A Paskálból, a Dagályról
Találgatások egy évvel az "új Dagály" megnyitása előtt
 
Mottó I.: Úgy szeretem a Paskált, hogy el nem tudom felejteni a Dagályt
/Mikes Kelemen parafrázis/
Mottó II.: A legtöbb sírás a meghallgatott imák miatt van!
/régi megfigyelés/
Mottó III.: Szamárbőgés nem ér fel az égbe!
/Thor pikírt megjegyzése a Walhallában/
 

A Paskál gyógyfürdőbe tavaly szeptember 19-étől járok úszni reggelente, amióta a Dagály fürdő bezárt az átépítés miatt. Ez az első olyan tele, minden volt Dagályosnak, amelyet a Paskálban vészeltünk át abban a másfél évesnek tervezett intermezzóban, amelyet az építkezés rótt ki ránk. Jövőre 2018 májusára ígérik az új Dagály megnyitását.

A két fürdőt összehasonlítva a győztes persze, hogy mindig a régi lesz, mert mindent megszépít az idő és a messzeség ezért próbáltam úgy összehasonlítani a két fürdőt, hogy a szubjektivitásnak a látszatát is kerüljem.

A régi Dagály 2011 előtt messze a leginkább vendég barátabb, de a Paskálban úszásra használható vízfelület kisebb mérete miatt még a bezárás előtti időben is a Dagály viszi el a pálmát az összehasonlításban.

A megközelítés, kivéve a szomszédban lakó B.S.-t, mindenkinek kényelmetlenebb, mint a Dagály esetében volt. Főleg úszás után, munkanapokon nehézkes végig utazni tömegközlekedéssel vagy hajtani gépkocsival az Egressy úton. Amikor iskolaszünet van a közlekedés valamivel jobb, de akkor sem olyan, mint a Népfürdő utca környéke volt bármely napon.

A vízfelület egyértelműen a Dagályban volt több és a sávfoglalás, kivéve a 2012 utáni évek téli időszakát, amikor sokszor négy sávot is béreltek hat sávból a Dagály 25 méteres medencéjében, szintén a Dagályban volt amatőr úszó barátabb.

Ami a Paskálban jobb, például a csúszásmentes padló. Mondjuk a Dagály kb 40 éves tükör kerámia járólapját nehéz lett volna újra előállítani. Ugyanúgy a padlófűtés, ami -15 fokban is tökéletes hőmérsékletet biztosított a Paskál gyógyfürdő részén sokkal jobb, mint a Dagály fűtése volt.

A környezet a régi, fa irtás előtti Dagályban összehasonlíthatatlanul szebb volt, mint a Paskálban, még téli időszakban is.

A szaunák közül a Paskál a geotermikus szaunával és újabban (amióta nem gőzborotva üzemmódban működik) az aroma szaunával jobb, mint a Dagály gőz volt, de a finn szauna a mérete miatt mindig zsúfolt a kinti finn szauna a Paskálban pedig inkább hűtött, mint fűtött. A merülő medencék a Paskálban jobbak, mint a dézsa volt a Dagályban igaz, hogy teszteli a fizikai állapotot, mert fel kell mászni rá. Talán, ha a padló szint alá építették volna könnyebben használhatnák.

Pakál Dagály összehasonlítás
Sz Szolgáltatás Paskál Dagály
2011 előtt 2012-1016
1. Megközelítés 3 5 5
Munkanapokon 2 5 5
Munkaszüneti napokon és szünidőben 4 5 5
2. Úszásra használható vízfelület 3 5 4,5
Hétköznapokon 2 5 4
Hétvégén 4 5 5
3. Úszó medence hőmérséklet 5 5 4
4. Melegvízes medence 4,5 4,5 4,5
Hőmérséklet 5 4 4
Vízfelület 4 5 5
5. Szauna 3,5 3,75 3,75
Finn szauna méret 1 5 5
Finn szauna hőmérséklet 5 5 5
Geotermikus szauna 5 0 0
Gőz 3 5 5
6. Környezet 3 5 5
7. Épület 5 3,75 2,75
Járólap 5 2 2
Zuhanyok 5 3 3
Tisztaság 5 5 3
Öltözők 5 5 3
8. Belépés az uszodába 6 óra előtt 0 5 0
Átlag 3,38 4,63 3,69


A II. mottó a jövő Dagály fürdőjéről szól, amelyet minden volt törzsvendég repesve vár, de az eddigi jelek alapján nem lehet tudni, miért is fohászkodunk olyan kitartóan. A tervek, amelyeket közzé tettek a Dagály uszodáról /azóta "Duna aréna" a hivatalos megnevezése/ folyamatosan felülírhatta a régi fürdő átépítési terveit is. A Gomba medence, amely az első terv alapján megmaradt volna, már nyomokban sem létezik.

Az új a világbajnokságra készülő verseny uszoda üzemeltetésének kérdése kapcsán máris kiderült, hogy mindkét érintett (az állam és a főváros) a másik szereplőt látná szívesebben ebben a szerepben. Az egykori Dagály fürdő és strand, amely globálisan volt nyereséges, amikor BGYH Zrt keretén belül működött, a nyári hónapok megemelkedő strand bevételével fedezte a késő őszi, téli és kora tavaszi üzemelés költségeit, talán megússza és visszakerül, ha nem is tulajdonilag, de üzemeltetésre a BGYH Zrt-hez. A hobbiúszók számára ez lenne a legjobb megoldás. Annak a lehetőségét, hogy ez az óhaj (meg)értő fülekre találjon a döntéshozatalban résztvevőknél a III. mottóban fogalmaztam meg.


Budapest, 2017.05.01.
írta Miklós Attila

Tervek a Dagályról

A felújított Dagályról a kormányközeli, a tervekről valószínűleg hivatalos helyről értesült Origo hozott le egy cikket 2016.12.22-én, amely
itt olvasható

 
A régi fürdő bemutatása 2010

A Dagály fürdőt nyári és téli fényképekkel mutattam be a szenior úszóknak még 2010-ben. Érdemes megnézni a képeket, mert ilyen már soha többé nem lesz a Dagály.

 
A Dagály jövője (2013-ból)
A Dagály területén tervezett uszodáról sok kép jelent meg a sajtóban illetve a pályázatban. Itt nézhető meg a tervekről készült összeállítás. Úgy ahogy illik ott van az is ami volt!
 
A Dagály jövője (2016-ból)
Közben telt-múlt az idő a jövő átírásra került a legújabb víziók ezek a Dagályról. Itt nézhető meg a munkálatokról és az új tervekről készült összeállítás.