), mert kimutathatóan kevesebbet vagyunk betegek és ez jó befektetés lenne a TB számára

Bár logikusnak tűnik a felvetés, a szövetség nem tudja befolyásolni a társadalombiztosítást abban, hogy támogassa az egészséges életmódot. A szövetség elnöksége 2010-től meg- hirdette új helyszínek bevonását a versenyrendezésbe. Ezért 2011, 2012 és 2013-ban is rendeztek versenyt új helyszínen (Budaörsön, Százhalom-battán és Pécsett)

2.

- a regisztrált versenyzők egyes sportfelszereléseket forgalmazó áruházakban kedvezményesen vásárolhassanak.
- a regisztrált versenyzők kedvezményes uszodai belépő/bérlet vásárlására legyenek jogosultak
- a versenyeket rendező egyesületek jelentős támogatást kapjanak egy-egy esemény megrendezésére, olyan mértékű támogatásra gondolok, hogy akár a nevezési díj is eltörölhető legyen

- A szenior sport nem reklámhordozó sokkal inkább fogyasztó és reklám célpont. A nagy sportszergyártóknak ta- lán egyes kiemelkedő volt olimpiai bajnok kivételével nem éri meg szer- ződést kötni. A márkafüggetlen sport- szer forgalmazók szintén nem érde- keltek egy nagy fogyasztói csoportnak nyújtani kedvezményt mégha a for- galom növekedés ezt látszólag indo- kolná.
- A szövetség amennyiben forrásokhoz jut támogatni akarja az egyesületeket az edzések megszervezésében. Töb- bek között az igények felmérésére készült ez a kérdőív.
- A szövetség tervezi a regisztrált szenior úszók által használható sporto- lói jeggyel kapcsolatban megkeresni az uszodákat, ha az adott uszodában létezik ez a jegy fajta. Kérjük jelezzétek, mely uszodákban van sportolói jegy. Tapasztalatunk szerint azon verseny- sport egyesületek regisztrált sportolói- nak biztosítanak ilyen jegyet, amelyek az adott helységet képviselik. Ameny- nyiben egyéni sportolóról lenne szó a szövetség regisztrált versenyző esetén megpróbálja levélben megkeresni az uszoda vezetőségét.
- A versenyrendezők támogatása csak szabad felhasználású szponzori vagy konkrétan versenyrendezésre elnyert pályázati pénzből oldható meg. Ilyen pályázaton nem sikerült csak egy-egy egyesülettel közösen pályázva nyerni ami az általános versenytámogatást nem oldja meg. 2013-ban elnyert szponzori pénzből a három Országos Bajnokságot támogattuk.

3.

Igazolt szeniorok kaphatnának kedvezményt az ország uszodáiba

4.

A szövetség (is) próbáljon meg jelentősebb pályázati forrást keresni a versenyek és esetleg az edzések támogatására. A csapatok edzői garnitúráját, módszereit bővíteni és frissíteni lehetne, továbbképzéseket lehetne tartani.

5.

A drága uszoda belépők sokakat megakadályoznak abban, hogy ezt a sportot folytassák.
- Az egyesületekhez csatlakozó szenioroknak legyen kifejezetten kedvezményes támogatás az úszásra. Én olyan munkarendben dolgozom (folyamatos 3 műszakban hétvégén is ), hogy a hagyományos életvitelű sportolók edzésrendjéhez számomra képtelenség alkalmazkodni. Ezért kimaradok a klub tevékenységéből és egyedül kell megoldanom az edzéseket, hiába vagyok tag. Így kimaradok a pályabérlés vagy csoportos jegy lehetőségből is. A normál életvitelű tagok kapnak támogatást és szervezetten, kedvezményes pályabérletet tudnak igénybe venni.
- Legyen módja az extrém munkaidőben dolgozó klubtagoknak is igénybe venni támogatást, kedvezményes bérletet, a többiektől eltérő időpontokban. Minden olyan ember egészsége számít aki ezért sportolni hajlandó.
- Legyen hivatalos igazolvány erre, amit a fenntartó kiad és elfogad. Akár országos szinten is lehetne ezt koordinálni, egységes formába foglalva a sport- úszó- igazolványt, szenioroknak, és ők az ország bármely uszodájába ezzel beléphessenek. Tessenek kiállni a tömegsportért, hogy megmaradjon a lehetőség a szegényebbek számára is.

6.

A Szenior úszóknak a versenyszerű úszáshoz is- meg csak az úszáshoz- segítség a mindennemű költségek csökkentése!! Főleg az úszodai belépőké. 65 év felett lehetne ingyenes is, kevesebb betegellátásra szorúló idős ember lenne!!!

7.

Kedvezményes bérlet lehetőség a versenyzőknek.

8.

Kedvezményes uszodai belépőkkel minél több embernek lehetővé tenni a mozgást.

9.

A fiatalkori versenyzői időszak és a szenior versenyzés közötti átvezetés stratégiájának kidolgozása, a jelenlegi versenyzési rendszer létezéséről szerintem nagyon sok korábbi versenyzőnek tudomása sincs. Ez elsősorban marketingfeladat.

A szenior úszásról mint lehetőségről valóban sok aktív versenyzőnek nincs tudomása. A 2021-es budapesti sze- nior VB miatt is fontos lenne minél több volt élversenyző bevonása. Ez a MÚSZ részéről is megfogalmazott kérés. A szövetség elnöke próbál személyes, baráti kapcsolatai révén minél több régi nagy versenyzőt megkeresni.

10.

A lakhely-uszoda közti távolság miatt költséges az edzésen való részvétel a benzin-pénz miatt. Megoldandó önkormányzati feladat, hogy egy 25.000 fős városban (Nagykőrös) úszáslehetőséghez lehessen jutni.

Amennyiben van Nagykőrösön egy úszást szerető közösség alakítani kellene egy szenior úszó egyesületet és minden helyi médiában hangsúlyozni egy uszoda építésének fontosságát.

11.

A lehetőségek közül kimaradt: A túlságosan alacsony a 600 Ft/rajt nevezési díj

A szenior szövetség elnöksége megszavazta, hogy nem lehet magasabb a nevezési díj mint 600 Ft/ egyéni rajt. Ez akadályozza a hosszabb távok rendezését, mert a fajlagos költsége ezeknek nagyobb.

12.

A nem szenior versenyek országos szintű felkarolását javaslom ("postaverseny"-ként kiírni és nem érmekkel, hanem akár évjáratonként ranglista készítéssel és a honlapra tételével értékelni az 1200 m-es Hajós Alfréd-mérföld úszást, a "Fedettpályás" 2000 m-es medencei úszást Mellúszó ob-val kiegészítve, az Öt perces úszást Pászti Csaba emlékére, ezek korábban a Magyar Marathon Klub rendezvényei voltak, majd egyből vagy lassan elhaltak, valamint a Magyar Úszás Napján, az Úszók Éjszakáján, a 24 órás váltóúszásokon való szenior jelenlét megszervezését.

Az elnökség támogatja két "posta- verseny" rendezését. Az egyik az 1200 méteres verseny amelyet 2014 ápri- lisban egy 10 napos periódusban, a 2000 méteres versenyt a korábbi fedettpályás öbölátúszás mintájára, novemberben szeretnénk megrendezni.

13.

A rendszeres orvosi vizsgálatot. Csak orvosi engedéllyel rajtolhassanak. Javasolt edzésmódszerek kidolgozását.

