Epilógus

4. befejező rész

Néhány nappal több mint egy éve írtam az úszás közben fogyasztott energia számításával kapcsolatos harmadik írást (amelyet és az előzőket itt olvashattok 1. rész 2. rész 3. rész ). Egy év és egy találkozó kellett, hogy az eredetileg feltett kérdést ugyan meg nem válaszolva, de a siklási hosszal kapcsolatban egy jónak tűnő megoldást találjunk. Az említett találkozó a 30 éves egyetemi találkozónk volt, amelynek kapcsán régi ismerősökkel találkozik az ember. Egykori katona és évfolyamtársamtól jött az alább alkalmazott ötlet. Ezt a barátomat Gábornak hívják és ezúton szeretném megköszönni a segítségét!

Amikor május végén itt járt, tíz alkalommal eljött velem az uszodába kora reggeli órában, amikor úszni szoktam, pedig hajdanvolt diákkorunkban nem volt erőssége a korai kelés. Gondolom az úszás hatására (is) elkezdett foglalkozni a felvetett problémával. Az energiafogyasztás számításáról hamar letettünk illetve lebeszéltük egymást, de maradt az a kérdés, milyen messze a fordulónál érintett faltól érdemes elkezdeni úszni, hogy a siklás sebessége egyenlő legyen az úszás sebességével (legalábbis minél közelebb ehhez a sebességhez).

Az integrálás, amelyet az előző próbálkozásban (lásd 3. rész) alkalmaztam azért vezetett hibához, mert a sebesség függ az erőtől és az erő függ a sebesség négyzetétől. Gábor barátom egy olyan módszert javasolt, ami viszonylag pontos megoldást ad. Numerikus módszert ajánlott, amellyel a faltól való elrugaszkodásnál a sebességet kiszámítjuk egymáshoz nagyon közeli pontokban és így állapítjuk meg azt a távolságot ahol a két sebesség egyenlő.

A számításhoz az előző rész(ek)ben is használt méréseket kell elvégezni:
  • megmérjük mekkora az emelkedés helyből felugrásnál
  • megmérjük a faltól elrúgva magát, meddig siklik az úszó, kar és láb segítsége nélkül
  • Következtetés: ismerve az úszó test tömegét és magasságát kiszámítható a lassulás az közegellenállási erőhatás következtében

Az ajánlott siklási táv kiszámítása fordulónál

Az alap ötletet Pascalban teszteltem. Az alábbi alkalmazás JavaScript-ben készült és kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra. A siklási távolságot úgy lehet megmérni, hogy amikor a siklási sebesség lecsökken kb 10 cm/mp-re megfogjuk a kötelet a fejünk magasságában és megnézzük milyen messzire siklottunk a faltól.

Emelkedés: méter    
Test tömege: kg    
Testmagasság: méter    
Siklás: méter    
Úszott táv: méter Adott úszásnemben elért idő: mp
 
Ajánlott siklási hossz a faltól: méter
c*A értéke:


Az alkalmazás játéknak is jó, mert megnézhető vele mekkorát kellene ugrani vagy mennyit kellene fogyni vagy meddig kellene siklani, hogy hatékony legyen a forduló.

A megadott c*A érték csak a siklás idejére vonatkozik és sajnos úszás közben nem használható az energia fogyasztás számítására.2011. július 06.
írta Miklós Attila