Előzetes versenykiírás


A Debreceni Szenior Úszó Klub tagjai,
a MEDÚSZA Egyesület tagjai,
a debreceni egyetemi úszócsapat,
a debreceni úszóegyesületek
és valamennyi úszás iránt érdeklődő részéreTisztelt Sportbarátaim!
Eddigi talán legnagyobb vállalkozásunkhoz kérem a segítségeteket!

A gyulai országos szenior úszóbajnokság alatt a Magyar Úszó Szövetség Szenior Úszó Alszövetsége úgy döntött, hogy a hazai versenyek számát csökkenti, mivel a jelenlegi versenyekre (Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár, Hajdúszoboszló, Szentes, Százhalombatta, Gyula, Tótkomlós, Csongrád, Eger, Székesfehérvár, Hódmezővásárhely, Budapest) egyre kevesebben járnak, így az erők megoszlanak és a versenyrendezések veszteségesek.
Az idénynyitó szenior úszóverseny megrendezését az új Debreceni Sportuszodában nagy várakozás előzi meg. Kérlek Benneteket, váltsuk valóra a hazai és külföldi klubok álmát, és egy valóban emlékezetes versenyt rendezzünk részükre – és természetesen saját magunknak!
Előljáróban: a debreceni januári versenyért cserébe lemondtunk a hajdúszoboszlói verseny 2007-es megrendezéséről, és az idénynyitó verseny megrendezését csakis az új Debreceni Sportuszodában tartjuk elképzelhetőnek (nem az Újkerti tanuszodában, ahol már évek óta ezzel a szlogennel rendezzük idénynyitó versenyünket: „Versenyünk újabb szakmai érv a debreceni 50 méteres fedett sportuszoda megvalósítása mellett.”

Miben várom segítségeteket?

Elsősorban a részvételben: szeretném, ha a klubnévsor szerint 152 fős csapatunk 100 fővel venne részt az úszóversenyünkön!
Mindenki válasszon legalább két egyéni versenyszámot naponta, és kérem, hogy a váltókban is mindenki álljon rendelkezésre!
Ezt a hétvégét szánjátok a versenyre! Az első versenynap valószínűleg 19.30-ig elhúzódik az 1500 m-es esti futamaink miatt.

A verseny nevezési díjából most nem tudok a debrecenieknek kedvezményt ajánlani, kérlek Benneteket, hogy a nevezési díjatokat a 2007. évi 2000 Ft-os tagsági díjjal együtt még a verseny előtt fizessétek be! A versenynevezéseket is minél előbb várom!

A váltók összeállításánál Miklós Attila számítógépes tervezése mellett a csapatok spontán összeállásának is teret adunk.

A családi váltóban legalább az egy szülő – egy gyerek összeállításban szeretnék egy futamnyi debreceni váltót!
A 48x25 m-es váltóúszásnál a 25 méteres medencében 6-8 fős váltókból szintén illenék legalább hatot indítanunk a különböző korcsoportokban!

Az 1500 méteres férfi gyorsúszásban mindössze egy országos csúcs él (Kiss Kálmán úszta 19:40,35-es idővel a III. korcsoportban). A hazai úszótársadalom gesztus értékkel elfogadta azt a tervünket, hogy a Debreceni Szenior Úszó Klub tagjai úszhassanak az első futamban, ezzel az országos alapcsúcsokat debreceni versenyzők állítanák fel. Terveink szerint szombaton este a váltók után, a 25 méteres medencében vívott vízilabda mérkőzéssel egy időben (18 órától) szeretnénk két futamot 20 – 20 fővel leúszatni az 50 méteres medencében.
Mivel országos csúcs a nőknél sincs nyilvántartva 1500 méteren, kérem megfontolni, hogy korcsoportonként egy-egy debreceni női versenyző előzetes bejelentéssel versenyen kívül induljon el az országos alapcsúcs felállítása céljából! (A nőknél – több jeles versenyző kérésére – a nemzetközi szenior versenyeken is szereplő 800 méteres távot írjuk ki a versenyen vasárnapra.)

Mivel a medence bérleti díja minimum 30.000 Ft-tal ketyeg óránként, az 1500 méteren indulóktól 1500 Ft-os, a 800 méteren indulóktól 800 Ft-os nevezési díjat kérünk. Pályánként két versenyző indul, mindkettő rajtkőról, 30 mp különbséggel, nem körforgalommal, hanem saját sávját tartva (a pálya jobb vagy bal oldalán). Ezt hosszútávon a szenior világversenyeken is így rendezik. A pályánkénti két versenyző kézi időméréses követése (100 méterenkénti részidőzéssel) valószínűleg a mi feladatunk lesz! (Legalább 10 jelentkezőt kérek erre a feladatra, akik a következő futamban úszhatnak, hasonló időmérés mellett! Salamon Tibor mobilos részidő követési rendszere kézi ellenőrzés mellett bizonyíthat a versenyen!)

A versenyt szeretnénk pörgetni, a várakozási időt két rajt között a minimálisra csökkenteni. Ezért kérem, hogy egy-két óránkénti váltással folyamatosan két fő állítóbíró (feltételek: nagy hangerő, határozott fellépés) álljon közülünk rendelkezésre, akik a rajtlistáról futamokba sorolják a különböző korú és anyanyelvű versenyzőket!