Felvetődött az évenkénti orvosi vizsgálat kötelezővé tétele a szenior úszóként történő regisztráláshoz. Egy szenior sporttársunk nemrég saját költségén végeztetett terheléses EKG vizsgálatot, ami egy sportterhelés esetén ajánlott elvégezni. Saját költségén végeztette el, mert nem kapott belátható időn belül időpontot. Kérdés az milyen színtű orvosi vizsgálat lenne elvárható? A versenyen történő induláshoz csak évente az egyesület által láttamozott sport tagsági könyvvel lehetne indulni? Ez annyira elbo- nyolítaná a szervezést és olyan adminisztrációt róna az egyesületekre, verseny rendezőkre, amilyent senki nem vállal. A gyulai OB-n és a csongrádi versenyen volt rá példa, hogy ingyenes egészségi vizsgálaton vehettek részt a szenior úszók.
A szövetség tervezi az MSZUOSZ honlapon 2014. február 15-éig közzé tenni azokat az edzés programokat, amelyeket az edzővel úszó egyesületeknél állítottak össze.
Az elnökség felhívja minden sporttársunk figyelmét, hogy a kor, képesség, úszó múlt, edzettség különbözősége miatt, mindenkire érvényes edzésterv nem készül és nem is készíthető! Mindenki ügyeljen az egészségére és ne terhelje túl magát bármilyen jónak tűnő edzéstervvel!
Távlati célként szerepel egy program fejlesztése, amely a versenyző egyéni eredményei alapján on line módon generálna több edzés programot. Ez komoly szakmai munkát igényel, ezért erre nem tudunk határidőt vállalni.

14.

Az MSZÚOSZ honlapján rendszeresen jelenjenek meg az egészségmegőrzést, betegségmegelőzést szolgáló tájékoztató cikkek. Étkezési, orvosi, edzési tanácsok. Ösztönözzük a versenyeket tartó egyesületeket, hogy versenyeiket egészítsék ki orvosi vizsgálatokkal, tanácsadással.Igyekezzünk ösztönözni a versenyzőket, hogy legalább évente, 65 év felett félévente végeztessenek sportorvosi vizsgálatokat. OB-kon feltétlenül legyen ingyenes, egész napos vérnyomásmérés, pályázati támogatás esetén akár ekg vizsgálati lehetőség, vércukorszint mérés.

15.

Egységes edzésterv javaslatok kidolgozása - korcsoporthoz, medencemérethez, évszakhoz kapcsolva - alap, közép, felsőfokú nehézségi fokkal, melyetfelhasználhat bárki igénye szerint: uszásra, erősítésre vagy aktívversenyre felkészüléshez.Ez központilag - mint a versenyek, jkv - neten lehetne elérhetővé tenni.. Ezt azért tartanám alapvetőnek,mivel nincs lehetősége mindenkinek / még aktívan versenyzőnek sem/ edzők segítségét igénybe venni az egyéni munkához, rendszeres időmérésre még úgy sem..Interneten található oktatófilm nem elegendő.Tudom van olyan úszóklub,ahol pl. 3 tipusú edzésprogram is adja a segítséget tagjainak! :-)) ((ha van már ilyesmi,csak nincs infóm, elnézést))

16.

A szenior úszókat,akik évente több versenyen is részt vesznek több támogatásban kellene részesíteni.

Ezt a támogatást egyesületi szinten ajánlott megoldani, különben a nyilván- tartás kezelhetetlen lenne a szövetség és a rendezők számára

17.

A szentesi pedagógus országos bajnokságra a testnevelő tanárok körében nagyobb, országos propagandát kellene kifejteni.

Ezen a versenyen az egyébként szenior versenyeken is induló pedagógusok indulnak. A verseny népszerű a határon túli versenyzők körében is. Nem könnyű megtalálni célzottan az úszást szerető pedagógusokat és konkrétan a testnevelés tanárokat.

18.

Aki egyénileg edz,de versenyen is részt vesz részesüljön anyagi támogatásban.Nem ártana időnként, állapotfelmérő sportorvosi vizsgálat.

A szövetség az egyesületek támo- gatását tartja célravezetőnek, de az egyénileg edzőknek a sportolói jegy le- hetőségét is jó ötletnek tartja ameny- nyiben az uszodában ahol edz létezik ilyen. A versenykiírásokban szerepel az ajánlott sportorvosi vizsgálat. Az (sajnos) tudott dolog, hogy ez nem szervezhető meg könnyen.

19.

Az államnak kellene támogatnia a szenior úszókat is. Ez jóval olcsóbb lenne, mint a gyógyszer. Sajnos sokan tudják, hogy az egészség megőrzés miatt jó dolog a sportolás, de az ma már jövedelem függő. Amennyiben valaki szenior edzésekre jár, többet fizet mint az aki "csak" úszkál. Vonzóbbá kellene tenni az edzést, azaz a rendszeres heti 2x, 3x edző által irányított foglalkozást!

Az állami, TB támogatásról a válaszunk elején a táblázat előtt írtunk.

Az edzések támogatása csak egye- sületi szinten valósulhat meg. Az egyéni érdekek annyira különbözőek, az érdekérvényesítő képessége egy sze- nior úszónak annyira alacsony, hogy nem képzelhető másképpen az edzé- sek anyagi illetve edzővel történő támo- gatása csak szervezett körban.

20.

Az eddigieknél nagyobb anyagi támogatás szükséges mind az egyének, mind a csapatok számára. Ezáltal többen részt tudnának venni az edzéseken, valamint a versenyeken.

21.

az edzések legyenek szakmailag támogatottak ( edző által meghatározott edzésprogram, időmérés, úszó mozdulatok javítása stb. )

22.

Az edzésekhez szükséges medence kifizetéséhez nyújtsanak támogatást, mert az egyesületeknek ez jelenti a legnagyobb kiadást és terhet.

23.

Fontosnak tartanam az uszas technikajanak fejlesztesehez szukseges uszo-segedeszkozok biztositasat az edzesek folyaman.

24.

Biztosítsanak külön pályát az uszodában.

25.

Biztosítsanak minden senior korú versenyzőnek olcsóbb edzés lehetőséget, hogy többen járjanak edzeni.

26.

Jó lenne pályát biztosítani az edzésekhez. Jó példát mutat a szenior sport a fiataloknak.

27.

Az egészségemet tartom karban.Kikapcsolódás és felfrissülés, a napi stressz oldása. Társas elfoglaltságra, közösséghez tartozásra nyújt lehetőséget.

Egyet értünk ez az úszás, edzés célja. Ez a célja a versenyzésnek is, mint ahogy többen a versenyzéssel kap- csolatban feltett kérdéseknél leírták!

28.

Egészségesen fitten tart.Célokat tűz ki az ember maga elé, amiért érdemes edzeni.Mindenkinek javaslom aki szeret úszni.

29.

Az egészségügynek és az önkormányzatnak segíteni kellene, főleg a nyugdíjas (70 év feletti) rendszeresen sportolókat, és valamilyen formában anyagilag támogatni (pl. Erzsébet kártyával az uszodai belépőkhöz és a szállás költségekhez)!

Az önkormányzatokat egy helyi civil szervezet, szenior egyesület keresheti meg javaslataival. A szenior szövetség támogatja, amennyiben ez segítség, hivatalos levélben kérve az egyesület támogatását az önkormányzat részéről.

30.

Az egyesületi tagoknak biztosítsanak olcsóbb úszási lehetőségeket és megfelelőbb feltételeket.

31.

Az önkormányzat támogatását a pályabérlés lehetőségével.

32.

Az önkormányzatokat célzottan kellene a szenior uszómozgalom támogatására ösztönözni.

33.

Az uszodával rendelkező helyeken segítsék, népszerűsítsék az úszást mindenki számára

Ez helyi szinten oldható meg. remek alkalom a "postaverseny", melyet idén 2014 áprilisban és novemberben szervezünk és rendezésére helyi szervezőket várunk. A postaversenyről részleteket hamarosan a honlapunkun olvashattok.

34.

Az úszószakosztállyal rendelkező településeken szervezzék meg a szenior korosztály összefogását, esetleg edzésének irányítását, menedzselését. Lakóhelyemen sok szenior korú, napi rendszerességgel úszó,fiatal korában aktívan is versenyző sportoló van. Egy arra megfelelő ember valószínűleg tudna csapatot építeni!

Az eddigi tapasztalatok szerint minden egyesületben szükséges egy személy aki felvállalja a szervezéssel járó munkát. Ezt a személyt a helyi szenior úszó közösségnek kell elfogadni. Amennyiben a javaslat arra vonatkozik, hogy ismertek ilyen úszó közösségeket és meg kellene keresni őket egy új egyesület alakítása miatt ez lehetőleg mindig egy alkalmas és elfogadott személyre vonatkozzon különben mindenki a másikra vár.

