Tisza-tó Úszóverseny
Abádszalók, 2011. augusztus 6.

Az abádszalóki strandon 97 résztvevővel rendezték meg az idei Tisza-tó Úszóversenyt. Jó idő volt ezen a hétvégén, szombaton a Balatonátúszást (a 4500 résztvevő között volt Mechler Andrea, Szabados József és Rácz Kálmán debreceni szenior úszó) és vasárnap a Balatonfűzfői Öbölátúszást is megtartották.

Bár a kiírásban Tisza-tó átúszás volt a verseny neve és a Csúszdával szembeni Bere sziget szerepelt a rajt helyeként, a rendezők bójákkal kijelölt pályán a strandi Csúszdától indították a mezőnyt. Az úszók a parttól 1 km-re lévő fordulóponttól a bóják másik oldalán tértek vissza a célba.

Három hajdú-bihari csapat is elindult a rendezők által „közel 2100 m”-esnek meghatározott távon.

A Debreceni Szenior Úszó Klub 12 fős csapatából 9-en végeztek a dobogón a Felnőtt és a három Szenior korcsoportban. Az idősebbektől kezdve a felsorolást: Kovács Lukácsné, aki 76 évével a mezőny legidősebbje volt, két vetélytársát maga mögé utasítva az első helyen végzett. A férfiaknál (Senior III., 60 éven felüliek) a 70 éves Bitskey István győzött, a 64 éves Torkos Sándor a harmadik volt. Az 50-59 évesek között (Senior II.) az 54 éves Rentka László hetedik alkalommal győzött korcsoportjában. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több ellenfele hiányzott a mezőnyből.) Vas András és Horváth Zoltán a 40-esek között (Senior I.) a második és a harmadik helyet szerezte meg, Krucsó Zsolt transzplantált versenyző, aki nemrég öt érmet nyert úszásban Göteborgban a Szervátültetettek Világjátékán, Abádszalókon a 4. helyen végzett. Salamon Tibor úszása ezüstérmet ért a Felnőttek (a 18-34 évesek) között, Nagy András atléta ugyanitt 6. volt a 13 fős mezőnyben.

A felnőtt nőknél (a 18-34 éveseknél) Nagy Réka, az egész női mezőny leggyorsabbja győzött, aki a férfi mezőny nagy részét is maga mögé utasítva az abszolút 8. helyen végzett. Ebben a korcsoportban Bonivárt Ágnes bronzérmes volt a 9 fős mezőnyben.

A debreceni Smaragd Delfin az Egészségért Alapítvány csapata az egész hetet a Tisza-tónál töltötte, ahol Kalóz táborban vettek részt a gyerekek és kísérőik. Közülük 15-en indultak el az úszóversenyen. Szolnoki Alexandra második, Kovács Réka, Horváth Eszter, Lajti Huba és Kéri Edit edző – különböző kategóriákban – egyaránt a harmadik helyen végeztek.

A harmadik hajdú-bihari csapat, a berettyóújfalui Herpály SE úszói 14 fővel szerepeltek. Kategória győzteseik: Kurtán Mónika (Senior I.), Kurtán Bettina (Ifjúsági), Kurtán Kitti (Gyermek II.), Békési Eszter (Gyermek I.), Kinter Márk (Gyermek I.), Borsós Kristóf (Gyermek II.), második helyezettek: Major-Pucsok Balázs, Fábián Lili, Balla Vince Márk, bronzérmes volt Mihucz Márton.


Debrecen, 2011. augusztus 11. Dr. Rentka László
Debreceni szenior Úszó Klub
Fotó: a hajdú-bihari résztvevők egy csoportja

Részletek:
http://www.abadszalok.hu/

Tisza-tó Úszóverseny 2011

Immár 27. alkalommal rendeztük meg Abádszalókon a Tisza-tó Strandon a Tisza-tó Úszóversenyt. A versenyben induló 97 versenyző közül a legfiatalabb úszó 8 éves, a legidősebb 76 éves volt. A legjobb időeredményt, az abszolút első helyezést Király Imre érte el, aki 26 perc 47 másodperc alatt teljesítette a 2 km-es távot.