Generációkat tanított úszni


Forrás: Deol | 2003. szeptember 18., 15:49

Évtizedeken keresztül egyszerűen elképzelhetetlen volt nélküle a nagyerdei strand, generációk sorát tanította meg úszni. Néhány éve még találkozhattunk vele a medencében, de 85. születésnapját Laci bácsi már csak szárazon tudta megünnepelni.

Egy ideje reumás fájdalmak gyötrik, emiatt nehezére esik az úszás, de bízik abban, hogy tempózhat még a vízben. Ugyan, hogy is adhatná fel az, akinek már az ősei is a fürdőben élték le az életüket, a vendégek legnagyobb megelégedettségére. Laci bácsi azt nem tudja pontosan, hogy a család mikor telepedett meg Debrecenben, de Rentka János fürdőalkal mazott 1872-es házasságkötéséről már dokumentum van. A vizesdinasztia az egykori „Feredőházban” lakott, így a kis Lacika testvérével együtt naphosszat a vízben lubickolt, miután a nagyerdei strandon 1925-ben átadták az ország egyik legelső ötvenméteres medencéjét. Minden segítség nélkül megtanult úszni, majd kilencéves korától a DEAC-ban kezdett versenyezni. Kiegészítésként a DTE-ben tornázott, Aradi Gyulánál.

Több mint két évtizedes versenyzése alatt számos korosztályos bajnokságot nyert, de Rentka László mégis az utolsó, 1948-as fellépésére a legbüszkébb: a DVSC színeiben részt vehetett a vasutas válogatottak lengyelországi versenyén. Többre is vihette volna, hiszen az eredményei alapján 1937-ben az ismert tréner, Sárosi Imre felcsábította Budapestre. A családjától elszakadó ifjú azonban két hét után hazatért. Édesapja halála miatt kenyérkereső foglalkozás után kellett néznie, volt kubikus, felíró a virágkertészetben és szellemi ínségmunkás az orvosi egyetemen. Végül egy bankban helyezkedett el, de az úszás maradt élete fő célja.

Előbb minden képesítés nélkül tanította a sportág iránt érdeklődőket, a DVSC-ben szervezett úszótanfolyamokat az ötvenes években, majd a Testnevelési Főiskolán szerzett szakedzői diplomát 1961-ben. Feleségével együtt tovább szervezte az úszótanfolyamokat, mert nem akart többé vízbefúló gyerekekről hallani. Javaslatára a hatvanas évek elején Debrecenben és környékén bevezették a kötelező iskolai úszóoktatást. Emellett természetesen versenyzők egész sorát nevelte ki a Rentka házaspár. A debreceni „úszópápa” munkásságáért 1993-ban Toldi Miklós-díjat, ‘96-ban Hajós Alfréd- díjat kapott.

Az 1987-ig edzősködő Laci bácsi tanítványai közül Dzvonyár János 5. lett a moszkvai olimpián, Balla Mária a mexikói, Gulyás Ákos pedig a tokiói ötkarikás játékokra jutott ki. A többiek: Krasznai Róbert, Bánhidi József, Rédl Anikó, Varga Péter és Kovács József számos korosztályos bajnokságot nyertek, akárcsak a lánya, Éva. Nem csoda, hogy születésnapján az ország minden részéből özönlöttek felé a jókívánságok.

Kép és szöveg: Égerházi Péter