Szeniorúszó egyesületek 2024. évi csapatversenyének kiírásaA Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének (MSZUOSZ) elnöksége a 2024. évre összetett csapatversenyt ír ki. A verseny célja a szeniorúszó egyesületi tagok versenykedvének fenntartása. Nagyon reméljük, hogy a törölt versenyek után mindenkit egészségesen láthatunk viszont a versenyeken.

Résztvevők: Az MSZUOSZ-nél regisztrált szeniorúszó egyesületek. Az év közben regisztráló egyesületek esetén a pontversenyben az eredményeik abban számítanak amelyikben legutoljára versenyeznek.

Eredményhirdetés: Minden évben az utolsó, a pontszámításba beszámítható verseny eredményeinek feldolgozása után, tehát a decemberi hónap folyamán, az díjakat a következő év első versenyén adjuk át az eredmények éves alakulását év közben egy internetes honlapon követhetik a csapattagok.

A verseny díjazása: Az első három helyezett egyesület egy emlék kupát kap.

Verseny alapelvek: A csapatverseny az alappontszámába a magyarországi versenyeken elért szabvány medencés ranglista eredmények számítanak bele. A 2019-es évtől kezdve a váltó eredményeket is bele számítjuk a csapatpontszámba tehát az idei a 2024-es évben is! A külön pontszámok figyelembe vételét külön részletezzük.

A pontszámítás alapja: Az alap pontszám számítása, minden legalább egy ranglista versenyszámot megrendező verseny esetében a ranglista eredmények figyelembe vételével történik. A 2024-ae versenynaptár szerint eddig azok a versenyek, amelyek bele számítanak a következők: Szentes (január), Százhalombatta (RP OB), Békéscsaba (FV 400m gyorsúszás), Hódmezővásárhely, Csongrád (FV 400 és 800 gyors), Gyula, Nyíregyháza, Debrecen, Kecskemét, Hódmezővásárhely, Törökbálint azaz tizenegy hazai verseny helyszínen lehet csapat alappontszámot szerezni. Amennyiben az előző felsorolásba nem foglalt hazai verseny helyszíneken is ranglista számot rendeznek akkor, azok az eredmények is beszámításra kerülnek, illetve amennyiben a felsorolt helyszínek nem rendeznek ranglista versenyt, akkor nem kerülnek beszámításra a csapat pontversenybe.

A pontszámítás módja: A pontszámításban úgy a minőségi, mint a mennyiségi szempontokat figyelembe vesszük. Ezért minden versenyen lehet alap pontszámot szerezni az adott egyesület versenyzőinek egyéni és a váltó időeredményének százalékos értéke és a növelő tényező által. Minden ranglista eredményre kiszámítjuk az eredmény százalékos értékét. Ebből számtani átlagot számítunk két tizedes pontossággal, azaz a százalékos értéket az egyesületre összeadjuk és elosztjuk az egyéni és a váltó rajtok számával. Ez a minőségi elv a pontszám kiszámításában.
Ezután a teljesített rajtok száma alapján egy százalékával az átlagnak növeljük a pontszámot. Ez a mennyiségi elv a pontszámban.

Példa egy számításra:

A. egyesület 95%-os átlagot teljesít 10 rajtból ez összesen 95*1,1= 104,5 pont
B. egyesület 80%-os átlagot teljesít 31 rajtból 80*1,31=104,8 pont
C. egyesület 70%-os átlagot teljesít 50 rajtból 70*1,5 =105 pont

A fenti példában látszik, hogy 15% különbséget 21 többlet rajttal illetve 25%-os különbséget 41 rajttal tudott kompenzálni egy alacsonyabb átlagot elérő egyesület.

Többlet pontok számítása: Ezzel a pontszámmal a kiemelkedő eredményeket jutalmazzuk. Hazai vagy külföldi versenyen magyarországi csapata színeiben elért egyéni és a váltó országos csúcs +3 pontot jelent az adott verseny pontszámához adva illetve külföldi verseny esetén az azt megelőző utolsó hazai verseny csapatpontszámához adva.
világcsúcs 50 pont Európa csúcs 30 pont többletet jelent a csapatnak.

Vitás esetekben a csapatverseny kiírója az MSZUOSZ elnöksége dönt a fenti kiírásban meghirdetett alapelvek alapján.

 
Budapest, 2024.01.17. A Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének elnökségeFigyelem!

A kiírás alapján minden hazai ranglista számot is rendező verseny egy alap pontszámot jelent, tehát amelyik csapat egy versenyt kihagy, ettől a pontszámtól elesik. A fentebb felsorolt tizenegy versenyre 110-es átlag pontszámot számítva versenyenként többlet pontok nélkül kb 1210 pont lenne a végeredmény. Az esetleg kimaradó egy hiányzó verseny döntően befolyásolhatja az éves verseny végeredményét kb az adott csapat összes pontszámának 9%-val csökkenne az összesített pontszám.