Beszámoló
a 2006. április 1-ei budapesti Hajós Alfréd úszóversenyről
és a
2006. április 2-ai MÚSZ közgyűlésről


2006.04.01. Hajós Alfréd emlékverseny Budapest, VITUKI uszoda

Az idei Hajós Alfréd emlékversenyek április 1-én kezdődtek Budapesten. A első verseny helyszíne a VITUKI uszoda számomra ismeretlen volt, de szerencsére a honlapjuk egy szép 25 méteres medencét mutatott. Mindenkinek ajánlani tudom, ha Budapesten, kellemes környezetben szeretne egy jót úszni és strandolni.

A VITUKI medence négy sávos, feszített víztükrű. A víz 28 fokos volt, de reggel szabad levegőn nem tűnt túl melegnek. Április elsején 1/2 10 körül értem az uszodába, de aznap reggel 3/4 6 kor már melegítettem a Dagályban ezért hat hossz átmozgatás után indultam el a versenyen.

Egyedül úsztam egy sávban a másik sávban három 9-12 év közötti gyerek úszott. Táv közben 700 méter körül úgy éreztem fáradok, akkor visszavettem a tempóból, de 100 méter utána ugyanúgy úsztam mint előtte. Legalábbis én úgy éreztem ... Mivel 100 méteres részidőket is mértek a verseny után láttam, hogy 1:33 -1:34 re úsztam az 5., 7. és a 9. százat. A többi 100 három - négy másodperccel gyorsabb volt. Úszás közben csak egy törést észleltem, pedig három volt.

Az időeredményem 18:05.15 egy perccel jobb mint a tavaly. Meglepődtem, mert szerettem volna 19 percen belül úszni. Nem gondoltam, hogy ennyivel sikerül!

2006.04.02. MÚSZ közgyűlése

Április 2-án a Testnevelési Egyetemen (volt TF) tartották a MÚSZ közgyűlését. Dr. Rentka László megbízólevelével én képviseltem a Debreceni Szenior Úszó Klubot. Összesen 66 mandátummal rendelkező küldöttet regisztráltak ezért a közgyűlés határozatképes volt.

A legtöbb kérdés nem érintette a szenior úszókat (pl. szinkronúszóknak nincs elfogadott pénzügyi beszámolójuk, a távúszók sérelmezik a források felosztását 2006-ra) ezért ezekről részletesen nem írok.

Az EB rendezéssel kapcsolatban felvetődött néhány érdekes dolog ezeket részletezném az alábbiakban.

Új logót készíttet a MÚSZ, mert a régebbin a vizilabdások is szerepelnek, az újon nem. Az új logó három, variánsban készült el és az elnökség dönt a kiválasztásban. Az úszást egy pillangózó úszó oldalról készített stilizált körvonala jelképezi. Ez mindhárom változaton megtalálható a másik kettő szinkron úszó és műugró sportolókat mutat.

Az EB re a belépők a következő ár és hely kategóriákban kaphatók (összesen négy):
Délelőtt futamok Délután döntők Heti jegy  
1 500 Ft 15 000 Ft 105 000 Ft A lelátó befutó felőli végén
800 Ft 8 000 Ft 56 000 Ft A lelátó közepén
500 Ft 5 000 Ft 25 000 Ft A lelátó befutóval ellentétes végén


A negyedik köztes kategóriát nem tudtam leírni a kivetítőről. Felvetődött 400 tiszteletjegy kérdése is. Ezzel kapcsolatban az április 19-ei elnökségi gyűlés dönt.

A távúszást 5-10-25 km es távokon a Balatonon fogják megrendezni ugyanazon a pályán több kört úszva.

Az Európa Bajnokságra történő uszoda építkezésben komoly probléma a dunai árvíz. A MÚSZ tgjai is részt vettek a homokzsákok töltésében. A műugró medencét feltöltötték vízzel, mert tartottak a megemelkedett talajvíz emelő hatásától.

A HÉV pótlón utazva készítettem a következő fényképeket a megáradt Dunáról és a Margitszigetről, az EB helyszínéről.A Margitszigetre nem lehet bemenni a szállólakók illetve a mentésben dolgozókon kívül senkinek. A alsó képeken a fehér vonal a sziget szélén a homokzsákok vonala.

összeállította Miklós Attila