35.

Az úszószövetség felé irányított kérésekkel és javaslatokkal,póbáljunk anyagi támogatást szerezni !!

Az úszó szövetség a versenysporttal foglalkozik.

A szenior úszó sport támogatásának feladata a többi szabadidő sporttal együtt a MOB szabadidősport tagozatára tartozik.

A helyi támogatással kapcsolatban az uszoda és az önkormányzat (vagy mindkettő) az illetékes.

36.

hogy vegyék külön a támogatás szempontjából a MUSZ,és a MSZÚOSZ szövetséget, mivel amúgy is önálló szövetség lenne, de a támogatásból egy fillért sem kapunk.Más országokban az egészség megőrző tevékenységet /legyen az sport/támogatják,mivel az egyén nem vesz igénybe TB támogatást bármilyen/gyógyszer, kórházi kezelések, kivizsgálás, .....stb.terén. Kapjon a szenior úszás külön támogatást,és a nyilvántartás szerint osszák le a versenyeken való részvételek arányára/egyén/.

37.

Állami támogatás lenne szükséges a versenyek rendezőinek.

38.

A tömeg és égészségmegörző sporton kivül a szenior úszás egy bizonyos szint felett minőségi versenysport is.A szenior úszók VB-n ill EB.-n elért eredményei magukért beszélnek. Sajnos úgy tünik,hogy a szenior úszást még a MUSZ. sem veszi komolyan !!.Ezen lehetne javítani.

39.

Annyit beszélnek magas szinten az egészséges életről az idősebbek lehetőségeiről. Valamit ebből lehetne megvalósítani az úszósportra kapott milliárdokból. Elsősorban talán el kellene ismerni az idősebb korban elért verseny eredményeket és sikereket,

40.

A sport költségvetésben szerepeljen a szenior sportok anyagitámogatása.

41.

Anyagi segítség kellene

42.

Egyesületek központi, ill. helyi támogatása.

43.

hogy nagyobb figyelmet fordítsanak ennek a szakágnak a támogatására is.

44.

Folytassuk tovább a versenyek szervezését, több pályázati lehetőség keresése, kiírása.

Pályázatokon rész vesz a szövetség a lehetőségekről tájékoztatjuk az egyesületeket. A kiírásba sajnos nincs beleszólásunk.

45.

Fontos a kommunikáció, a hírközlő szervekkel, legalább havonta egyszer azokban az újságokban amiket sokan vesznek.Egerben idősek járnak úszni, de sajnos közülük kevesen versenyeznek. Anyagilag nem mindenki tud bérletet venni, drágák a jegyek is.Kevés a szabad hely az idősek számára az uszodákban. Valami olyan program kellene az uszodákban, hogy idősek részére úszásoktatás, vagy úszónap csak nyugdíjasoknak. Az egyesületek kapnának a szervezéséhez és kivitelezéséhez állami támgatást, amit szigorú keretek között tudnának felhasználni.

Amennyiben pályázati pénzhez jut a lehetőségeken belül, a szövetség elnöksége is szeretné támogatni az egyesületekben regisztrált úszók edzését.

46.

Jobban kéne reklámozni, nemcsak szenior úszók között. Nyilvánossá kéne tenni szélesebb fórumokon, hátha még több embert be lehetne csábítani közénk. Világversenyek eredményeit akár tv- ben megemlíteni. Az egészséges életmód idősebb korban talán még fontosabb.

A Nemzeti Sportban jelent meg cikk az einhoveni EB érmesekről. A helyi sajtóban több cikk is megjelent a helységet képviselő szenior úszók eredményéről.
Sajnos a szenior sport hírértéke nem éri el a nagy TV csatornák és más média termékek ingerküszöbét.

sokat jelent a személyes kapcsolat ezzel kapcsolatban várjuk a sporttársak segítségét.

47.

Kapjon nagyobb nyilvánosságot. Még a világbajnokságon elért győzelmeket sem említik -sporthírekben, újságban stb.

48.

Kapjon nagyobb publicitást, az eredmények alapján is jogos lenne ....

49.

Kapjon publicitást a médiában, az egészségügyi intézményekben, plakátokon, reklámfelületeken, és kapjon az Úszószövetségtől anyagi támogatást, amelyet az edzésekre, nemzetközi versenyeken egységes felszerelésre, és egyáltalán a hazai versenyek rendezésére lehet fordítani.

50.

Kapjon reklámot,hogy többen tudjanak Róla.Csatlakozzon egészségéért felelősséget vállalva közénk minél több ember

51.

A média támogasa,népszerüsítse...

52.

Minden lehetséges módon népszerűsíteni a médiában, valamint az orvostársadalom körében is.

53.

Minden szinten támogatni kell, népszerűsíteni. Jobban kellene tájékoztatni a közvéleményt.

54.

Nagyobb médiavisszhang, támogatott edzésidő.

55.

Nagyobb publicitást kapjon. Akikkel beszélgetek szinte nem is tudják létezik Szenior úszás. Pedig mindenhol az egészséges életmódot ajánlják. Akik versenyeznek, sokan dolgoznak, családosak, és a saját pénzükből állják a költségek egy részét. Mi az egyéni nevezést és a szállás költséget!

56.

Szélesebb körű és rendszeres tájékoztatást, népszerűsítést a lakosság körében. A média bevonása a szenior úszás megismertetésébe, népszerűsítésébe.

57.

Szélesebb körű népzerűsítését.

58.

Több marketinget, pályázati lehetőségeket. A szenior sport is legyen elismert.

59.

Több támogatást a versenyrendezőknek.Több publicitást a szenior úszásnak.

60.

Nagyobb média megjelenés, támogatottság.

61.

Minél több támogatást kellene kapnia az egyesületnek, mivel tapasztalatom szerint sokaknak anyagi akadályba ütközik akár egy edzésen való részvétel is.

Sajnos nem egyszerű az egyénileg edző sporttársak miatt, nem fedi le a szenior úszók közösségét. Ezért próbálnánk sportolói jegyet elérhetővé tenni a regisztrál szenior úszóknak, amennyiben az adott uszodában létezik ez a lehetőség.

62.

Nagyobb támogatást kapjon.

63.

Minimál szintidő bevezetése növeli a verseny színvonalát és a verseny lebonyolítását a kisebb létszám miatt gyorsítja.

A szenior úszás szabadidő sport, a szövetség elnöksége nem támogatja a szintidő bevezetését. Ezzel kap- csolatban voltak viták az elmúlt években is. A versenyrendezők szempontjából is hátrányos lenne.
A rajtok időpontjának feltüntetése a rajtlistán, mint az külföldi versenyeken történik segítene a melegítés idő- zítésében és a versenyszámra fel- készülésben. Ennek lehetőségét meg- vizsgáljuk az Országos bajnokságok esetében. Ez csak a helyszíni nevezés lehetőségének korlátozásával - a későn nevezők csak a leggyengébb futamba kaphatnak besorolást, amennyiben van szabad pálya- valósítható meg.

64.

Minta példa a gyerekek számára.

A minta közvetítést a médiában történő megjelenés is lehetővé tenné, de a mi olvasatunkban a javaslat inkább a személyes példát emeli ki. A versenyrendezők ezért szoktak gyerek versenyszámokat rendezni bemutató jelleggel illetve családi váltó számokat.

65.

