Hogyan pancsoltam el 1 milliót?!


Mivel ez a honlap szenior úszóknak szól ezért lehet, hogy másokat is érdekel a téma. Már csak azért is, hogy tisztában legyünk az országon belül oly változatosan megvalósított uszoda belépőár stratégiákkal. Érdekes lenne egy nemzetközi összehasonlítás is.
Nem beszélve arról, hogy ebben a versenyek közötti uborkaszezonban, amikor "csak" edzeni lehet, szükség van egy kis kikapcsolódásra ...

Én 1986 óta úszom a Dagály uszodában. Nyilvántartást és úszásnaplót 1992 óta vezetek ami azért statisztikai szempontból érdekes időtartam.
Egyik napon összeadtam az uszodabérleteim árát 1992 -től 2006 -ig. Ez alatt a 14 év alatt 1 016 000 forintot költöttem uszodabérletre. Tehát ez a válasz a címben szereplő költői kérdésre.
Így pancsoltam el egy milliót!

Az is elgondolkoztató, hogy az infláció és a jövedelmem alakulásával, hogy alakult ennek a költségterhe. Ezek szerint 2006-ban 3,2 szer, annyiba került az éves bérlet a jövedelmemhez viszonyítva mint 1992-ben. Valószínűleg a KSH fogyasztói kosarában nincs benne - az aratócséplő géppel ellentétben - az uszodabérlet. Igaz az utóbbi három évben egészségpénztári pénzből fizethetem az uszoda bérletet. Jól van akkor csak, 2 szer annyiba kerül a bérlet, mint a számítási alapnak tekintett 1992-ben.

Néhány érdekes statisztikát azért gyártottam erről a 14 évről:
  • több mint 5 700 km-t úsztam, tehát a Dunát, Volgát hosszában már régen teljesítettem. A Nílust, Amazonast azért még nem.
  • egy úszásom (bérlet ár osztva az összes évi úszás számmal) általában alatta marad egy doboz cigaretta árának, bár az utóbbi két évben mintha kezdene olcsóbb lenni a dohányzás. Már az úszáshoz képest ...
  • tavaly egy méter úszás kb. 18 fillérbe került volna, ha létezne még a váltópénz és méterenként kellett volna fizetni. Tehát az 50 es medencében durván számolva minden fordulónál lehull egy virtuális tízes a pénznyelőben.

írta Miklós Attila