Debrecen A város lapja
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelettel kérem, hogy mutassák be Csapatunkat a debreceni olvasóknak! Indoklásunk: 2001-ben négy hazai csapatversenyt és 52 szenior magyar bajnokságot nyertünk, tucatnyi versenyen indultunk, eredményeink közlése a Hajdú-Bihar megyei Napló sportrovatában mégis esetleges, rendszeres és sokszínű munkánk megítélhetetlen marad az olvasók számára.


A Csapat


Szenior úszás: a 25 éven felüliek versenysportja, ahol öt évenkénti korcsoport beosztásban akár a 100 éven felüliek is rajthoz állhatnak. Magyarországon 31 éve rendezik meg Gyulán országos bajnokságukat. Évente további 10 hazai versenyt tartanak a Klubok, Európa-bajnokságát és világbajnokságát – öt-hatezer résztvevővel! – évente váltva rendezi a sportág.

A Debreceni Szenior Úszó Klub tagjai már a Klub 1995 októberi megalakulása előtt is gyakran alkottak igazi csapatot. A DISZ úszószakosztálya, akikkel jelenleg is közös edzésidőben edzenek, és ahová a gyerekek és családtagok járhatnak, korábban az Oxigén Triatlon és Ötpróba Klub úszó szekciója vagy az egyetemi úszócsapat voltak a megelőző formációk, de jelenleg is az ötvenes-hetvenes években a DVSC-ben versenyző Rentka-tanítványok adják a „kemény magot”. Az országban közel húsz hasonló csapat működik, összesen ezer körüli 25 éven felüli sportolóval, közülük tucatnyi – akárcsak a debrecenieké is – valódi egyesületként.

A Klub vasárnapi edzéseit szeptembertől májusig családtagokkal együtt olykor 100-nál is többen látogatják, több turnusban és az évek alatt kialakult edzésbeosztás szerint folyik a munka. Két pályán szinte végig időre úszás és sorozatok teljesítése a program, a „csupán” egészségükért úszók és a gyerekek külön pályákon úsznak, játszanak. Minden edzésen váltóban többször leússzák az 1200 méteres távot, a „Hajós Alfréd-mérföld”-et. Az edzések helyét, az Újkerti tanuszodát mára teljesen „belakták”, a falakon az éves program, a következő versenyek kiírásai és a róluk megjelent cikkek és Internet-anyagok találhatók. Szinte minden edzésen történik valami különleges esemény, a családi váltóktól az öt perces Pászti Csaba-emlékúszáson át a pillangózók és a gyorsúszók párbajáig. A heti egy edzés természetesen kevés, több összeszokott társaság vagy magányos úszó végzi rendszeres edzéseit Debrecen és Hajdúszoboszló medencéiben, a „közönség” pályáin, általában kimunkált edzéstervek alapján.

A legfontosabb megmérettetések a hazai és a külföldi medencei versenyek, ahol mind egyéniben, mind csapatban évek óta szép eredményeket érnek el a Csapat tagjai. Csak a 2001. évi magyar bajnokságon 52 egyéni bajnoki címet szereztek, Danyi József, Oláh Szabolcs és Kovács Lukácsné ötszörös, Krasznai Róbert négyszeres, ifj. Bitskey István, Selmeczi János, Dr. Mechler Andrea és Hantó Ferencné háromszoros bajnokként fejezte be a versenyt. A csapatok pontversenyében Makón háromszor, Hajdúszoboszlón (saját rendezésű versenyükön) négyszer a legjobb csapat, Budapesten, a Nyéki emlékversenyen mindhárom eddigi alkalommal a legjobb vidéki csapat címet nyerték el. 2001-ben Egerben sem találtak legyőzőre a csapatversenyben. Az eddigi legnagyobb trófeának a XXXI. országos szenior úszóbajnokság megyék közötti pontversenyének 2001. évi megnyerését tartják, amelyre három éve készültek.

Krasznai Róbert (61 éves) harmincegyszeres szenior magyar bajnok, világversenyeken sokszoros bronzérmes és váltóban 2001-ben Európa-bajnokságot nyert versenyző, aki 40 éves korában visszatérve a versenyzéshez évekig az első és egyetlen debreceni szenior versenyző volt, Dévald Péter (71 éves) transzplantált (veseátültetett) versenyző, a Transzplantáltak világjátékainak sokszoros érmese, háromszoros Európa-bajnok, Dr. Urbán Ferenc (37 éves baleseti sebész, gyakran csapatorvos) szenior EB 5. helyezett, Dr. Mechler Andrea, Dr. Árvai Krisztina és Dr. Soltész István, az Orvosok világjátékának éremhalmozói, Újlaki Péter, a súlyos gerincsérülés után felépült és főként karral versenyző sporttársuk, aki valamennyi versenyszámban indul, és édesanyját, Dankai Katalint is valamennyi versenyszámra felkészített, és aki a hazai versenyek jegyzőkönyvei alapján 80 oldalas éves ranglistákat készít, Kovács Lukácsné és Nagy Zoltán, az Öbölátúszás és más távúszó versenyek többszörös győztesei és dobogósai mind-mind a klub hírességei, akárcsak a Bitskey család három tagja, akik jó egyéni teljesítményük mellett a családi váltókban is szinte verhetetlenek. A csapathoz szép számmal csatlakoznak a fiatalok és a Debrecenen kívüliek is, közülük többre a nemzetközi versenyeken is nagy jövő vár (a Hajdúszoboszlón edző 21 éves Szlovák Szabolcs, a Nyékládházán élő 25 éves Jaczkó Márta, a Matáv úszóválogatottja Dr. Menyhárt Zsolt jogász szervezésében és még sokan mások tartoznak e reményteli csoportba).

