Polonkai Vanda 11 éves


Polonkai Vanda 8 éves kora óta indul a debreceni csapattal versenyeken. A Tisza-tó átúszóversenyen, a megyebajnokság fordulóin, az 1200 méteres Hajós Alfréd-mérföld úszásokon, a 2000 méteres „fedettpályás” öbölátúszásokon, sőt az év eleji 5000 méteres medencei úszáson (TÁG) tanúi voltunk első ezüst, második ezüst és egyéb érmei megnyerésének. Miután a Platonov SE úszószakosztálya megszűnt, édesapjával a megyebajnokság idei utolsó fordulója előtt úgy döntöttek, hogy Vanda a Debreceni Szenior Úszó Klub ifjúsági szakosztályát erősíti.A hétfői edzésen – kihasználva a Debreceni Sportuszoda egy napos karbantartási zárvatartását – korábbi rendszeres edzéseink helyszínén, a Tóth Árpád Gimnázium 25 méteres tanuszodájában megtartottuk hagyományos év végi edzésünket, a 100x50 méteres úszást. Két pályán percenként rajtoltunk, 20x50 m gyors, 10x50 m hát, 10x50 m mell, 10x50 m gyors, 10x50 m hát+gyors, 10x50 m pillangó+gyors, 10x50 m hát+gyors, 20x50 m gyors volt emlékezetem szerint az ajánlott menü.

A 4., fal melletti pályán Fodor György, Dr. Fábián Ákos, Dr. Kádasi Tibor, Dr. Batta Gyula, Pősze András, a 3. pályán Dr. Rentka László, Szentjóbi Szabó Enikő, Dr. Mechler Andrea, Nagy Emese, Törös Lajos, Dr. Káldi Ildikó volt a kezdő sor, de Polonkai Ákos, Polonkai Vanda és az egyetemisták: Kovács Enikő, Déri Eszter és Kappelmayer Zita is múlhatatlan érdemeket szerzett az 50 méteres úszások teljesítésében.

Polonkai Vanda 11. születésnapját ünnepelte aznap, és véleménye szerint „Születésnapra jó volt ez az edzés!” Az egy percenkénti rajtok nyomasztó sűrűsége mellett az 1 óra 40 perces edzésidőben végig úgy úszott, hogy 2x50 méter úszás után minden harmadik távot kihagyta (ez így 67x50 m-re jön ki). A születésnapossal és édesapjával edzés után meglátogattuk a Szent Anna utcán lévő, 22 óráig nyitva tartó Mami vegyesboltját, némi szénhidrát-, folyadék- és ionpótlás céljából. (Az edzésen és Mami boltjában néhány fotó készült, melyek előbb-utóbb honlapunkra kerülnek: www.magyar.sport.hu/uszas Debreceni Szenior Úszóklub új honlapja Képek .)

A szerdai edzésen a Debreceni Sportuszodában Vanda tiszteletére az egyetemisták edzését 22x50 méter úszással kezdtük, bő percenkénti indulással. Valamennyi rajtnál ott volt Dr. Rentka László, Pősze András, Farkas Gyula, derekasan követte az élbolyt és 16-szor rajtolt Gombos Réka. Polonkai Vandát megbíztam, hogy mutassa be hétfői úszási szisztémáját a minden 3. táv kihagyásával. Vezényletével Polonkai Ákos, Kappelmayer Zita, Bihari Árpi és Torkos Sándor úszták le 16x50 méterüket.

A szomszédos pályán a medence alján Fizil Ádám uszonnyal víz alatt úszott, ezzel színesítve edzésünk monotóniáját. Horváth Zooo, a nagy levegővisszatartó és Vass Tibi is a szeniorok edzésének illusztris vendégei voltak.

A 22x50 méter után 4x50 métert úsztunk mellen, minél hosszabb siklásokra és kisebb tempószámra törekedve. Hét tempó/50 méter volt ezen az edzésen a rekord (R.L.), és volt egy biztató hat tempós kísérlet is (46 méterig volt elég). A többség is jóval 20 tempó alá került.

4x50 m csúsztatás és delfin gyors zárta az edzés első szakaszát, mely után Vandát felköszöntötte a csapat. Vanda megkapta első csapatvezetői piros kockás (négyzethálós) fedelű edzésfüzetét. Első bejegyzésként a Nyíregyházi főiskolás Nóri e-mail címét írta füzetébe, akit érdekel edzésmunkánk, és remélhetően gyakori vendége lesz edzéseinknek.

A születésnapos Vanda szerdán csak keveset technikázott velünk az oktató medencében, helyette édesapjával a 25 méteres medencében kötött ki vízilabdázni.

Részletes képriport honlapunkon várható, itt ízelítőül néhány fotót küldök.

Debrecen, 2006. december 21.
Dr. Rentka László