Néhány gondolat a Debreceni Szenior Úszó Klub honlapjáról


Honlapunkat 2004 szeptember 1-étől 2006 január 25-én reggel 8:45 ig 10000 látogató kereste fel. Ez a szám a FREEWEB es szerver statisztikájából származik és úgy számolja, hogyha két különböző IP címről érkezik keresés egymás után, akkor lép egyet, tehát nem ennyi látogatót hanem ennyi "találatot" jelez. Azóta 26 nap alatt 974 "találat" érkezett a honlapra, tehát valóban sokan érdeklődnek.

Meg vagyok győződve, hogy lehetne szebb, jobb és tartalmasabb honlapot készíteni mint ez a honlap, amelyet én készítek, de remélem idővel mindenben fejlődni fog. Így szebb, jobb és tartalmasabb is lesz!

Úszótársaink közül többen kérdezték, mekkora munka a honlap karbantartása? Úgy gondoltam néhány sorban összeszedem a honlap készítésével, karbantartásával kapcsolatos tapasztalataimat.
Mivel manapság nagy divat az ún. FAQ (Gyakran Feltett Kérdések) stílus, ilyen formában teszem fel magamnak és válaszolom meg a kérdéseket. Végül is, hogy nézne ki fiktív leveleket írnék Kedves Nénémnek mint Mikes Kelemen. A kérdések alapja az úszótársak által feltett kérdés vagy az, amit én kérdeznék meg a honlap összeállítójától.

Három alapelv, amelyeket figyelembe vettem a honlappal kapcsolatban. Ez a saját véleményem, amely valószínűleg nem általános érvényű és én ezekre az elgondolásokra építettem a honlapot!
  • Egy honlap annyi figyelemre tarthat igényt, amennyi naprakész, de legalábbis friss információt tartalmaz. Ha az utolsó módosítás két hónapja vagy fél éve történt senki sem fog tovább kutakodni benne. Ezért az információk frissessége fontosabb mint a formai különlegesség.

  • Az állandó változtatás a felépítésben, a keresés és a használhatóság rovására megy. Ezért lehetőleg ritkán és kis mértékben ajánlott a felépítést módosítani.

  • Tartalmazzon személyes és csapat valamint általános információkat is, mert így nem csak számunkra, de egy másik szenior úszótársunknak vagy egy oda tévedő "szörfölő" számára is érdekes lehet. Ezen információk arányában figyelembe kell venni, hogy a legfontosabb a csapattagok érdeklődése hiszen elsősorban nekünk készült.


Most pedig lássuk a kérdéseket!

Miért nem FRAME-es a honlap?

A FRAME keretet jelen. Ez azt jelenti, hogy a képernyő folyamatosan két, három vagy több részre van osztva. Egyes részekben fixen szerepelnek adatok más részekben megjelentethetünk valamit. Ilyen például a teljesítmény százalék számító. A honlapunkat úgy terveztem, hogy lehetőleg minden méretű képernyőn jól működjön. A FRAME -es megjelenítés lecsökkenti a megjelenített információk ablakának méretét. Ez főleg a képeknél és a táblázatoknál zavaró. Előnye viszont olvasni könnyebb a rövidebb sorokat, mint az újságcikkekben is.

Mekkora munka a versenyzők eredményeinek egyedi feltöltése?

Talán ez a legnagyobb és folyamatos feladat a honlap naprakészen tartásában. Ugyanakkor szerintem az egyik legfontosabb is, mert így mindenki számára érdekes adatot tartalmaz. Az adatokat a versenyek jegyzőkönyvei alaján programmal töltöm fel. Az versenyzőtársakat a vezetéknév, születési év és csapatnév alapján azonosítja a program. Így is van hiba, de azt szövegszerkesztővel lehet javítani. Sajnos a jegyzőkönyvek sem egyformák, a nevek is lehetnek hibásan feltöltve, a név előtti doktori cím nem egyformán van feltüntetve. Ezek utólagos egyedi feldolgozást igényelnek.

Miért hibás a teljesítmény százalék néhány esetben a ranglista eredményeknél?

Sajnos a ranglistában nemcsak a nevek, csapatok szerepelnek hibásan, de az eredmények is különböző (amúgy helyes) formátumban szerepelnek, a versenyjegyzőkönyvek alapján. Ezek értelmezése gondot okoz, több programozási feladatot vet fel, amelyeket nem tudok mindig időben elvégezni.

Miért nem a legjobb minőségűek a fényképek a Versenyzőink oldalon?

Ez a lap nagy méretű, amelyen ha jó felbontású képeket szerepeltetek, akkor a letöltés nagyon lassú lesz. Rentka Laci javasolta, hogy bontsam több részre a lapot, például születés évek szerint. Egyelőre vizsgálom a lehetőségeket!

Kik segítettek a honlap feltöltésében?

Sokat segített József Marianna, Rentka László, Törös Lajos, id. Bitskey István, Batta Gyula és sokan mások, akiket név szerint nem említek, de az elküldött beszámolókkal, anyagokkal a honlapot színesebbé tették és teszik.
Nagy segítség volt Vas András honlapjának létrehozása, mert így a fényképek feltöltése naprakész, nekem nem plusz feladat és nem foglal helyet a honlapunkon.

Mindenkinek köszönöm a segítségét és remélem a továbbiakban is aktívak lesztek! Remélem a honlap böngészése örömet okoz majd mindenkinek!

Írta: Miklós Attila

Budapest, 2006. február 21.