Risztov Éva nyerte a legtöbb aranyérmet
Hat győzelem az egyetemi úszóbajnokságon
2011. november 6., Budapest, Komjádi uszoda

A londoni olimpiára készülő Risztov Éva a Debreceni Egyetem színeiben harmadszor indult az országos egyetemi-főiskolai úszóbajnokságon, a MEFOB-on. (2010-ben egy rövidpályás tavaszi és a hagyományos novemberi forduló volt a két előző alkalom. Risztov Éva akkor öt és négy egyéni aranyérmet nyert, valamint egyéniben és váltóban néhány ezüstéremmel is gazdagította éremgyűjteményét. Az intézmények közötti pontversenyben a Debreceni Egyetemet további érem- és pontgyűjtő társakkal és a dobogóra került debreceni váltók pontjaival együtt a második és az első helyre juttatta.)

A november 6-ai, mostani MEFOB úszóbajnokságon az eddigieknél is jobban szerepelt Risztov Éva: a verseny napján a hírportálokon megjelent írások kiemelik, hogy hat egyéni győzelmével övé a legtöbb aranyérem (Cseh László a váltókkal együtt kilenc számban indult és öt aranyérmet nyert). Az írások szintén kiemelik, hogy rajtuk kívül még számos válogatott (Takács Krisztián, Gyurta Dániel és Biczó Bence, a közelmúlt válogatottjai közül Bodor Richárd és Financsek Gábor), valamint a paralimpiai bajnok Sors Tamás is vállalták a szereplést egyetemük vagy főiskolájuk színeiben.

Kovács Rita, a Nyíregyházi Főiskola többszörös Európa-bajnok, Világkupa-győztes hosszútávúszója 41 (!) évesen is 5:06,44 mp-et úszott 400 m gyorson és 4. helyen csapott célba.

Risztov Éva hetedik érmét a női vegyesúszó váltóban nyerte: a Bonivárt Ágnes, Ábrók Klaudia, Risztov Éva, Karácsony Szilvia összeállítású váltó ezüstérmes lett. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola vezetőedzője, Garádi Géza, Risztov Éva és az 50 m-es gyorsúszásban az 5. helyet megszerző Szenes Mátyás edzője is megtekintette a bajnokságot. Hudák István (a Debreceni Búvárklub úszója) két számban is minimális különbséggel maradt le a dobogóról, két pontszerző 4. helyezést elérve. A szintén Búvárklubos Tóth Gábor kiváló, 1:10-en belüli idővel végzett a pontszerző 5. helyen a 100 m-es mellúszásban. A nők 100 m-es mellúszó számában 2007-ben második, 2010-ben első helyezett volt Ábrók Klaudia, aki idén a pontszerző 6. hellyel búcsúzott a MEFOB-tól (végez az egyetemen). Molnár Dániel 100 m pillangón volt pontszerző 5. helyezésével. Három egyéni számban úszott Nagy Kata mozgássérült versenyző.

A fiúk 4x100 m-es vegyesváltója a tavalyi összetételben úszott: Hudák István, Tóth Gábor és Molnár Dániel a Debreceni Búvárklubból, és az idén úszásról vízilabdázásra váltó Mordvincev Sándor, akinek szintén az utolsó MEFOB versenye volt az idei. Tavalyi idejükön jócskán javítva a harmadik helyen végeztek a váltó tagjai.

Nagy várakozás előzte meg a 10x50 m-es intézményi váltók versenyét, ahol az erősebb futamban nagy küzdelemben a harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem.) Egyetem váltója. A váltó tagjai: Tóth Gábor, Hudák István, Molnár Dániel, Kelemen Balázs, Godó Bence, Torzsa Krisztián, Baksa Márk, Simkó Tamás, Mordvincev Sándor és Szenes Mátyás). 4:24,80 mp-es eredményük 26,48 mp-es, kiváló átlagot jelent. A tavalyi, ezüstöt érő időeredményüktől mindössze 0,77 mp-cel maradtak el a fiúk, de a második futamban még egy csapat jobb időt úszott náluk, így idén a 4. helyezéssel kellett megelégedniük. (A korábbi négy bajnokságon dobogón végzett a debreceni 10x50 m-es váltó, és két vagy három váltót is állított a Debreceni

November 8-án 13:03 perckor került a rendezők honlapjára a teljes versenyjegyzőkönyv, amely a Pécsi Tudományegyetem csapatgyőzelméről számol be. Olyan kiválóságok alkották a pécsiek csapatát, mint Biczó Bence, Financsek Gábor, Bodor Richárd, Sors Tamás, Király Bence, Madár Éva, Kovács Zsófia, Kolmer Zsolt és Sasvári László. A rendező Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Cseh László egyeteme) végzett a második helyen, míg a Debreceni Egyetem idén harmadik volt a 14 csapat közötti megmérettetésben.


2011. november 09 Rentka László mb. csapatvezető