Ezüstérmet szerzett a Debreceni Szenior Úszó Klub csapata a gyulai OB-n

A hétvégén (június 14-16-án) megrendezett 54. Dr. Regele Károly országos bajnokságon négy ország (Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia) 43 egyesületének, 310 versenyzője, 1304 rajtot teljesített. A debreceni csapat 32 fővel vett részt a megmérettetésen.

Az egyesületek közötti pontversenyben a Debreceni Szenior Úszó Klub a második helyen végzett. A csapatezüstért járó kupa mellett értékes különdíjakat is elhozhattak a cívisvárosi úszók az egyesület doyenjei jóvoltából. A dr. Regele Károly emlékdíjat, amellyel a 200 méteres férfi vegyesúszás legidősebb győztesét és érmes helyezettjeit díjazzák, Krasznai Róbert és Horkay György dr. érdemelte ki. Ezen kívül mindketten további dobogós helyezésekkel járultak hozzá a csapat sikeres szerepléséhez. Krasznai Róbert négy arany és egy ezüstérmet, Horkay György dr. két ezüstérmet vehetett át.

A legkiemelkedőbb eredményt Vass Gyula érte el, aki 100 méteres mellúszásban megszerzett idei első bajnoki aranyával örökös bajnoki cím tulajdonosa lett. Ezt az elismerést a századik országos bajnoki cím elérése után érdemlik ki a versenyzők. Vass Gyula mell és gyorsúszó számokban megszerzett öt elsősége értékét a világcsúcshoz viszonyított magas (91,15%) százalékos teljesítménye még értékesebbé teszi.

A dobogós helyezések számát tekintve a kilenc versenyszámot vállaló, sokoldalú Molnár Dalma emelkedik ki öt első és két második helyezésével. A csapat számára nagy öröm, hogy Lente Tamással képviselték a csapatot a „hirtelen halál” elnevezésű pille párbajban, ahol a nagy neveket felsorakoztató mezőnyben hetedik helyen végeztek.

A legfényesebb medáliák sorát Bitskey István dr. három, Batta Gyula dr. és Lukács Teodóra két-két, Pethő Zoltán egy (86,54%-os értékű) aranyéremmel gyarapította. Valamennyien számos ezüstérmet is szereztek.

Az ezüstérmesek közül magas százalékos eredményével a három második helyezést elérő Forintos Attila (85,28%) és a hosszú kihagyás után visszatérő, két ezüstöt szerző Vas András (84,05) emelkedik ki. Rajtuk kívül Faluhelyi Ferenc, Ambrus Zoltán dr. és Harton Antal dr két-két ezüstéremmel gyarapította a csapattagok által megszerzett ezüstérmek számát. Mindhárman számos bronzérmet is átvehettek. Szintén két ezüst és egy bronzérem megszerzése fűződik a cívisvárosi csapathoz idén csatlakozó Illyés Károlyné Kiss Anna nevéhez.

Egy-egy második helyet ért el az újra versenyző Salamon Tibor, az egyesülethez idén csatlakozó Domokos Lajos és a kilenc versenyszámot vállaló Lente Tamás, aki három bronzérmet is begyűjtött.

A harmadik helyezések számát tekintve a tíz versenyszámot teljesítő Molnár Péter emelkedik öt bronzérmével, akit T. Kiss Jenő követ két bronzéremmel. A százalékos teljesítményt tekintve Virágos Eszter dr. (82,05%) és Demkóné Balla Sarolta (81,23%) 200m gyorson illetve 100m háton elért harmadik helyezése emelkedik ki. A legtöbb versenyszámot Tóth Béla teljesítette, aki menüúszásával a csapat szellemiségét mai napig meghatározó volt elnökünk, Dr. Rentka László emlékének adózott.

Pontszerző helyezést értek el: Cseke Béla, Fráter Olivér, Jenei Bence, Kerezsy Kinga, Miklós Attila, Nyitrai Mihály, Rentka Ádám, Sárkány Attila és Wolszky Ildikó dr.

A debreceni különítmény összetartását, csapategységét mutatja, hogy 19 váltót tudtak kiállítani. Az egy arany, valamint hét ezüst és öt bronzérmet elért váltókban valamennyi csapattag részt vett és ezzel hozzájárult az egyesületek között zajló csapatversenyben a DSZÚK pontjainak gyarapításához.

Volt elnökünk, Dr. Rentka László emlékét méltó módon képviselték családtagjai is. Fia, Ádám az Ambrus, Pethő, Rentka, Lente összeállítású 4x50 méteres gyorsváltó tagjaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg testvére, Éva öt ezüst és egy bronzéremmel járult hozzá a csapatversenyben elért második helyezéshez.

Debrecen, 2024.06.19.
Legoza(Rentka)Éva