M E G H Í V Ó


Szeretettel meghívjuk a DISZ Kulturális- és Sportegyesület tagjait kedves családjukkal, barátaikkal a 2006. évi bálunkra.


A bál időpontja: 2006. november 25. (szombat) 18.00-tól kb. 03.00-ig

A bál helyszíne: Semann Étterem Vadászterme (Db., Szoboszlói u. 50.)

Részvételi díj 3.000.- Ft, mely összegért a 4 személyes tálakon felszolgált bőséges vacsorát fogyaszthatjátok el egy pohár pezsgő kíséretében, valamint jó társaságban szórakozhattok hajnalig - élőzene mellett ! Reméljük, a korábbi évekhez hasonlóan jó hangulatban, nagy érdeklődés mellett tarthatjuk meg hagyományos bálunkat.

Azok a DISZ tagok, akik gyermekei a Mikulással személyesen szeretnének találkozni a DISZ Klubban december 6-án, a Bál alkalmával Varga Enikőnél adhatják le a jelentkezéseiket.

Részvételi szándékotokat a vacsora árának befizetésével
legkésőbb 2006. november 10-ig,
Varga Enikőnél (20/9770-307, 52/310-991) jelezzétek!
Jó szórakozást kíván a DISZ vezetősége!

10 éves a DISZ úszószakosztálya


2002. november 17-én, vasárnapi edzésünk napján van pontosan 10 éve annak, hogy 35 debreceni sportember – volt úszók, búvárúszók, triatlonisták, egyetemisták és sportkedvelő családok tagjai – megalapították a DISZ úszószakosztályát. A lehetőséget és a szervezeti kereteket Dobrossy István, a DISZ elnöke adta, a szakmai sokszínűséget a tagok biztosították. Az alapító tagok között volt többek között idős Rentka László úszóedző, Puskás Pál úszószövetségi elnök és Krasznai Róbert szenior úszó is.

Az úszószakosztály vasárnaponkénti foglalkozásai az Újkerti tanuszodában azóta is tartanak.

A szakosztály ötlete az azóta 9 alkalommal megrendezett 33 órás váltóúszás, edzésünkön úsztuk le először, majd 1993 őszén a Nagyerdei strand nyárbúcsúztatóján nyilvánosan is megrendeztük az 1200 méteres „Hajós Alfréd-mérföld” távon úszóversenyüket, melynek általunk vezetett országos ranglistáján több, mint 6000 távteljesítés szerepel (30 településről, sőt, Hollandiából és az Égei tengerről is kaptunk levelet 1996-ban, Hajós Alfréd olimpiai bajnokságainak centenáriumi évében a távok leúszásáról). Lövei Zsolt 1993-ban részt vett a 4 napos Tiszai Békeúszáson. Nyolc iskolának tartottunk ingyenes tanuszodai foglalkozásokat, amelyen a Kinizsi Pál általános iskolások díszvendégeként és a vízi kosárlabda mérkőzés bírájaként megjelent Csősz Imre, az iskola volt tanulója, olimpai bronzérmes és később Európa-bajnok cselgáncsozó. A DISZ volt az egyik első szorgalmazója, hogy 1992-ban Debrecen is nevezzen be a Kihívás Napjára. A nagyatádiak Cetrend ranglistájához csatlakozva tízen felüli azok száma, akik versenyeinken teljesítették a medencei 10 km-es (sőt, 12 km-es) versenytávot. Az első rendezvényen Nagy Emese, Dr. Legoza Józsefné, Lövei Zsolt és Szabados József úszták le a fejenkénti 10 km-t.

A szakosztályba húsznál több olyan család járt, akik legalább két generációs csapatukkal versenyképesek voltak az 1200 méteres családi váltóúszásban.

1995-ben részben a szakosztály tagjaiból alakult meg a Debreceni Szenior Úszó Klub, akikkel vasárnaponként azóta is közös edzésidőben edzünk. A szenior klubbal egy új sikertörténet indult, hiszen egy erős, 60 fős csapat állt össze, amellyel az elmúlt két évben valamennyi hazai csapatversenyt – a gyulai országos bajnokságot is beleértve – megnyertünk.

A szakosztály nagy érdemének tartom, hogy közös rendezvényekre egy medencébe tudta hívni az úszósport különböző ágait művelőket, és elérte az amatőr és a versenysport közeledését, azt, hogy rendszeres közös úszási lehetőséget biztosított az érdeklődőknek, hogy edzésein egymásra találhattak a régi és az új versenyzőtársak. Az összetartozás érzésében meghatározó volt, hogy – főleg a Napló TÁJ-KÉP mellékletében – rendszeresen jelentethettünk meg írásokat rendezvényeinkről és eredményeinkről, amelyek számos nevet és időeredményt tartalmaztak, és amelyek alapján nyomon követhető volt szerteágazó tevékenységünk.

Mivel a 33 órás versenyt az elmúlt hétvégén már megtartottuk, a 10 éves születésnapon a DISZ úszószakosztálya a Cetrend versenyt ismétli meg: az előzetes jelentketések alapján négy vállalkozó szenior úszó kezdi el vasárnap délben az Újkerti tanuszodában a 10 km-es távot (hogy kerek 10 mérföldes legyen a táv, 12 km-ig valószínűleg meg sem állnak). Előtte, vasárnap 9-12 óra között a Debreceni Szenior Úszó Klubbal közösen nyílt foglalkozásra vártuk az Újkerti tanuszodába a DISZ úszószakosztályában az elmúlt 10 évben megfordultakat és az úszás iránt érdeklődőket, természetesen családostól.

Debrecen, 2002. november 17.
Dr. Rentka László
a DISZ úszószakosztályának vezetője
a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke

Hajdú-Bihari Napló
Sportrovat

Kérem jubileumunk és nehéz versenyünk ismertetését a Napló sportrovatában!


10 év – 10 Hajós Alfréd-mérföld


2002. november 17-én volt 10 éves a DISZ úszószakosztálya. A kerek évfordulón talán eddigi legnehezebb versenyüket, a 12 km-es egyéni medencei versenyt ismételték meg négy indulóval és több segítővel.

A startjel megadását két korábbi távteljesítőre, Szabados Józsefre és Nagy Emesére bízták az indulók ( a korábbi teljesítők közül a verseny előtti edzésen jelen volt még Lövei Zsolt, az 1993. évi 4 napos tiszai Béke-úszás résztvevője). Az úszáson a Debreceni Szenior Úszó Klub tagjai és néhány meghívott vett részt.

A 12.000 méteres távot (ez az Újkerti tanuszodában 480 hosszat jelent fejenként!) az alábbiak úszták le: Jaczkó Márta 3 óra 2 perc 30 mp, Rentka László 3 óra 16 perc 58 mp, Fehér Csaba testnevelő tanár (Kazinczy Ferenc Általános Iskola Tócós ISK) 3 óra 41 perc 36 mp, Müller Alexandra 3 óra 52 perc 00 mp alatt. Rentka Lászlónak, a DISZ úszószakosztálya vezetőjének, szenior úszónak ez már a harmadik távteljesítése volt, az első úszás óta több, mint 40 percet javított idején. Az úszáson 3600 m-t úszott Soltész István, Hegedüs Erika (Oxigén-DSI Triatlon) és Horváth Zoltán, 3x1200 m-t Vass Tibor.

Debrecen, 2002. november 17.

Dr. Rentka László