A Debreceni Szenior Úszó Klub győzött az országos csapatbajnokságon!
A Hajdú-Bihari naplónak és a HAON honlapnak elküldött tudósítás

2001-ben, 2002-ben és 2003-ban a Debreceni Szenior Úszó Klub 38 – 52 fő közötti létszámú csapata mesterhármast ért el az évente Gyulán megrendezésre kerülő országos szenior úszóbajnokságon: három egymást követő évben megnyerték Hajdú-Bihar megyének az egyéni- és a váltószámok helyezési pontjai alapján számított csapatversenyt. (A kiírás szerint az egyesületek pontszámait a megyék és a főváros nagy területi egységeiként összesítették. Egyetlen hajdú-bihari egyesületként nyert Debrecen a főváros és a rendező Békés, valamint a többi megye olykor 4 – 6 egyesülete ellen. 2004-től – bár az egyesületek között egy év kivételével továbbra is Debrecen érte el a legtöbb pontot – az összesítésben „csak” a 2-4. helyen végzett a hajdúsági csapat.)

Nem kis meglepetésül idén egyesületek szerint hirdették az országos csapatbajnokság eredményét, amelyet így 2003 után ismét a debreceni szeniorok nyertek meg!

Idén 34 fős debreceni csapat szerepelt a pontversenyben (a 35. úszó a 23 éves egyetemista, Nagy Kata volt, aki nyolc versenyszámban indult versenyen kívül, mivel csak két év múlva éri el a szeniorság 25 éves alsó korhatárát).

Az egyéni versenyszámokban számos jó debreceni eredmény született:

Puskás Pál, aki 90 évével a verseny második legidősebb résztvevője volt, négy bajnokságot nyert, kettőben új országos csúcsot javított.
Krasznai Róbert (71 éves) és Kovács Lukácsné (76 éves) egyaránt 6 – 6 bajnoki címet értek el. Nagy Réka, aki 29 évesen először indult a bajnokságon, három bajnokságot nyert és még ötször végzett a dobogón. Balogh Géza (43 éves) és Bitskey István (37 éves) két-két számban indultak és valamennyiben győztek.

Szántó Endre (75 éves) 13 dobogós helyezéssel (ebből három bajnoki címmel) az egész férfi mezőny legeredményesebb pontgyűjtője volt és különdíjat kapott. Őt követte az egyéni pontversenyben Jurák Árpád (50 éves) 11 dobogós helyezéssel, ebből két bajnoksággal és Rentka László (54 éves) nyolc dobogós helyezéssel, ebből egy bajnoksággal. Legoza Józsefné hét érmet (ebből egy aranyat), Bonivárt Ágnes hat érmet nyert (négyet egyéni csúccsal).

Hantó Ferencné (67 éves) mérlege két arany- és egy ezüstérem.
Selmeczi János (80 évesen) két egyéni számban indult, arany- és ezüstérmet nyert.
Salamon Tibor (30 éves) hét rajtjából egy ért érmet, de az aranyat!

Hat egyéni dobogós helyezést ért el Katona László (ebből kettő bajnokság) és a sérülése után újra versenyző Bujna Lilla, ötöt idősebb Bitskey István, négyet Szabó Attila, hármat Horkay György, Batta Gyula, T. Kiss Jenő, Fodor György, kettőt Krucsó Zsolt transzplantált versenyző (ő csak egy versenynapon úszott a háromból), Pásztor Róbert és Bihari Árpád. Egy-egy egyéni számban voltak dobogós helyezettek: Gombos Réka, Miklós Attila, Nagy István (ő még további 12 pontszerző helyezéssel segítette a csapatot!) és Kiss Attila. Tóth Béla 10 versenyszámban szerzett pontot, Darnay Erika 8-ban. Dobó Sándorné Kati, Nádor Kinga és Katona Josefina úsztak még a debreceni pontokért.

22 váltót is indított a debreceni csapat, melyek többsége dobogós helyezést ért el.


Debrecen, 2011. augusztus 23. Dr. Rentka László
Debreceni szenior Úszó Klub