Rendkívül tisztelem, azokat akik ekörül tevékenykednek,nem értek igazán a témához, ezt a szövegem előtt le kell szögeznem.Talán:mindenütt a polgármestereket "bombáznám", és Őket nyerném meg az ügynek a tényekkel alátámasztott érveimmel, például a csillaghegyi uszodában sokat hallom azt:"minden orvos az uszodába irányít bennünket...és a megelőzés kapcsán is az úszást javasolják...miért nem beszélnek erről legfelsőbb szinten?...országos ügy lehetne..."és ilyeneket mondanak, persze azzal fűszerezve, hogy őriznénk mi az egészségünket, ha lenne hol, és kifizethető lenne...stb.stb.Ha valakinek mesélem, ma Magyarországon hogyan működik a szenior úszás, mindenki tágra nyitja a szemét, és rendkívül elismerően hallgatja...Talán:Jelen kellene lennünk sokfelé a médiában!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, hogy felfigyeljenek ránk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, és SIKK LEGYEN bennünket támogatni (fotok, sztorik, eredmények...Nincs még egy sport, amelyik ilyen szinten egészségmegőrző szerintem 1-100 éves koriga versenyek pedig erőteljesen mögé állnak ennek, rendkívül fontosak, az egymásnak nyújtott példamutatásról nem is beszélve

Az önkormányzatot csak egy helyi egyesület tud megkeresni és ebben a szövetség támogatja, ha kell hivatalos levéllel is az egyesületeket, de általánosságban nem kereshet meg minden önkormányzatot. Óbudán ahol a csillaghegyi uszoda van, nincs szenior úszó egyesület, bár több Óbudán lakó szenior úszót ismerünk.

66.

Sok külföldi sporttárstól hallottam, hogy a "rendes" úszóklubbok is foglalkoznak a szeniorokkal. Tehát pályát és edzőt biztosítanak. Aki nem ért hozzá, a nem megfelelő edzésmunkával akár több kárt is okozhat az egészségnek, mint hasznot. Irányítással kellene sportolni!

Valóban olvasható külföldi szenior honlapokon ehhez hasonló megoldás. Sajnos a versenysport és a szabadidősport vegyítése nem nyert teret nálunk, bár ismerünk olyan szenior úszót aki aktív versenyzőkkel edz (két pédát is tudok, mindkettő hölgy akik 2013-ban Európa bajnokságot nyertek). Ezek egyedi estek és nem könnyű megvalósítani a külföldi mintát az szenior sportolók anyagi lehetősége miatt. Vannak szenior klubok is ahol lehetséges bérelt pályán, edző felügyeletével úszni, javasoljuk egy ilyen egyesülethez a csatlakozást illetve amennyiben egyesületi tag akkor azon belül megoldani. Sajnos ez minden esetben anyagi kérdés.

67.

Szerintem a szenior versenyzők nagy része keveset veszi igénybe/vagy jóval kevesebbszer mint aki nem sportol/ az orvosi ellátást,azért a TB-nek vagy a szabadidő sportnak igen is támogatni kellene a szenior sportot. Pénz ahogy a TV-ben is mondják van sportra, csak ott a gond, hogy a szenior sportot nem karolja fel senki, ezért támogatottsága sincs.

Ez a kérdés általánosan az egészség- biztosítás szenior sportban érdekelt- ségére mutat és ennek a befolyá- solására nincs a szenior szövet- ségnek lehetősége. A szenior sport a szabadidő sportok kategóriájába tar- tozik és a MOB-nak van egy ilyen tagozata. A szövetség 2014 január közepén megkereste a MOB szabad- idősport tagozatát, a szenior úszás támogatását kérve.

68.

Tanulmány elkészítését arról, hogy mennyivel kevesebbet költ az egészségügy egy szenior úszóra, mint egy átlagos vele egykorú emberre. A különbség egy részét joggal kérhetnénk támogatás formájában. Igazolt, még nem nyugdíjas versenyző kaphasson EHO kedvezményt. Szerintem lényegesen nagyobb publicitást kellene kapnia a szenior úszásnak, élettani szempontból a leghatékonyabb sport a szenior kategóriában.

Ez a kérdés túlmutat a szövetség lehetőségein. Véleményünk szerint egy EHO visszatérités esetleg csökkentés egy kiróvó elosztó renszerben csak politikai döntéssel megvalósítható. Felvetődik rögtön az a kérdés, hogy ami az ezzel ellentétes ötletnél (a veszélyes sportok biztosítása legyen egyéni, az egészségtelen életmód okozta betegségek gyógyítása meny- nyire legyen államilag dotált) felhá- borodást keltett, vajon a pozitív disz- krimináció elfogadható-e a társadalom által. A publicitást a média adja amely számára az alacsony reklám hordozó hatás miatt nem terület a szenior úszó sport.

69.

tegyék lehetővé lehetőleg minden uszodában az esti órákban megszervezett edzést

A helyi szenior egyesületek kell megoldják az uszoda vezetéssel.

70.

Tegyék lehetővé még több program szervezését. Akár az Erzsébet program keretében lehetne támogatni a kisnyugdíjasok uszodai bérlet vásárlását.

2014 ben volt ilyen kezdeményezés. Az eredményről a sajtóban olvashattok.

71.

Több támogatásban legyen részünk a szövetség részéről is és a helyi önkormányzattól is ! Sajnos Pécsett,még az edzés lehetőségét sem támogatják,sőt a sport bérletünket is meg akarják vonni!

A szövetség anyagi lehetőségei korlátozottak. 2013-ban a három országos bajnokságot támogattuk. Ezeknek a versenyeknek volt a legnépszerűbbek. Ugyanakkor ameny- nyiben az egyesületek pályáznak és szükséges a szövetség részvétele a pályázatban minden esetben eddig is részt vettünk. A sport bérlettel illetve a versenyek önkormányzati vagy az uszoda részéről a támogatásával kapcsolatban, tudni kellene kit lehet megkeresni hivatalos levélben a szenior úszó szövetség elnöksége (önkormányzat mely osztályát, az uszodában kinek címezzük a levelet). Az mindenképpen előnyös, ha egy helyi szervezet érdekében ír levelet a szövetség és nem egyének érdekében.

72.

Versenyek központi, ill. helyi támogatása.

73.

Valamilyen formában történő támogatás elősegítené a hazai és nemzetközi versenyeken való nagyobb részvételi arányt.

Konkrét megoldáson gondolkodunk ezért készült a kérdőív. Mindenkinek köszönjük, aki a kitöltéssel segített nekünk. Most már "csak" a források megszerzése hárul a szövetségre.Sorsz.Versenyekkel kapcsolatos javaslatok

Az elnökség javaslata

74.

-jó lenne, ha minden versenyen érem lenne, nem ízléstelen műanyag lapok, bögrék stb.-versenyhelyszínek is népszerűsíthetnék magukat ízléses pólókkal, amit a városi idegenforgalmi szervezet finanszirozhatna

Jelezzük a versenyrendezők felé. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a versenyrendezés költségében az érmek ára, az uszoda bérleti díj időméréssel (amennyiben elektronikus) valamint a verseny lebonyolítása versenybírókkal 1/3 - 1/3 - 1/3 arányban oszlik meg. Egy elektromos időmérésű uszoda bérleti díja 70-80 ezer Ft/óra. Egy két napos 4-4 összesen 8 órás verseny esetén az érmekkel növelve a költségvetést millió körül van. Ennek az ára 1500 egyéni rajtnál térülne meg.

75.

-a versenyen nyerhető érmek legyenek minél igényesebb kivitelűek, ne menjünk el -"újítás" címén- olyan irányba, hogy olcsó fa, cserép, műanyag, stb. "érmeket" osztogatunk. Van akinek ez a kérdés nem fontos, de a többség azért szereti a szép, mutatós fém érmeket -és egyáltalán nem baj, ha ez a típusú díjazás megszokottnak, elcsépeltnek tűnik. Szóval nem jó a spórolás miatti újítás ....

76.

A szövetség (is) próbáljon meg jelentősebb pályázati forrást keresni a versenyek és esetleg az edzések támogatására. A csapatok edzői garnitúráját, módszereit bővíteni és frissíteni lehetne, továbbképzéseket lehetne tartani.

Folyamatosan pályázunk. A pályázatok által nyújtott lehetőségeket a kiíró határozza meg. A felvetést figyelembe vesszük a megvalósíthatóságon gondolkodunk.

77.

- A szenior rendezvényekre ingyenesen biztosítsák az uszodákat! Erre kérjenek támogatást. Erre költsék az adónkat. (...) Az úszás tehát luxus kiadás. Verseny pedig már elérhetetlen lesz.

