Puskás Pál (2021-2019)
2023.12.23-án lenne százkét éves

Dr. Rentka László (1957-2022), Pali bácsit 2009-től kezdődően -amikor 88 éves volt- minden születésnapján köszöntötte személyesen és írásban a honlapon, majd Pali bácsi 2019-ben bekövetkezett halála után megemlékezett róla. Szeretném folytatni a megemlékezést néhány fényképpel és néhány történettel születésnapja alkalmából.

Az első fénykép Hajdúszoboszlón a 2013.09.28-ai versenynapon készült. Pali bácsit elkísérte a családja és mindenki biztatta, amikor az 50 méteres hát- és gyorsúszásban leúszta a versenytávot. Akkor 92 évesen 50m férfi gyorson 1:05,67-et és 50m férfi hátúszásban 01:19,60-at úszott.

Ez a hajdúszoboszlói verseny volt az utolsó Debreceni Szenior Úszó Klub rendezésű verseny amelyen indult.

Az, hogy mennyit számít idős korban két év mutatja, hogy két évvel korábban 2011-ben a gyulai országos bajnokságon 90 évesen úszott országos csúcsot 50 m gyorsúszásban 00:50,57-es idővel. Ez ma is országos csúcs. Mivel országos csúcsokról írok álljon itt a másik ma is érvényes országos csúcsa Pali bácsinak, amit 100 méteres gyorsúszásban 02:05,82-es idővel ugyanazon a gyulai versenyen úszott.

A hajdúszoboszlói versenyen dr. Rentka László ötlete volt, hogy az egyesület világversenyen érmet szerzett versenyzői egy közös fényképen egymás mellett álljanak. Így az eindhoveni 2013-as EB-n 200 méteres mellúszásban arany és 100 méteren ezüst érmes helyezést elért Nagy Erzsébet Éva, a Kranjban az EB-n 2007-ben 100 méter, 200 méter, 400 méter és 800 méteres gyorsúszásban összesen négy aranyat szerző Pali bácsi és a 2012-es riccionei VB 400 méteres vegyesúszásban bronzérmes Krasznai Róbert láthatók.

A fényképen Pali bácsi a Magyar Szenior Úszás Örökös bajnoka oklevelet tanulmányozza amelyet a 2013-ban alapított a szövetség és Puskás Pál, Krasznai Róbert és Selmeczi János az egyesületünk tagjai közül, elsőként vehettek át.

Pali bácsi a hajdúszoboszlói versenyen 2013-ban bejelentette, hogy nem indul szenior úszóversenyen, de szerencsére következő évben 2014-ben Egerben újra elindult mindannyiunk nagy örömére. A versenyrendezők külön megjutalmazták egy üveg egri borral.

Az egri versenyen készült képen Rozika és Zsóka, két csapattársunk között ül a medence mellett található vízilabda versenybírói emelvényen.

Zsóka ekkor már kétszeres világbajnok volt. Montrealban 2014-ben a 100 és a 200 méteres mellúszásban nyert, a magyar szenior úszók közül egyedül, egyéni aranyérmet.
A képen háttérben T. Kiss Jenő látható, aki rendszeresen vitte edzésre Debrecenben Pali bácsit és az egri versenyre is együtt érkeztek.

Az egri versenyen Pali bácsi azt mondta most már tényleg fel fog hagyni a versenyzéssel és mi el is fogadtuk a döntését.

Két évvel ezután történt, hogy a FINA amelyik 2021-es VB rendezését Budapestnek ítélte oda, a 2017-es VB-t a mexikói Guadalajara helyett nálunk rendezte.

Váratlan döntés volt az új uszoda éppen hogy elkészült. Pali bácsit 2016 decemberében a 95-ik születésnapján felhívtam és beszélgettünk. Mondta, hogy nem jár úszni sem és nagyon gyenge. Én csak reménykedve vetettem fel neki, hogy pedig veled Pali bátyám meglenne az a 320 éves férfi vegyes váltó amely érem esélyes a világbajnokságon. Persze csak tippeltem hiszen nem tudhattam egy világbajnokságon kik jöhetnek el. Dr. Rentka László lebeszélt a dologról, hogy Pali bácsi nincs jó erőben, fizikailag nem tud felkészülni még akkor sem, ha kedve lenne hozzá. Ezt elhittem neki hiszen ő találkozott pont a születésnapján Pali bácsival.

Ez volt az az eset, amikor szerencsére Laci és én is egyszerre tévedtünk. Pali bácsi elkezdett edzeni T. Kiss Jenő újra elvitte az uszodába és utána haza. Otthon gimnasztikázott és lelkesen készült a megmérettetésre. Valóban csoda történt és szerintem ebben fontos szerepet játszott az, hogy a csapatért, a váltó tagokért tette, nem is azért az egyéni ezüstért, amit később 50 méteres gyorsúszásban nyert.

Sajnálom, hogy Pali bácsi által a 2017-es budapesti világbajnokságon nyert egyéni ezüst valamint váltó bronz és ezüst után nem készült közös kép minden, világversenyen érmet nyert Debreceni Szenior úszóval.

Igaz a 320+ éves ezüstérmes mix váltóról a melegítő helyiségben készült képen Pali bácsi együtt látható a váltó másik három tagjával. Úszási sorrendben a váltó tagjai Puskás Pál-dr. Flóra-Orosz Katalin-Krasznai Róbert-Gombkötőné Tóth Ilona.

Az ereményhirdetésnél a 320+ férfi vegyes váltó úszási sorrendben Puskás Pál-dr. Horkay György-dr. Bitskey István-Krasznai Róbert szintén világverseny érmesek.

Őrizzük csapatársunk Puskás Pál emlékét!

Budapest, 2023.12.23. Miklós Attila