Csapattársaink dr. Flóra-Orosz Katalin és Maier-Orosz Judit bemutatása


A tavaly budapesten rendezett XVII. szenior úszó világbajnokság óta versenyeznek a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben dr. Flóra-Orosz Katalin és húga Maier-Orosz Judit. Sokan ismeritek Katit és Jutkát a tavaly novemberi hódmezővásárhelyi versenyről és az idei gyulai országos bajnokságról. Mindketten színes, sokoldalú nem csak az úszó eredmények miatt érdekes egyéniségek, ezért készült ez az ismertető írás!

Dr. Flóra-Orosz Katalin szenior úszó eredményeit felsorolni is hosszú lenne, ezért csak az utolsó két év Debreceni Szenior Úszó Klub vonatkozású eredményeit részletezem. A korábbi két szenior úszó VB-n, a 2012-es riccionei, a 2014 es montreali szenior úszó világbajnokságokon, aranyérmes volt a hátúszó számokban.

Orosz Katalin aktív úszóversenyzőként első román országos csúcsát 14 évesen úszta 50 méteres mellúszásban. A román szövetség honlapja szerint 1948-1956 között több mint 30-szor volt országos bajnok és több mint 20 országos csúcsot (Katitól tudjuk, hogy pontosan 27-et) ért el minden mellúszó és pillangóúszó versenyszámban, de más úszásnemekben is. A román olimpiai csapat sportorvosa volt az 1980-as és az 1984-es olimpiákon.

Kati a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben, egyéni versenyszámokban háromszoros világbajnok, négyszeres Európa bajnok (ezzel beállította Puskás Pál ugyancsak Kranjban elért négy egyéni Európa bajnoki címét). A Debreceni Szenior váltókban egyszeres világbajnoki ezüst, egy Európa bajnoki arany és egy bronz éremmel gazdagította az érem gyűjteményét. Az idei kranji EB-n, összesen hét éremmel közel járt ahhoz, hogy a maximálisan elérhető 9 éremmel (5 egyéni két mix és két női váltó) szerepeljen az eredménylistán. A női vegyes váltót első verseny napon rendezték, amikor utaztak és nem volt biztos, hogy leérnek Kranjba időben, ezért nem neveztük, a mix vegyes váltó pedig, az előzetes idők alapján várható negyedik hellyel, lemaradt a dobogóról. Közben váltókban első emberként kétszer javította meg a magyar országos csúcsot 50 méteres gyorsúszásban. Volt olyan nap, hogy két egyéni és egy váltó érmet szerzett. Fantasztikus teljesítmény!

Az időeredményekről, amelyeket elért fontos megjegyezni, hogy mindegyik a FINA TOP 10 es ranglistán szerepel és kétszeres világ-, háromszoros Európa csúcs tartó. Ezeket az eredményeket a korcsoport harmadik évében érte el. Mivel jövőre fog korcsoportot váltani, várható további Európa és világcsúcs döntés Kati részéről az új korcsoportban!

Maier Orosz Judit Kranjban egyéniben bronzérmes, női gyors váltóban aranyérmes volt. Idén Gyulán országos bajnok.

Kati és Jutka Kolozsváron születtek és az év egy részében ott is tartózkodnak, ezért az idei Kolozsvári Magyar Napok alkalmából került lejegyzésre az a riport, amelyet ide kattintva olvashattok a kolozsvári Szabadság újság cikkében. A cikkben szereplő mindegyik neves sportoló pályaútját érinti a beszélgetés moderátora. A Kolozsvári Magyar Napokon 630 rendezvényen rengeteg zenei együttes, ismert sportoló és művész szerepelt. Katival egy kolozsvári születésű, román válogatott és világbajnokságon érmes tőrvívó beszélgetett amint ezen a plakáton olvasható.

Ugyancsak a kolozsvári napilapban jelent meg Katival és Jutkával egy riport, amit ide kattintva olvashattok.

A Youtube-on több riportot is meghallgathattok Katival kettőt ide linkelek, mert az edzés programját ismerteti benne, ami érdekes lehet a szenior úszó sporttársaknak. A riportokat itt és itt nézhetitek meg. Azért, hogy elképzelésetek legyen arról a kb 1,5 kilométeres hegyi kaptatóról, amelyet Kati a riportban, mint edzés helyszínt említ, a Kányafői utat a Google maps-en bejártam és kivágtam néhány képet, amit itt nézhettek meg. .


 
Budapest, 2018.10.04. Miklós Attila