Hajdú-Bihar megye úszóbajnoksága, I. forduló Berettyóújfalu

Bitskey István és Othman Mohamed megyei bajnok!


"Voltak, akik Nyíregyházán folytatták ..."


2006. február 18-án, szombaton feszített menetrend várt néhány debreceni szenior és majdani szenior úszóra: 9 órától Berettyóújfaluban (Debrecentől 35 km-re) a Megyebajnokság I. fordulóját, 13 órától Nyíregyházán (Debrecentől 60 km-re, ráadásul az ellenkező irányban) az idei első szenior úszóversenyt rendezték, és a Fábián Ákos kocsiparancsnoksága alá tartozó öt utazó közül hárman mindkét versenyre beneveztünk… A Megyebajnokságon Bitskey István (1974) 32 évesen, a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben indulva nagy küzdelemben, jó idővel (1:06,2 mp) nyerte a 100 m-es hátúszást. Othman Mohamed (1985) a 100 m-es mellúszásban győzött (1:13,9 mp), a hajdúszoboszlói Árpád SE versenyzőjeként indult a versenyen. Fodor György, Fábián Ákos a MEDÚSZA Egyesület, a cikkíró Dr. Rentka László a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben úszott fejenként két-két versenyszámot. Így a nyíregyházi versenyre már nem kellett külön melegítenünk, ahová különben jó egy óra húsz perces késéssel érkeztünk, de csak az első két versenyszámot késtük le. A megyebajnokság részletes eredményeire visszatérek! A versenyfotókat a Fényképek Vas András kisérleti honlapján elérhető fotók között keressétek!

2006. február 20. Dr. Rentka László


"Voltak, akik Berettyóújfaluban melegítettek ..."

Puskás Pál három szenior országos csúcsot úszott!


Négy első versenyes debreceni a 16 fős csapatban (Dr. Telek Andrea, Fodor György, Fábián Ákos, Bálint Lóránt)!


Bálint Lóránt hat számban győzött!


Dr. Telek Andrea győzelemmel mutatkozott be!


Fodor György és Fábián Ákos: Medúsza-gesztus a szenioroknak!


Dévald Péter és Krucsó Zsolt: két transzplantált versenyző a debreceni csapatban!


A Csapat: Puskás Pál (1921), Dr. Nagy Sándor Tibor (1929), Dévald Péter (1930), Gács Marcell (1934), Kovács Lukácsné (1935), Dr. Bitskey István (1941), Hantó Ferencné (1944), Torkos Sándor (1947), Dr. Batta Gyula (1953), Dr. Rentka László (1957), Jurák Árpád (1961), Bálint Lóránt (1963), Krucsó Zsolt (1964), Dr. Telek Andrea (1977), Fodor György (1981), Fábián Ákos (1982) Nyíregyháza, 2006. február 18 – 19.


A debreceni idénynyitó úszóversennyel kezdődött az elmúlt hét évben a szeniorok hazai versenyévadja. Idén megszakadt ez a hagyomány, ugyanis a Újkerti tanuszoda felújításának elhúzódása miatt a 2006-os idény első szenior versenyét február 18 – 19-én Nyíregyházán, a Sóstófürdői sátortetős 50 m-es medencében tartották.

A tizenhat fős debreceni csapat biztatóan kezdte 11. idényét. Puskás Pál, a csapat 85 éves rangidőse új korcsoportba (a XIII-dikba) lépett. A 13-as szám nem jelentett számára balszerencsét, hiszen három versenyszámban állított fel új országos csúcsot!

Biztató jel, hogy négy első versenyes társunk volt a debreceni csapatban: Dr. Telek Andrea régóta úszik a Tóth Árpád Gimnázium tanuszodájában a lakossági úszás ideje alatt. A szeniorok edzéseihez meghívásunkra három hete csatlakozott, eddig hatszor edzett velünk. Február 10-én a TÁG volt tanulójaként már részt vett a Mohamed rendezte jubileumi TÁG-os úszóversenyen (idén 50 éves a Tóth Árpád Gimnázium). A fiatal élettanász doktornő a debreceni szenior színeket Nyíregyházán, az 50 m-es gyorsúszásban képviselte először, mégpedig győzelemmel!

Bálint Lóránt tiszaújvárosi triatlonistával hónapok óta telefon- és e-mail kapcsolatban vagyok. Ő jelentkezett először azzal, hogy a szeniorok honlapján látta az eredményeket, és szeretné magát a 400 méteres gyorsúszásban kipróbálni. Minket, debrecenieket választott csapatául. Nyíregyházán megtörtént „a nagy találkozás”, Lóránt 100 m pillangón 1:08-at, 400 m gyorson 5:03-at úszott. További négy számban győzött, egy első- és egy második helyezett váltó tagja volt. (A versenyjegyzőkönyv elkészülte után térünk vissza a csapattagok konkrét eredményeire.) A szenior országos csúcsok közül azért ide másolom a Lórántot leginkább érintő kettőt:

400 m gyors Hajdú László (1961) Regele senior4:46,72 2005.09.17. Eger
régi: Hajdú László (1961) Kecskemét) 4:48,73 2001.08.27. Gyula
800 m gyors Hajdú László (1961) Regele senior 9:50,76 2005.08.16. Stockholm


A 2005 szeptemberében megalakult debreceni egyetemi sportklub, a MEDÚSZA Egyesület két tagja szintén első szenior versenyén vett részt. Fodor György 2006. január 1-je óta szenior korú. Nyíregyházán az I. korcsoportban debreceni szenior színekben indult és ért el jó eredményeket. Fábián Ákos, a MEDÚSZA Egyesület titkára csak jövőre éri el a szeniorság alsó korhatárát, így saját egyesülete színeiben, versenyen kívül nevezett. A rendezők szép gesztusa volt, hogy eredményét az I. korcsoportba sorolták és teljesítményét több éremmel díjazták. A két jelenlévő MEDÚSZA döntése értelmében Egyesületük tagjai egyelőre a Debreceni Szenior Úszó Klub színeiben indulnak a hazai szenior versenyeken!

Két transzplantált debreceni versenyzőtársunk, Dévald Péter (vesátültetett) és Krucsó Zsolt (májátültetett) klubtársunk is bennünket erősített a versenyen. Idén Bécsben lesz világversenyük, lehet, hogy néhányan a helyszínen szurkolunk majd nekik!

A többiek is tették a dolgukat, a dobogós eredményhirdetéseken gyakran hangzott el klubunk, a Debreceni Szenior Úszó Klub neve. Csapatverseny most nem volt, de több csapattag becslése szerint a nem hivatalos pontverseny győztesének tekinthetjük magunkat (mint említettem, az eredmények ismeretében visszatérek a nyíregyházi versenyre).

Dr. Rentka László

A versenyfotókat a Fényképek Vas András kisérleti honlapján elérhető fotók között keressétek!