Rafael Vidal emlékúszás

A hat éve balesetben elhunyt olimpiai bronzérmes venezuelai úszó, Rafael Vidal barátai minden év februárjában egy világméretű úszónappal emlékeznek a hazájában igen népszerű sportemberre.

A Debreceni Sportuszoda az emlékúszás egyik fő központjává vált az évek során: idén a tizenöt csatlakozó ország 65 városa és 165 uszodája közül itt úsztuk, gyűjtöttük, dokumentáltuk és innen jelentettük a harmadik legnagyobb távot, 688 km-t és 385 métert!

A kötetlen és színes távteljesítések – a fő szervező Debreceni Szenior Úszó Klub és a fő segítők, a Smaragd Delfin Alapítvány és a Pepe SE saját szervezésű edzései, a Sportuszodában edző és edzéstávjaikkal csatlakozó úszó, vízilabdázó és triatlonista versenyzők (Risztov Évától és Mordvintsev Oleksandrtól kezdve a Debreceni Sportcentrum, a Platonov SE, a Debreceni Teknőcök és a Debreceni Diákok sportegyesületeinek gyermek úszóin át a Debreceni Cívis Póló Vízilabda SE utánpótlás csapatáig), a lakossági úszás hétvégi háromszáz résztvevője, a Debreceni Egyetem több professzora és hallgatója, több iskola 4-5 fős baráti csapatai, családok és 5-6 éves gyerekek 50–300 métereikkel – adták ezt a tisztes teljesítményt.

Felkérésünkre országszerte egyre több helyszín és résztvevő csatlakozik az „Egy millió méter Rafael Vidalért!” akcióhoz. (A rendezvény szlogenje spanyolul: „El Millón de Metros por Rafael Vidal”). A sportnap természetesen már régen túljutott az egymillió méteren, azaz 1000 km-en, hiszen idén 18 millió méter fölött tart az összesítés. 94 venezuelai és 38 magyarországi uszoda és még 33 versenyhelyszín szerepel a rendezvény folyamatosan frissített eredménylistáján. http://www.ecamaster.org/millondemetros/

Ha február eleje, akkor Rafael Vidal emlékúszás – remélhetőleg egyre több uszodában és egyre több csatlakozóval!

Debrecen, 2011. február 20. Dr. Rentka László
a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke
a Rafael Vidal emlékúszás helyi szervezője