Itt mindenki önmagával is versenyez, hiszen az évek múltával ugyanolyan vagy jobb időeredményeket elérve fiatalabb önmagát szeretné legyőzni. Minden új csatlakozó hamar megtapasztalja, hogy jó eredményt csak rendszeres edzésmunkával lehet elérni. Az élő példák közöttük edzenek, versenyeznek. Mindenki találhat magának megfelelő célt és edzőpartnert.

A legidősebbek az utóbbi egy-két évben a 82 éves korában is közöttük úszó idős Rentka László, a 2000-ben három szenior magyar bajnokságot nyert Puskás Pál (80 éves) és a debreceni versenyeken vízbe szálló Bedő Tiborné (92 éves).
A versenyekre rendszeresen járó legidősebb sporttársak Nagy Sándor Tibor szoboszlói orvos (72 éves), Dévald Péter (71 éves) és a fővárosban élő, de debreceni úszónak megmaradt Selmeczi János (70 éves). Dézsi István, a Strand jól ismert „Maci”-ja 2000 decemberében 63 éves korában hunyt el. Emlékét azóta emlékszámok és 6-10 órás úszóváltók őrzik.

A Klub vezetésében egy lelkes csapat és számos segítőjük dolgozik együtt a versenyrendezéstől a külföldi utak szervezésén keresztül a pályázatok megírásáig.

Saját versenyrendezésük a hajdúszoboszlói Jeney Tibor emlékverseny (eddig öt alkalommal rendezték meg). A híres Oborzil-Jeney harangok közül egy kisebb méretű a 2000. évi verseny óta a Klub tulajdona. Szabadidősport jellegű nagy erőpróbájuk a 33 órás váltóúszás (eddig nyolc alkalommal „élték túl”, amelyen nagyatádi triatlonisták és Guinness-rekorder gyöngyösi búvárúszók is szerepeltek már a helyi „vizes” sportolókon kívül. A verseny ideje alatt a csapattagok 1200 méterenként (Hajós Alfréd-mérföldenként) váltják egymást. Az 50 méteres debreceni sportuszoda hiányára figyelmeztető versenyük immár negyedik éve a januári szenior idénynyitó verseny az Újkerti 25 méteres medencében, amelyet eddig is több világ- és Európa-bajnok hazai szenior versenyző tisztelt meg indulásával.

Rendeztek már úszóversenyt szív- és érbeteg sportolóknak (Kovács István, Szalai László, Bakó Gyula, Földes György, Petrohai Barnabás, Kutasi Ferenc, Sztankó Demeterné és társaik a foglalkozások rendszeres látogatói), transzplantáltaknak, iskolásoknak, egyetemistáknak, de az élvonalbeli úszók, búvárúszók, vízilabdázók és triatlonisták is megfordulnak háziversenyeiken és maratoni váltóúszásaikon.

A Csapat tagjai között van egyetemista, nyugdíjas, irodalomprofesszor, atommagfizikus, biztonsági őr, villanyszerelő és orvos, de talán erről esik közöttük a legkevesebb szó.

Évente tucatnyi hazai és külföldi medencei és szabadvízi távúszó versenyre utaznak, a versenyek költségeit – néhány szponzor és nyertes pályázat segítsége mellett – saját maguk állják. A versenyköltségek előteremtésén kívül az edzéslehetőségek szűkös volta okozza számukra a legnagyobb nehézséget.

A hatvan fős Csapat megalakulása óta „lendületben van”: minden évben több versenyre utaznak, jobb eredményeket érnek el. 2001-ben négy hazai csapatgyőzelmükkel kivívták a hazai klubok megkülönböztetett érdeklődését. A szenior úszásra jellemző az ellenfelek és más csapatok tisztelete: mindenki tudja, hogy a jó eredmények, a közel 50 fős utazó csapatok mögött sok edzés, szervezés és egyéni anyagi áldozat van!

Mivel a szenior úszásban nincs felső korhatár, a Csapat tagjai bíznak abban, hogy megérik még a debreceni sportuszoda megépítését, és abban számukra is jut hely. További vágyuk a szaksajtóban eredményeik szerint (időben, versenyidővel és egyáltalán) való megjelenésük.

Kép: 2001. augusztus 26., Gyula: harminc év után először győzött Hajdú-Bihar a megyék pontversenyében.Debrecen, 2002. január 15.

Összeállította Dr. Rentka László, Debreceni Szenior Úszó Klub
Mobil: 06-30-742-5244