Az uszodák bérleti díja többnyire az uszoda hatásköre. Az önkormányzat többnyire tulajdonos, de nem minden esetben üzemeltető.

78.

Egy évben három különböző országos bajnokság és az aktív szenior versenyzők táborának nagysága meglátásom szerint egyaránt erősen ledegradálja a bajnoki cím presztizsét. Szokták mondani a könnyen jött érmet szerzőnek, hogy a kis mezőny ellenére is megérdemelted pajtikám, mert "ott kell lenni"; ez azonban nem vigasz, ez önbecsapás. A megoldást az "elfekvőben lévő" volt versenyzők visszavezetését és az amatőr versenyzők bevonását célzó, létszámbővítő stratégiában, illetve az OB versenyek - ha marad a három - valamilyen szintű deklarált rangsorolásában vagy átnevezésében keresném.

A három országos bajnokság ki- alakulásának az volt az oka, hogy a gyulai verseny amely 1971 óta orszá- gos bajnokság, mivel hagyományosan augusztus végén van nem lehetett a világbajnokságok elő versenye. Ezért szerettük volna új helyszínre vinni az országos bajnokságot. A rövid pályás versenyek egyre népszerűbbek világ szinten is ezért rendezünk ilyen országos bajnokságot is. Ha valaki rövid pályán szeretne úszni, ne kelljen külföldre utaznia.
Az országos bajnokságok népszerű- ségét a 395-350 résztvevő és 1000-1200 rajt bizonyítja. Ez a statisztika itt tekinthető meg.

79.

Aki tudja, szervezze meg a versenyeit. Klubom ebből kiszállt, mások versenyeire elmegyünk.

A versenyrendezés költségei gátolják, sokszor tíz éves hagyománnyal rendelkező versenyek megrendezését. Ezért lenne jó ha a szövetség forrásokhoz jutna és hozzájárulhatna a versenyrendezés költségeihez. Ezért is készült ez a kérdőív.

80.

Többeknek a szenior versenyeken való részvétel az egyetlen kikapcsolódás.Ezek a napok teljes feltöltődést jelentenek.Ilyenkor nem számít az utazással járó kellemetlenség/csomag,meleg stb./Bőviteni kellene a versenyek színhelyeit,hogy minél több verseny lehetőségből választhassunk.

81.

Sokan meglehetősen görcsösen versenyeznek, csak az érdekli őket, hogy nyerjenek. Szeniorként sokkal több vidámságot, barátságot, közös bulit csavarnék a legkisebb és legnagyobb versenyekbe

Egyet értünk! A szenior úszás szabadidő sport amelynek szerepe a kapcsolatépítés is.

Ezért szeretnénk a jövőben is támogatni minél több verseny rendezését. Eddig a versenynaptár kialakításban az új helyszínek bevonásával próbáltuk elérni a több versenylehetőséget és új egyesületi közösségek kialakítását.

82.

Fontosak! Amennyiben az ember rendszeresen edz, szereti megmérettetni magát. Az ilyen alkalom, mindíg jó hatással van a közösségre. Jó találkozni a hasonló szenior úszókkal, s ha nemzetközi a verseny, akkor sport- barátságok, ismerettségek is kialakulnak. Nem elhagyagolandó, a versenyek utáni közös vacsora ( buli) ami mindíg hatalmas "összekovácsoló" szereppel bír.

83.

Becsüljük meg azokat, akik versenyek rendezésére vállalkoznak. Fontos a jó hangulat, ezért törekedjen minden rendező arra, hogy a versenyzők örömmel vegyenek részt a rendezvényeiken.

84.

A mindenkori megmérettetés és a kapcsolattartás,a sportágban az összetarás...

85.

... népszerűsíteni kell, és vonzóvá tenni a sok jól szervezett, kíváló hangulatú versenyekkel. és természetesen a megfizhetö költség-terhekkel.

86.

Szeretem az úszó versenyek hangulatát, alapvetően a lebonyolításokkal meg vagyok elégedve. Gördülékenység és az érmek dobogón történő átadását fontosnak tartom. Én általában a párommal egy napra megyek a versenyekre és 2-3 versenyszámban indulok. Ha nyugdíjas leszek akkor gondolom az egész versenyen jelen leszek.

87.

Ússzanak minél többen. Ismerje meg minél több fiatal volt úszó, mert jó a hangulat és összetartó közösség. Az öregek nagy példát mutatnak.

88.

A versenyek fontosak számomra, mert ott találkozhatok kortársaimmal és barátaimmal és a versenyek adnak értelmet és célta napi edzés munkájának.

89.

Kapcsolatépítő.Célokat segít megvalósítani.

90.

A versenyzés segít fenntartani a folyamatos motivációt.

91.

Saját eredmények megdöntése.Jó hangulat, kapcsolattartás.Elismerés.Technikai dolgok megbeszélése......

92.

Mindenki próbálja ki a varázsát

93.

Ne legyenek háromnapos versenyek. Korlátozni kellene az egy versenyző nevezési számait,nem helyes az un, " étlapúszás ". Több sporttársamnak lenne sikerélménye, gondosabban lehetne megtervezni egy-egy versenyprogramot, törekedni lehetne a mennyiséggel szemben a minőségre. Csak OB-n legyen dobogós eredmény hirdetés, de az legyen gyors és rugalmas, legyen külön foto sarok a versenyeken.

Az országos bajnokság a VB számok rendezése miatt csak három napban oldható meg. A rövidpályás OB két napos lesz. A két napos rendezés az "étlapúszóknak" nem kedvez, mert rengeteg szám lesz egymás után. A szövetség nem szeretne adminisztratív tiltással próbálkozni, mert a verseny- rendezők ellenérdekeltek márpedig a költségeket ők viselik.
A foto sarok valamint a rugalmas és gyors eredményhirdetés igényét továbbítjuk a versenyrendezők felé.

94.

Évenként teljesitett versenyeken, értékelve a részvételt és a teljesitményt, arányosan kapjon anyagi kedvezményt.

A költségek csökkentésével különösen az edzések és versenyzés támoga- tásával az egyesületek élnek a nyilvántartása központilag nem megold- ható. Az egyesületek az utazási, edzési és nevezési kedvezményeket szokták a versenyinduláshoz kötni.
Természetesen az adatszolgáltatásban a szövetség minden egyesületnek rendelkezésére áll. (ezt a kigyűjtést a csongrádi és a békéscsabai szenior úszók szokták kérni)

95.

Csökkentsék a költségeinket.

96.

Az ötéves ciklus az idő értékelésnél 70 év felett nem korrekt, ugyanis 70 év felett a szervezett kopása egyre intenzívebb ezért a korcsoport legidősebb és legfiatalabb indulója nem azonos esélyekkel indul! Esetleg ezekben a korcsoportokban a helyezések mellett a pontértékekésnek is szerepet kellene kapni!

Kétségtelen tény, hogy 70 év fölött a fizikai erő meredeken csökken. (erről itt olvashattok) A korcsoportos érmes helyezéseket illetően meg kell jegyezni, hogy versenyzők száma is kevesebb különösen a 75 év feletti korcsoportokban (itt olvasható a korcsoport statisztika).
A feltett kérdésre a válaszunk a relatív, korhoz kötött értékelés, ami elhelyezi az eredményt az összes eredményhez képest. Nagyon jó példa rá az a 2013-ban 70 és 76 éves sporttársunk, akik az emlékszámokban vagy a verseny legértékesebb eredménye versenyben többnyire első három helyezést értek el.

97.

Próbáljon meg a szövetség a nyugati országrészben, vagy esetleg a fővárosban is szervezni verseny(eke)t, a kétnapos versenyek szervezése akár megoldható lenne reggeli-délutáni (pl. 8 és 15 órai kezdeti) megbontásban, így nem kellene három napos versenyeket szervezni, de hosszabb pihenőidők is rendelkezésre állnának.

