Beszámoló a Debreceni Szenior Úszó Klub 2017-edik évi eredményeiről

A 2017-es év számos eddig példa nélküli eredményt hozott a magyar szenior úszásban általában és a Debreceni Szenior Úszó Klub eredményeiben egyaránt.

Az idei évig a 2007-es kranji EB volt a legeredményesebb Puskás Pál négy egyéni aranyérmének köszönhetően, mint ahogy a 2014-es montreali VB a legeredményesebb világbajnokság Nagy Erzsébet Éva két egyéni aranyérme által.

A hazai rendezésű szenior világbajnokság olyan pezsgést hozott a szenior úszó életbe, amilyenre valóban nagy szükség volt a szenior úszósport megújulásához. A szenior úszás, mint tömegsport számára fontos mérőszám a regisztrált szenior versenyzők száma. Ez 2017-ben ezerre és az összesen teljesített rajtok száma 10 ezerre, egyharmadával nőtt az előző évekhez képest úgy, hogy a VB mozgósító hatása már az elmúlt év végén is érződött. A világbajnokságon a magyar egyesületek versenyzői a nyílt vízi és a medencés versenyszámokban 84 érmet illetve összesen 146, 1-6 helyezést értek el. A nem hivatalos, de a szenior úszó versenysport eredményességének mérésére alkalmas mutató szerint, lakossághoz viszonyított érmes helyezések számában Magyarország egyesületei első helyezést értek el a 64 érem szerző és összesen 90 résztvevő ország rangsorában

A Debreceni Szenior versenyzői kivették részüket a VB eredményekből az összesen elért öt egyéni és két váltó éremmel minden idők legjobb VB szereplését érték el klub szinten. Az éremszerzők dr. Flóra-Orosz Katalin 3 egyéni arany, váltó ezüst, egy vas emlékérem, Puskás Pál csapatunk legidősebb versenyzője egyéni ezüst és váltókban ezüst valamint bronz éremmel, Krasznai Róbert egyéni bronz és egy-egy váltó ezüst és bronz, dr. Bitskey István váltó ezüst és vas emlékérem, dr. Horkay György váltó bronz és Gombkötőné Tóth Ilona váltó ezüst egy vas emlékéremmel méghozzá a legrangosabb szenior világesemény érmével, egészítették ki az gyűjteményüket. A Debreceni Szenior Úszó Klub eddig még nem nyert váltóérmet most rögtön kettővel is büszkélkedhet. Ugyanígy először ért el debreceni szenior úszó világcsúcsokat és Európa csúcsokat idén. Dr. Flóra-Orosz Katalin a szenior VB 200 méteres vegyes úszó számában világcsúcsot, 100 méteres hátúszásban világbajnoki és Európa csúcsot, Hódmezővásárhelyen a 200 méteres hátúszásban világcsúcsot ért el. Az egyesület versenyzői 24 egyéni és két váltó országos csúcsot értek el idén.

Az összetett egyéni pontversenyben a férfiaknál dr. Rentka László 6., a nőknél dr. Flóra-Orosz Katalin az 5. helyet szerezte meg.

Az összetett csapat pontversenyben negyedik helyet értünk el a tavalyi harmadik után viszont pontszámban csak tizenegy ponttal maradtunk el a tavalyi eredménytől, pedig egy versennyel kevesebb volt 2017-ben, mint az előző évben. Ehhez az eredményhez minden versenyen induló csapattag hozzájárult az éves teljesítményével.

Jövőre a Kranjban megrendezésre kerülő EB lesz a nemzetközi főverseny. A hírek szerint a versenyhelyszín 15 km-es környékén már minden szálláshely foglalt az EB időszakában. Aki indulni szándékozik gondolja végig, fontolja meg az utazásban és a szállás foglalásban felmerülő lehetőségeket.

Budapest, 2017.12.22.
Miklós Attila