Kecskemét Univer 2017.02.11-12-ei 24 órás úszás
Az Univer24 - Az úszás ünnepe megnyitója 2017. február 11-én, a 24 órás egyéni úszás résztvevőinek bemutatása. Balról: Tóth Béla (Debrecen), Kálmán Péter (Veszprém), Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, díszvendég, Hajdú László (Kecskemét, a 2015-ös Univer24 győztese, a 2016-os Univer24 2. helyezettje), Illés Sándor (Gyula), Demény Helga (Kolozsvár-Románia, és bár hivatalosan nem hangzott el, 2017 január óta a Debreceni Szenior Úszó Klubba igazolt szenior versenyző).

A hivatalos szöveg: A 24 órás megmérettetés idén öt fő részvételével zajlik: Hajdú László (Kecskemét, a 2015-ös Univer24 győztese, a 2016-os Univer24 2. helyezettje), Tóth Béla (Debrecen), Demény Helga (Kolozsvár - Románia), Kálmán Péter (Veszprém), Illés Sándor (Gyula). A hosszútávúszó teljesítménypróbán a tavalyi 78,3 km-es rekordot legnagyobb mértékben megdöntő úszó külön díjazásban részesül.

Forrás és számos kép a rendezvényről: itt

A résztvevők előzetes bemutatása az Univer24 honlapján: itt

Teljesen irreális és szürreális a 24 órás úszók teljes úszását végignézni, főleg, ha már néhányszor maga is kipróbálta az ember. Van, aki látszólag nyűhetetlen és folyamatosan csinálja, még a 3 óránként engedélyezett 15 perces technikai szünetek lehetőségével sem mindig él. Csapattársa folyamatosan jelzi, hogy túl erős az iram, de ő fékezhetetlenül úszik tovább. Pár mondatos riportok a partra frissíteni kikönyöklőkkel, kedélyes válaszok a tervekről (50 km, 80 km ... röpködnek a számok). És természetesen jönnek a nehézségek: láthatóan fájó ízületek, lazító úszások háton és mellen, csak lábtempóval. Kidörzsölődött vállak és nyakak. Elalvás úszás közben a vízben. Rövid pihenő a VIP helyiségben. Lassuló iram. Újabb erőre kapások. Társak, segítők, családtagok aggódása, etetés, itatás, gyors masszázs, néhány biztató szó. És az úszó végül visszatér a medencébe, egyedül van, és neki kell a feladatot megoldania. A rendezők hangsúlyozták, hogy most először mind az öt versenyző a szabályok szerint sikeresen hajtotta végre a 24 órás úszást. Gratulálunk! (Rentka László)

Az eredmények: itt Eredmények a 24 órás kecskeméti teljesítménypróbában: 1. Kálmán Péter: 81,2 km, 2. Hajdú László: 71,4 km, 3. Demény Helga: 51,9 km, 4. Tóth Béla: 45,5 km, 5. Illés Sándor: 44,9 km.

A rendezők kérésére az alábbi összefoglalót írtam a helyszínen, amelyet az eredményhirdetésnél röviden ismertettek (Tóth Béla 24 órás eredményének kiemelésével, a Bátor Tábort támogató élménykülönítményes úszócsapat tagjainak felsorolásával, 100 km feletti "segítő úszásunk" megemlítésével:

"Bátraké a medence" - a Debreceni Szenior Úszó Klub tagjai és meghívott sportbarátaik élménykülönítményes úszócsapata a Bátor Táboros, súlyosan beteg gyerekek támogatása céljából úszott az Univer24 - Az úszás ünnepe rendezvényen.

Tóth Béla egyéni 24 órás úszó 45,5 km-t úszott. Tóth Bélát a 6-os pályán 6 csapattag és Mácsai Dóra segítette összesen több, mint 60 km-es össztávú úszásával. A névsor: Bihari Árpád, Legoza Éva, Zimányi András, Tóth Tamás, Mácsai Dóra, Rentka László és Tóth Szilveszter.

Ugyancsak Tóth Béla egyéni 24 órás úszóval egy pályán úszott a Debreceni Bátor Szeniorok 12 órás váltója, amely nagy küzdelemben a 3. helyen végzett a 11 váltó versenyében. A váltó hat tagja fejenként 4x30 percet úszott, 41,8 km-es összeredménnyel. A váltótagok: Tóth Szilveszter Molnár Tamás Veszprémből Kálóczy Zsuzsanna és Király Balázs Pécsről Lengyel Stella és Rentka László

A csapat tagjai váltóban és segítő úszásként fejenként 5 - 15 km-t, összesen több, mint 100 km-t teljesítettek, ehhez járult még Tóth Béla egyéni 45,5 km-es úszása.

Kecskemét, 2017. február 11-12. Rentka László a Debreceni Szenior Úszó Klub

Univer24 - Az úszás ünnepe II.

Az Univer24 - Az úszás ünnepe rendezvényen Kecskeméten a Debreceni Bátor Szeniorok hat fős váltóval vettek részt. Erdélyi Zoltán egy héttel, Danyi József néhány órával a váltóverseny előtt mondta le részvételét. Velük kétségkívül erősebb váltót állíthattunk volna. A sors ajándékaként viszont a veszprémi Kálmán Péter parti segítőjeként jelen volt régi sportbarátom, Molnár Máté, akivel az elmúlt években többször úsztunk 10 km-es és 12 órás versenyeken, és váltótagként szívesen beállt csapatunkba, először csak egy úszást, majd a hátra lévő további három 30 perces szakaszt is bevállalva. Úszásait és a 81,2 km-es eredményével új 24 órás versenyrekordot elérő Kálmán Péter segítését, pihenőidőit sikerült egyeztetnünk. Hiába, zajlott az élet!

30 percenként kereplőszó után lehetett váltani, az előző úszó célba érkezését kivárva. Így az egyes úszási szakaszok 29:01 és 31:13 perc közöttiek voltak csapatunknál.

Valamennyi szakaszhatárt (résztávot és részidőt) felírtunk menet közben, köszönet a besegítő Legoza Évának és Bihari Árpádnak, valamint a fáradhatatlanul részidőző Zimányi Andrásnak. Ők hárman kérésemre meghozták azt az áldozatot, hogy kimaradtak a 12 órás váltóból, és előtte és utána úsztak kilométereket több szakaszban Tóth Béla egyéni 24 órás úszótársunkat biztatva és segítve. Köszönöm együttműködésüket!

Az oklevelet, a váltó úszásainak feldolgozását és néhány versenyfotót mellékelek. lesz több is (ha küldtök!)

 
Debrecen, 2017.02.12. dr. Rentka László/td>