A versenyrendezés egyesületek által felvállalt tevékenység. Nyugat Magyarországon négy-öt aktív egyesület van az ország többi részén Budapestet is beleértve huszonhat. A budapesti rendezés költségei nagyon magasak ezért egyetlen egyesület sem vállalta fel a rendezést. A Nyéki emlékverseny egyetlen csapathoz volt köthető míg a Szigetvarázs az önkormányzat által kezdeményezett verseny volt, ami a szövetségre csak anyagi terhet rótt anélkül, hogy a szenior úszáshoz, mint szervezethez köthető lett volna, a kétségtelen erkölcsi haszon ellenében. Érdekes lenne megvizsgálni egy-egy új helyszínnel hány új szenior úszó csatlakozik a szenior mozgalomhoz. Az elnökség minden új versenyhelyszínt igyekezett támogatni, ha anyagilag nem is tudta, de a versenynaptárban történő felvétellel. Így rendeztek versenyt Százhalombattán 2011, Budaörsön 2012 és Pécsett 2013-ban.

98.

Az edzéseket megoldom, mert masters öttusázó vagyok, viszont ott kevés versenyzési lehetőség van, ezért szeretnék úszóversenyeken is elindulni. Ezen kívül veterán vívó versenyeken is indulok ami a téli felkészülést segíti, ezért nem mindegy, hogy milyen sokat kell utazni a versenyekre.

99.

Ne csak az Alföldön legyenek versenyek.

100.

Ösztönözzük a dunántúli szervezéseket is.

101.

Legyenek Dunántúlon is versenyek, támogassák azokat is.

102.

több verseny lenyen a Nyugati "oldalon" és Budapesten is!!!

103.

2013-ban nem volt budapesti verseny. Vidéki helyszínek mindig az ország szélén vannak. Érdekes, hogy a vidék városok támogatják a rendező egyesületet a verseny megtartásában.

104.

Budapesttől messze vannak a versenyek, ezért drága az utazás. Budapest körzetében sokkal több induló lenne.

105.

Szervezett utazás, szervezett szállás építi a csapatot.

Egyet értünk javasoljuk egyesületen belül megszervezni. Gyakori megoldás a nyugati országokban már alkalmazott "tele kocsi" program vagyis, hogy nem egyedül utaznak egy célállomásra, hanem a benzinköltségen osztozva többen. Ugyanígy a szállásfoglalás is lehet közösen.

106.

Az egyesületek ugyanolyan támogatásban részesítsék a senior versenyzőket, mint a többi sportolót. (utazás, szállás, nevezési díj)

A szenior egyesületek civil kezde- ményezésre jöttek létre. Csak pályázati vagy önkormányzati támogatásból tart- ják fenn magukat. A felvetett kérést a saját egyesülettel kell megtárgyalni.
Amennyiben a szövetség támogatná az egyesületeket az csak az edzés lehetőség elősegítésére korlátozódna.

107.

Talán fentiek miatt gondolom, - jó szakemberekből tudom, mindenversenyrendező városban van bőven - központi keretből dotálva -biztosítani lehetne néhány olyan személy segítségét, aki az egyéni versenyző igénye szerint a versenyszámok leúszása alatt figyelné és rögzítené a versenyző munkájáról észrevételeit (rajt,stílus,úszáshibák,fordulók)majd ezt a versenyzőnek átadná, ha van mód, még megbeszélnék. Erről a lehetőségről a klubtagokat tájékoztatni lehetne és a nevezések elküldésekor a versenyző bejelenthetné,hogy ezt kéri.Elképzelhetőnek tartom, hogy érdekes sport-teljesítmény kutatási alap is lehetne, ha valaki ilyen területtel foglalkozna.Edző nélkül számomra igazán érdemi segítség lenne. Ktsg oldalát nem vélem soknak,mert kezdő szeniorok, vagy eredményességüket növelni szeretők kérnék ezt a segítséget a versenyek helyszínein.És ha már egy alkalommal megszerezték ezt a minősítési jkv-t, tanulnak a javaslatokból, felhasználják edzésen, a következő igénylés csak kontroll lehetőségként merülne fel. (gondolom én...) netán fiatal szakedzők részére szakmai és anyagi lehetőség volna.Sikeres munkát kívánok!!!!!!

Ezt egyesületi szinten kellene megbeszélni, mert minden helység, uszoda és egyesület helyzete más és más.

108.

Jó ötletnek tartom a közös busszal történő utazás lehetőségét a versenyekre.

Javasoljuk keressétek meg azokat az egyesületeket, akik így oldják meg az utazást és kérdezzétek meg őket az általuk alkalmazott megoldásról. E mailt a szenior szövetség címére szenioruszas[kukac]gmail[dot]com írjatok.

109.

hogy a versenyek megszervezésének és levezénylésének felgyorsítására /informatikai programok/.Nagyobb versenyek tapasztalatának itthoni alkalmazása.

Jelenleg egy nagyon költséghatékony megoldást alkalmazunk, mert a MÚSZ-tól ingyen kapott versenyrendező programot használjuk. Az eredmények utólagos feldolgozása (bár ez nem része a kérdésnek) külön feldolgozást igényel, melyet most társadalmi munkában végzünk.
Egy testre szabott szenior rendező és nyilvántartó program éves költsége 600 ezer Ft. A nemzetközi versenyeken használt programok támogatási díja, beszerzése és illesztése a nálunk használt időmérő rendszerekhez messze meghaladja a szövetség anyagi lehetőségeit.
Ugyanakkor a jó tapasztalatokat meg- próbáljuk megvalósítani ezért, ha kül- földi versenyen ilyent tapasztaltok hívjá- tok fel rá a figyelmünket! Köszönjük!

110.

Nagyobb hírverést kapjanak. Jobb lenne három napos versenyek helyett csak két napost szervezni - fárasztó és nehezen megoldható a három napos részvétel.

A 2 vagy 3 napos versennyel kapcsolatos vita 2013 nyarán lezajlott. A hódmezővásárhelyi közgyűlés szavazott. Ezek szerint a gyulai OB a hagyomány okán három napos, a hódmezővásárhelyi júniusi OB három napos, de pénteken két hosszú szám a 800 gyors és a 400 vegyes kerül megrendezésre. A szombati versenynap kezdete nem lesz korai azért, hogy a távolabbról utazók is odaérjenek.

A gyulai versenyen történt sajnálatos esetek miatt a vélemény mindenképpen megfontolandó. Jelezni fogjuk a rendezők felé.

A vélemények közül az utolsó azért került ebbe a csokorba, mert látható, hogy a versenyzők érdekei különbözőek a közgyűlés határozattal egy olyan megoldást próbáltunk megvalósítani, amelyikkel mindkét tábor megtalálja a versenyben a számára fontosat.

111.

- ne legyenek 3 napos versenyek, a költségek miatt.( szállás, Ne legyenek 3 napos versenyek nagyok a költségek pl: a szállás,étkezés, a dolgozó szeniorok nem jönnek pénteken stb. )
- A versenyek kezdete 13 óra körül legyen, hogy kényelmesen oda tudjunk érni a verseny színhelyére és bemelegíteni is tudjunk. Előfordulhat, hogy tömegközlekedési eszközzel utazunk, az pedig nem közvetlen járat sem vonattal, sem autóbusszal,(többszöri átszállás sok időt igényel) kivéve Budapestet.
- Lehetne-e valami kedvezményt kapni: pl nagyker áron érmeket a versenyrendezéshez szerezni? A versenyek rendezéséhez olyan pályázatokat kiíratni, ami támogatja pl az uszodabérleti díjat, stb.

112.

Lehetőség szerint kétnapos versenyek szervezését szorgalmazzuk, hosszabbat ne, mert rettentően megnöveli az egyének részvételi költségeit. Azokon a versenyeken, ahol tapasztalat szerint nagy hőségben kell versenyezni, vizet és árnyék lehetőséget teremtsenek a szervezők. Sok a távolról érkező, aki nem tud napernyőket, sátortetőt ill. megfelelő mennyiségű folyadékot magával hoznia két-három napra. Segjtsük a hagyományos versenyek megrendezését, kutassuk fel a "fehér" területeket, ahol nem működnek szenior úszó egyesületek, ahol kevés lehetőség nyílik egyesülethez csatlakozásra, versenyzésre.

