Gondolatok egy statisztika kapcsán


Egy adat szinte mindig érdektelen, száz lehet néha érdekes, ezer fölött már sokszor izgalmas statisztika készíthető belőle még akkor is, ha különben számunkra nem fontos eseményeket ír le.

Messziről kezdem a történetet, de talán sikerül megvilágítani miért is kezdtem el gyűjteni az úszásommal kapcsolatos adatokat. Több mint 21 évvel ezelőtt együtt dolgoztam egy hardveres szakemberrel - bár a foglalkozásának nincs szerepe a történetben -, aki mellesleg lelkes hosszútávfutó volt és úszni is szeretett. Kinn dolgoztunk Saratovban üzembehelyezésen és amikor ideje adódott a Volga partján futott, ha pedig az időjárás is kegyes volt, akkor a folyóban úszott. Vásárolt néhány lépésszámlálót (egy mérés, nem mérés!), amelyeket magára aggatott így futás közben a röpsúlyok ketyegtek rajta mint egy jól működő órabolt. Azért tette mindezt, mert futó naplót vezetett arról, hogy évek óta mennyit futott. Egy füzetbe írta be nagy szorgalommal a napi penzumot. Az úszásról nem tudom vezetett-e naplót vagy sem, mert csapás számlálója nem volt, egy folyóban pedig nehéz megmérni a megtett távot.

Miután az üzembehelyezést befejeztük és a munka- és tartózkodási helyem végleg Budapest lett, úgy gondoltam, hogy elkezdek újra úszni. A helyszín adott volt, mivel előtte három és fél évig a Dagályban úsztam. Egyetlen új tevékenységgel egészítettem ki az úszást éspedig elkezdtem írni, mennyit úszom naponta. Kezdetben azt is írtam, hogy milyen úszásnemben mennyit úsztam, majd amikor kialakult egy pontosabb edzés sorrend ezt már nem jegyeztem fel.

Téli képek a Dagály fürdőből

Sokmindent felírtam az elmúlt 19 év alatt, mely adatokban az egyetlen közös pont, hogy úszással kapcsolatosak. Mi derült ki ezekből a statisztikákból? Mi is történt az elmúlt 19 évben és három hónapban, a statisztikám szerint?

    • Ma 2011.03.25-én úsztam le a 10 000. kilométert 1992 január elseje óta.
    • Összesen 2 126 000 forintot költöttem uszodabérletre. Ebből akár egy jó kocsit is vehettem volna, ha félreteszem (a kamatos kamatot nem is számolva), na de sokkal jobb vízbe merülni minden reggel hat órakor és egy órát úszni, mint folyamatosan kocsival furikázni.
    • Összesen 5 925-ször úsztam a Dagály fürdő úszó medencéjében, ha pedig mindent egyben számolok 6 105 alkalommal csobbantam vízbe.

Budapest, 2011. március 25. Miklós Attila