Debrecen contra Košice: 38:8
2006. október 21-22. Kassai Sportuszoda

A beszámoló címe akkor fogalmazódott meg bennem, amikor végignéztem Dr. Rentka László összesítését a kassai derbinkről, amelyen – amint tehát utaltam rá – 38 elsőséget szereztünk meg, és „csak” 8x vettünk át ezüstösen csillogó érmet.
A verseny valóban sok tekintetben csillagszóró volt. Egyrészt aranyakban gazdagon tértünk haza, másrészt a legjobbjaink is úgy elfáradtak, hogy este kívánták az ágyat.

A küzdelem már Magyarországon elindult, amikor a Főnök felhívott mindet Tiszaújváros után, hogy merre is tartunk éppen. Pont előttük araszoltunk egy Volán busszal. Hát ezek a debreceniek láthatóan összetartóak…

Jómagam és kedvesem Miskolctól a Barta-család szárnyai alatt álmos-kásával jól tápláltan folytattuk utunk a határig. Lelkileg nem megtörve – 1x2x eltévedve – begurultunk az uszoda melletti utcába, hogy a 14:00-kor kezdődő Kassaiádén (6. Samuelis Ferenc Emlékverseny) remekbe szabott fejeseket mutassunk be.

Bemutattuk! Megmutattuk, küzdöttünk, elfáradtunk….ezt nem is kell részletezni. Mindenki tudja, milyen, amikor megfelelő edzettség nélkül időt várunk el magunktól. Azért a Rentka-összefoglalóból kiderül, nem is voltunk annyira alultápláltak.

Ebbe a szombati vacsora is beépült, hiszen 250 koronáért igen bőséges energiabombát raktak elénk: leves, főétel, sütemény, kávé, bor, (cseh) sör, ásványvíz és Martini. Volt Martini, volt parti! Két órán keresztül egy Demjén-hajú, mikrofonfejű figura magyar - szlovák - világ egyvelegére roptuk. Ennek eredménye semmiképpen sem volt kedvező: izomláz és megfelelő izomrángások kb. 60 m után másnap a medencében.

Azért megérte, jól éreztük magunkat, és reméljük, hogy jövőre Ti is jöttök, akik csak olvassátok ezt, és nem láttátok a kassai omladozó, de belül szép uszodát – ahol a 25-ösből az 50-esbe lehet surranni – azt, hogy hogyan tévedtünk el a Hornbach és Slovnaft feliratok között – és Laci hogy lógott a kerítésen, hogy utat mutasson, hogy mekkora az igazi körforgalom, amelyen 4 villamos mehet át egyszerre – de milyen öregek is ezek -, milyen szép a Zemplén, amikor felhők buknak át rajta, milyen jól ért az ember szlovákul, és a szlovákok milyen jól értenek magyarul (csak titkolják)….

Szóval megcselekedtük, amit megkövetelt… És ennek most valóban van egy kis nemzeti visszhangja, hiszen, amikor hazaérkeztünk, olvastam, hogy Kassán magyar rally-autósokat üldöztek. Erre diplomatikusan csak azt tudom írni: az uszodában mindig az intelligencia uralkodott.

Jövőre, ugyanitt!
FODOR GYÖRGY
Gyula, 2006.10.26.

A legépületesebb képek illusztrációképpen:
Felsőtestek királya, mellúszása a halála.
(Barta „Óriás” Ádám)
Aki éjjel legény ...
Együtt a 200 m gyors végén: 3. pálya: Dr. Rentka László; 4. Fodor György és egy német versenyző gratulálás után; 6. Barta „Killer” Ádám
„Hogyan lehet átsurranni a 25-sből az 50-esbe….”
Engedjetek kiiiii! Vagy be? Ádámmal végigettük az asztalt…
A körforgalom
Apa és fia, jutalmuk: (szlovák) koronaGyula, 2006. október 26.

Összeállította Fodor György