113.

2 teljes napon rendezzenek ob-t, ne három napos.

114.

A versenyek száma és napja ne csökkenjen, mert a több napos versenyek hangulata jobban összekovácsolja a klubok versenyzőit. Versenyen kívül szervezett belföldi kirándulások esetleg.

115.

Rendezzenek továbbra is havonta versenyeket, lehetőleg a hosszabb távok is szerepeljenek a programban, amire már látok az utóbbi időben törekvést.Egyébként elégedett vagyok, mert a rendezők láthatóan mindig szívvel-lélekkel és legnagyobb igyekezettel teszik a dolgukat.

A 2014-es versenyprogramban a februári hónapon kívül, amikor a téli időjárás miatt nem vállalt verseny- rendezést senki, minden hónapban van verseny. Szerencsére többen érdeklőd- nek versenyrendezés iránt amit a szövetség elnöksége nem szeretne túlzottan szabályozni. Az utólag a versenynaptár elkészülte után jelent- kezőkkel kapcsolatban megkérdezzük az időben legközelebbi versenyek ren- dezőit, hogy mennyiben zavarja őket. A versenyrészvétel pontos mérőszám lesz minden rendezőnek.

116.

Minden hónapban rendezzenek versenyt, de egy hónapon belül ne legyen több verseny.

117.

Tavi folyami versenyeket többet szervezzenek, Olcsóbbak legyenek a versenyek! DOLGOZZON A SZÖVETSÉG ELNŐKSÉGE!

Két nyítvízi versenyt rendez a szenior úszók országos szövetségének két tag egyesülete. Az egyik a csongrádi tiszazugi a másik a szarvasi a Körös holtágban rendezett hosszútávú ver- seny. A balatoni versenyek rendezé- sével más rendező foglalkozik illetve foglalkozott. A Balatonon rendezett versenyek költségei olyan magasak, hogy az egyik hagyományos rendező is kiszállt ebből a tevékenységből, leg- alábbis ami a "strandúszásokat" illeti.
A szenior szövetség elnöksége társa- dalmi munkában dolgozik, amennyire ezt a tagok szabadideje lehetővé teszi. Minden szenior sportárs segítségét várjuk. Társadalmi munkában, rengeteg otthonról végezhető munka lenne, mint például régi versenyjegyzőkönyvek adatainak rögzítése.

118.

Legyen sok balatoni úszóesemény

119.

Magam részéről a hosszabb távok érdekelnek, így ezekből is lehetne több. Az anyagi vonzatáról az imént, a kérdőívben nyilatkoztam.

120.

Szét kell választani a szenior tömegsportot és a szenior verseny sportot, mert nagyon eltérnek a résztvevők igényei, elvárásai.

A felvetésre a válasz bal oldalon az alábbi megállapítás. Köszönjük a sporttársunknak!
Természetesen nem gátoljuk meg egy "elit verseny" megszervezését, de a szövetség elnöksége nem támogatja. Valószínűleg nem lesz egyszerű 10-15 valóban az elitet képviselő versenyzőnek versenyt rendezni.

121.

A szenior úszás mint tömegsport és egészségmegőrzésben fontos szerepe van. Ez a legfontosabb... Dobogósok csak hárman vannak. A Többség tartja el őket.

122.

További pályázati források felkutatása.

Folyamatosan figyeljük a megjelenő pályázatokat és általában több pályázatunk is folyamatban van. sajnos ezek többnyire működési pályázatok, melyből származó összeg nem fordítható versenyzés támogatására.

123.

A csapat a fontos, sokat segítettek Nekem, minimum ha tudok versenyzem a csapatért.

Bár az úszás egyéni sport legtöbb szenior úszónak fontos a csapatszel- lem. Ezt szeretné erősíteni a szövetség az egyesületek tervezett támogatásá- val amennyiben a MOB szabadidősport tagozata a szövetségen keresztül támogatja szenior úszást.

124.

Válasszuk szét az ú.n. amatőröket és a profikat, azaz bizonyos versenyeken követeljük meg a szabályos technikát, ne idős, úszást szerető emberek "heppeningje" legyen a szenior úszóverseny, hanem a sportolóké. A rangot adjuk meg a versenyeknek!

Az úszás versenyszabályai egyformán vonatkoznak amatőrökre és profikra. Ennek alapján nem lehet szét választani a versenyeket. Az úszás szabályai és a versenyzés szabályai azért vannak, hogy ezek szerint versenyezzünk.

125.

Az elmúlt évek során jelentősen lecsökkent a versenyeken való versenyzői részvétel. Ez alapvetően anyagi okokra vezethető vissza. A recesszió hatása a nyugdíjasok körében fokozottan jelentkezett. A szenior úszók nagyobb része már nyugdíjas korú.Az anyagi terhek csökkentésével növelhető a részvétel. Javaslatom: nevezési díjra szükség van a rendezés és lebonyolítás költségeinek fedezésére. Bár a 600,-Ft/szám nevezési díj mértéktartó, sokak számára azonban ez is magas. Célszerűnek tartanám a nevezési díj 50%-al történő csökkentését. A hiányzó 50%-ot a Szenior Úszó Szövetség adja a rendező sportegyesületnek.

Az anyagi helyzet romlását a rajtstatisztikákon észleltük. Tavaly a szövetség összeszámolta a 70 év fölöttieknek a rendezők által 2 szám erejéig illetve a 280 év feletti váltóknak nyújtott kedvezményeket és szerettük volna ezt kompenzálni. Éves szinten tetemes összeg volt.
A szövetségnek nem áll rendelkezésére ennek a javasolt kedveménynek a finanszírozása.

126.

A szövetség szerezzen annyi támogatást, hogy a versenyzőknek ne kelljen nevezési díjat fizetni. ha mindenkinek nem menne, akkor legalább a nyugdíjasoknak, hiszen azok szegényebbek, s amúgy is sok költséggel jár az utazás, a szállás is

127.

Honlapra minél több külföldi versenyt feltenni, amennyiben lehetséges. / Igaz eddig is fent volt!/

A továbbiakban is fel fogjuk tenni a környező országok versenyeinek meghívóit. Ugyanígy a kiemelt világversenyeket és az érdeklődésre számot tartó távolabbi (pl holland) versenyek meghívóit

128.

Legyen Budapesten is verseny. Dokumentum film készítését egy versenyről. Államilag támogatott központi felkészítési tervet a 2020-as VB-re. Szívesen látnék két külön kategóriát: "Szenior A" (46- xxx az igazi szeniorok)"Szenior B" (mondjuk 45 éves korig, ők nem is szeniorok az emberi életút szempontjából)Oka: edzésen különösen elvesznek az igazi öregek a fiatal erőtől duzzadó "szeniorok" hullámaiban; versenyeken mennek a gúnyos megjegyzések a lassú igazi öregekre.UI: Köszönet annak, aki ezzel foglalkozni kezdett, ha bármiben közreműködhetek:P. K. telefonszám)

A budapesti helyszínnel kapcsolatban fennebb válaszoltunk. A korcsoport javaslat érdekes, de nem új ugyanis így működött a szenior úszás 1989-ig. A rajtok statisztikáját tanulmányozva látható, hogy amikor ezt a korlátozást eltörölték akkor indult fejklődésnek a szenior úszás. A felajánlott segítséget köszönjük! Ha valóban áldoznál rá a szabadidődből, légy szíves írj a szenior úszók címére szenioruszas[kukac]gmail[dot]com, mert van otthon végezhető minimális számítástechnikai ismeretet feltételező feladatunk.

129.

A versenyek rendezési költségeire kellene pályázati lehetőséget biztosítani. Vagy egy bizonyos keretet kellene elkülöníteni erre a célra.

A pályázati lehetőségek mindenkinek rendelkezésére állnak. Az elnökség levélben szokta elküldeni a csapat- vezetőknek az új pályázati lehető- ségeket.

