Debreceni Egyetemi Kupa
Úszóverseny az országos bajnokság előtt

A korábbi éveknél kisebb, de annál lelkesebb mezőny gyűlt össze a Debreceni Sportuszodában, hogy a 25 méteres medencében megküzdjenek a Debreceni Egyetem által rendezett versenyen a bajnoki címekért és a helyezésekért. Az országos bajnokság, a MEFOB előtt szűk három héttel jó erőpróba volt ez a verseny a bajnokságra készülő csapattagoknak. Emlékeztetőül: tavaly a Debreceni Egyetem nyerte az országos bajnokságon a csapatversenyt, amelyben négy egyéni bajnoki címével, egy egyéni- és egy váltóbeli ezüstérmével oroszlánrésze volt a londoni olimpiára készülő Risztov Évának, aki most igazoltan hiányzott a helyi versenyről, de az országos bajnokságon természetesen a Debreceni Egyetem csapatát erősíti.

Visszatérve a helyi úszóversenyre: az 50 méteres férfi gyorsúszásban tizenketten álltak rajthoz. Kiemelkedően gyors volt Szenes Mátyás 23,88 mp-es kézi mérésű eredményével. A Debreceni Sportcentrum úszóversenyzője másik sportágában, az uszonyos úszásban az idei hódmezővásárhelyi világbajnokságon 50 m-en harmadik helyezést ért el.


Biztató a MEFOB-ra készülő 10x50 m-es gyorsúszó váltó szempontjából, hogy a DEK mezőnyének első nyolc helyezettje 28 mp-en belül úszott! A másik négy férfi egyéni számban a Búvárklubos fiúk győztek: Hudák István háton és vegyesen, Tóth Gábor mellen és Molnár Dániel pillangón, akinek 27,29 mp-es időeredményét szintén kiemelem, és a további dobogós helyekből is többet megszereztek. Baksa Márk, Kelemen Balázs és Godó Bence ért még el dobogós helyezést. Mehrdad Jahangiri volt a verseny egyetlen külföldi hallgató résztvevője.

A négy fős női mezőnyben mellúszásban a tavalyi MEFOB-győztes Ábrók Klaudia győzött, a többi számban Ménes Anita. Karácsony Szilvia és Bonivárt Ágnes szereztek még öt- illetve négy dobogós helyezést.Három váltó állt össze 4x25 m-en, és valamennyi jóval egy percen belül tette meg a 100 m-es távot. Idén azonban nem ez a versenyszám volt az utolsó! 2011-ben ünnepli Debrecen várossá válásának 650. évfordulóját. A „Debrecen 650” rendezvénysorozathoz több váltóúszással kapcsolódtak eddig is a debreceni úszók. Most két váltó állt össze az egyetemi kupa résztvevőiből, hogy 7 – 7 fővel többször is sorra kerülve a 26x25 m-es váltóban, összesen 650 m-es távot teljesítsenek. Idén még egy 650x25 m-es, két és fél órás váltóúszás vár az egyetemistákra, amennyiben a szeniorok kihívását elfogadják!

Debrecen, 2011. október 25. Dr. Rentka László