Sporttársunknak
Dr. Bitskey Istvánnak díszpolgári címet adományozott Eger városa

Díszpolgári címet adományozott Eger Bitskey István akadémikus, egyetemei tanárnak a város hírnevének növelése érdekében végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként.

A kitüntető címet augusztus 20-a alkalmából a városi díszünnepség keretein belül vehette át a professzor Habis László polgármestertől.

Bitskey István 1941. március 26-án született Egerben. Édesapja úszó olimpikon, világbajnok, a Bitskey Aladár uszoda névadója. Az egyetem elvégzését követően rövid kitérő után "anyaintézményében", a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdett tanítani, ahol a Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanáraként nyugállományba vonulásáig dolgozott.

1991 óta az irodalomtudomány doktora, ezt követően pedig igazgatóként vezette a Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetet. 1998-ig a Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Mindezeken túl az egri Eszterházy Károly Főiskola professzor emeritusa, a Debreceni Akadémiai Bizottság elnöke, a Professzorok Batthyány Körének tagja.

Fő kutatási területe a régi magyar irodalom, a reneszánsz és a barokk korszaka. Sokrétű tudományos munkássága számos egri vonással rendelkezik többek között Balassi Bálint és az egri vár kapcsán, de Eszterházy Károly püspök könyvtáralapító tevékenysége is érdeklődésének homlokterében áll. Bel- és külföldön megjelent műveivel nagyban hozzájárult a magyar irodalmi műveltség megismertetéséhez, városunk hírnevének öregbítéséhez.

Kiemelkedő munkássága elismeréseként, és 70. születésnapja alkalmából részesült a megtisztelő „Díszpolgári Címben.”

A Debreceni Szenior Úszó Klub és a debreceni egyetemi úszócsapat tagjai nevében gratulálunk sporttársunk, Bitskey István professzor úr kitüntetéséhez!

A következő linkeken olvashattok a díszpolgári cím adományozásáról:

http://www.unideb.hu/portal/node/5603

http://ekvi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=174:btsk&catid=8&Itemid=113

http://www.ektf.hu/ujweb/index.php?page=35&nid=2680

http://www.agriatv.hu/?p=5114