130.

Hiába van javaslatunk,nem veszik figyelembe,versenyekre is nagyon nehezen tudunk felkészülni!! Az egyesületünknek fontos ,hogy versenyeken vegyünk részt!-de nem támogatnak !

Az egyesületi problémákat a tagok közötti párbeszéddel kellene meg- oldani. Nem értjük pontosan a prob- lémát, de esetleg lehetséges - valószí- nűleg az alapszabály módosításával- úgynevezett pártoló tagok felvétele, akik nem indulnak versenyen, de edzéseken bizonyos feltételekkel részt vehetnek.

131.

Több elektromos időmérést.Hát és gyorsúszó számok ne egymásután legyenek.Tavaly néhány versenyen előfordult.

Fel fogjuk hívni a versenyrendezők figyelmét. Általában a vegyes úszásban megszokott úszásnem sorrendet használják az egy napon belüli programban, de néha előfordul eltérés. Ugyanezt az észrevételt hallottuk a gyors és pillangóúszásra is.

132.

Fontos a jó szervezés.

Egyet értünk! A jó szervezés rengeteg bonyolult és egymásnak teljesen ellent- mondó elvárásnak kell megfeleljen.

133.

-túl hosszúak a versenyek
-a váltók nem versenyszerűek, a korcsoportok és futamok kaotikusak, nem láthatóak a versenytársak
- az eredményhírdetés időt rabló éremgyár
- hiányolom az ötletes, játékos versenyeket, pl. mint a brnoi verseny 4x50 +100 vegyes- nekem hátrányos, hogy a társamnak nagyon unalmas és spártai program egy szenior versenyt végignézni, be kéne vonni őket, pl. fotó verseny az uszodában készített képekkel, kiállítás, vmi program.
- a kísérő beengedése a versenyre alapszint. pl én ennek hiánya miatt utálom a gyulai versenyt, önként biztos nem megyek oda

- A hosszabb távok (200, 400) és sok résztvevő miatt hosszúak a versenyek. Viszont sokan pont a hosszú táv miatt jönnek versenyre.
- 2012-ben Egerben és 2013-ban Hajdúszoboszlón rendeztek összetett ötös versenyt. A népszerűségét a jegyzőkönyvből kiolvashatjátok.
- volt verseny ahol az azonos korcsoportú váltók egy futamban úsz- tak. Nem egyszerű megoldani minden esetben, de kérni fogjuk a rendezőket lehetőség szerint figyeljenek erre.
- az eredményhirdetéssel kapcsolatos versenyzői óhajokat jeleztük a rendezők felé.
- jó ötlet a fotó verseny az úszóversenyen. Kiértékelés szavazattal a honlapon történne a "díjat" pedig egy következő versenyen adnánk át.
- sajnos az uszoda, strand, élményfürdő nem mindig engedélyezi kísérők belépését. Ez ugyanazon a verseny- helyszínen is változott az évek során. Nincs érdekérvényesítő olyan képes- ségük a versenyrendezőknek, amivel ezt a döntést befolyásolni tudnák.

134.

Határozott javaslatom csak az eredmény hirdetéssel kapcsolatban van:elhagynám, főképpen a mikrofonba erőteljesen megszólaló véget nem érő eredmények miatt, ami a verseny nagy részén zeng a fülünkbeáltalában jól szervezettek a versenyek, megtisztelő rajtuk részt venni, köszönjük:)

Az eredményhirdetéssel kapcsolatos versenyzői óhajokat jeleztük a rendezők felé.

135.

Legyen egységes ruházat, egységes megjelenés a külföldi versenyekre. ( Póló, melegítő, fördőköpeny, stb.) Jó lenne, ha el lehetne intézni, hogy a szövetségen keresztül olcsóbban lehetne ilyen ruházatot, felszerelést vásárolni.

Volt olyan világverseny ahol ez sikerült még, ha csak póló szintjén is. A szövetség az MSZUOSZ logo levédetése után szeretne egyen pólókat gyártatni, melyek felülszitázhatóak lesznek egyesületi logoval is.
Azt, ha valahol, nagytételben tudunk kedvezményt elérni egységes fel- szerelésre, amiben a nagy versenyeken részt vennénk, támogatjuk. Bár ennek a felvetésénél pont az közgyűlésen néhány egyesület ellenvetéseket tett. Külföldön az egyesületi sajátosságok megtartása mellett szükség van arra, hogy az országot is valamilyen szinten egységesen képviseljük. Tartsunk ösz- sze, látszódjon rajtunk, hogy egy nem- zethez tartozunk, s örüljünk egymás er- edményeinek, szurkoljunk egymásnak!

136.

Lehetne a világversenyekre utazók számára egyesületi támogatással közös utazást szervezni, mert én például kecskemétiként nem tudok anyaegyesületemmel utazni, ha támogatásra van szükségem, vagy kapnék segítséget. Ezért más egyesülettel utazom, hogy annak tagjaként anyagilag jobban jöjjek ki.

A közös utazás szervezés igénye felmerült a 2013-as EB kapcsán. Akkor a honlapon több ajánlatot is feltüntettünk az utazásra és a szállásra vonatkozóan. Javasoljuk, hogy a világversenyek előtt tegyétek közre az általatok megismert lehetőségeket.

137.

Nem kellene mindent szabályok közé szorítani, mert azt gondolom, hogy sokak nem tetszését váltja ki. Hagyjuk meg a rendezők szabadságát. Aki rendez annak ktg-ei vannak nem kevés, amit előre kell prezentálni!!! Nem könnyű "0"-ra kihozni egy versenyt. Természettesen a statisztikák, kérdőívek nagyon hasznos segítségek tudnak lenni!

Ezek javaslatok ellentmondanak el- várásaikban egymásnak. Ezért kerül- tek egymás mellé. A versenyszabály- ok mindenkire vonatkoznak "profikra" és amatőrökre egyaránt. A szenior úszó szövetség ezért készítette el a verseny- zés szabályait, mert igény volt rá, az amatőrök részéről is. Az átigazolási szabályzat más igényt, az egyesületek- ét tükrözi. Egyes személyes okokon kívül azért szükséges, mert minden egyesületnek pontos nyilvántartása kell legyen a tagokról különben nem működhet törvényesen.

138.

Sokszor látok olyat hogy beugrik egy versenyző az adott futamában,és nincs kizárva. Miért vannak a versenybírók? Hallottam olyat hogy a szervezők megtiltják a kizárást az egész versenyen. Miért???

139.

Csökkenteni kellene az egyre növekvő adminisztrációt! A korábbiakhoz képest jelentősen nőttek a megkötések, korábban inkább volt szabadidős sport jellege, mint mostanában. A kötöttségeket csökkenteni kellene.

140.

Nem tudom, hogy regisztrált versenyző vagyok-e.

A regisztrált versenyzők adatait ide kattintva lehet megnézni

141.

Bár számomra hátrányos lenne, verseny szempontjából sokkal érdekesebb lenne, ha a korosztályoknak nem volna felső határa, azaz egységes versenyeredmény után, megnézni ki hányadik volt 25 év fölött, 30 fölött, 35 fölött stb. Vagyis ha egy 50 éves jobbat úszik, mint egy 30 éves, akkor a fiatalabb legfeljebb csak második lehet, hiába lenne első a jelenlegi rendszer szerint a 30-34 kategóriában!

Érdekes fevetés, ami ellent mond a FINA szabályoknak (lásd a világ- csúcsok gyakran gyengébbek 25-29 éves korcsoportban mint 30-34-ben. Nem tudom jól emlékszem-e, de régen volt olyan szabály a súlyemelésben, hogy nem számított világcsúcsnak anygyobb súlycsoportban, ha egy kisebb súlycsoportban emeltek nagyobb súlyt. A javasolt kiértékelést a jelenlegi versenyrendező program nem tudja kezelni. Azt javasoljuk minden versenyen minden számra készüljön egy abszolut és egy relatív sorrend. Ilyen készült Egebren egy sporttársunk programjával. Ez minden statisztikai igényt kielégít.