A váltók előzetes összeállítása is rövidítheti a versenyidőt, ezért csak a debreceni váltók szervezésére Miklós Attilán kívül három férfi és két női segítséget kérek (a váltó összeállításának leírása, a váltótagokkal való ismertetése a feladatuk). A váltók összeállítását különböző színű lapokon (pl. férfi: fehér, női: rózsaszínű, mix: kék) valamennyi csapat részére szeretném előzetesen kiosztani, és valamennyi váltóból egy csapatkapitányt kijelölni, aki a többi három váltótaggal tartja a kapcsolatot, és a megfelelő oldalra irányítja őket!)

A debreceni váltók mobilos időméréses követését is szeretném megoldani Salamon Tibor vezetésével.

A 0. korcsoportúak (1983 – 1987 közötti születésűek) teljes joggal indulhatnak az egyéni számokban, de a váltókban csak négy 0. korcsoportú alkothat csapatot, vagy versenyen kívül indulhat a váltójuk! (A legtöbb versenyen nem érvényes a 0. korcsoport, ezért a váltók eredményei, az esetleges országos csúcsok követése csak így lehetséges!)

A vasárnap reggeli kezdésnél 7 órától szeretnénk egy újabb debreceni 1500 méteres futamot rendezni, a vendég sportolók kényelmesen 8 órára jöhetnek.

Az 1988-ban vagy később születettek versenyen kívül indulhatnak, nekik a szombati 50 m gyorsúszást és 50 m mellúszást ajánlom. Szeretnék például ilyen futamot rendezni: „A 2. futam valamennyi indulója a Debreceni Egyetem úszócsapatának tagja!” vagy: „A 3. futamban a Debreceni Egyetem professzorai indulnak!” vagy: „A 4. futamban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselői indulnak!” vagy: „Az 5. futamban a debreceni Ezüst Hullám SE és a Smaragd Delfin SE versenyzői indulnak!”

Aki szállásajánlatot tud (pl. családi motel), adja meg, és szerepeltetjük a szálláshelyek listáján!

A szombat esti vacsorán a Viktória Étteremben minél többen vegyetek részt! (20 órától tervezzük.)

Versenyorvost és fényképészeket keresünk a csapattagok közül.

Idénynyitó szenior úszóverseny a Debreceni Sportuszodában
Első nemzetközi szenior úszóverseny
a Debreceni Sportuszodában!


A verseny ideje és rendezési terve: 2007. január 20. (szombat) 13-18 óra között:
A versenyszámok(az 50 méteres medencében):
 • 50 m gyors
 • 200 m hát
 • 50 m mell
 • 100 m pillangó
 • 2x50 m 3x50 m, 4x50 m családi váltó
 • 4x50 m gyorsváltó
 • 4x50 m mix vegyesváltó

Ezután medencét váltunk:
25 m-es medencében:
 • 100 m vegyes
 • 48x25 m váltó (3 – 12 fős váltók)
 • vízilabda mérkőzés a helyi öregfiúk csapata és a szenior úszók részvételével
 • 18 órától 1500 m gyorsúszás a debreceni csapattagoknak (az 50 m-es medencében)


Közös vacsora 20 h-tól a Viktória (Sport) Étteremben.
Egyeztetés alatt: a 13 órakor kezdődő melegítéssel egy időben a 12,5 m hosszú, 80 cm mély oktatómedencében a legkisebbeknek rendezünk bemutató jellegű úszóversenyt 30 percben, melyre jelentkezőket várok! A szülőknek is részt lehet venniük a bemutatón a gyermekekkel. A verseny kezdetekor a Debreceni Búvár Klub öt perces uszonyos úszó bemutatót tart.

2007. január 21. (vasárnap): 7 órától 1500 m gyorsúszás (a debreceni klubtagoknak),
 • 8-10 óra között: 1500 m férfi gyorsúszás, pályánként két induló, 1500 Ft nevezési díjjal (alapcsúcs felállító és csúcsdöntő futamok)
 • 800 m női gyorsúszás, pályánként két induló, 800 Ft nevezési díjjal

10 órától
 • 50 m pillangó
 • 200 m mell
 • 100 m gyors
 • 50 m hát
 • 4x50 m vegyesváltó
 • 4x50 m mix gyorsváltó


A 800 méternél rövidebb egyéni számok nevezési díja 500 Ft (versenyen kívüli indulónál 200 Ft), a 4x50 m-es váltók 1000 Ft- ot, a 48x25 m-es váltók 1200 Ft-ot fizetnek.

A családi váltóúszás, a vízilabda mérkőzés és a 12,5 m-es oktatómedencés bemutató jellegű verseny díjtalan. A 70 éven felülieknek két 500 Ft-os startdíjat elengedünk. A 280 éven felüli 4x50 m-es váltók indulása is díjtalan.

A végleges versenykiírás 2006. december 24-éig a www.magyar.sport.hu/uszas honlapra kerül, az előzetes részletek, tervek ugyanitt, a Debreceni Szenior Úszóklub új honlapján folyamatosan olvashatók és véleményezhetők.

Aki 2006 karácsonyáig nem jutott a végleges versenykiíráshoz (honlapon, e-mailben, levélben), az az alábbi módon igényelheti:


Dr. Rentka László
a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke
e-mail: rentkaszenior@freemail.hu
Mobil: 06-30-742-52-44
Telefon: (52) 580-063 (munkahelyi)
Postacím: 4028 Debrecen, Zoltai u. 11.

Debrecen, 2006. december 17.