22 LELÁTÓ DEBRECEN / 2006. X.18.

Az úszás öröme: ajándék


A Debreceni Senior Úszóklubnak vannak hagyományai, eredményei, melyekre méltán lehetnek büszkék. Nem volt azonban olyan uszoda, ahol magas színvonalon készülhettek volna – pedig már 11 éve aktívan működik a klub. Az álmok azonban valóra válhatnak, hiszen a debreceni uszoda megépülésével évtizedes hagyomány talált otthonra.

Dr. Rentka Lászlónak, a klub alapítójának fontos ez a pillanat – szükség volt a változásra: az úszókedv Debrecenben élénk, ám helyhiány miatt sokan elestek a lehetőségektől. Puskás Pál 85 éves. Már a harmincas években hódolt kedvenc sportágának. Mint mondja: – Mindenhonnan kiszorítottak bennünket. Az elmúlt években bázisunk leginkább az újkerti nevelési központ volt, s úsztunk az egyetemi kisuszodában, Hajdúszoboszlón és a város összes tanuszodájában. Legalább sportolhattunk.
A seniorok csupán eleinte egy versenyt szerveztek évente, ám a létszámnövekedés a versenyek számát is megsokszorozta. Dr. Rentka László szerint kezdetben a családias, baráti hangulat és a mozgás szeretete hajtotta őket, az utóbbi években tisztes keretek között már a versenyszellem is „doppingolja” a seniorokat. A klub gerincét elsősorban a 40 éves korosztály adja, de igen szép számban vannak egyetemisták, akik már saját senior csapatot is ki tudnak állítani.
Seniornak lenni megtiszteltetés – hallik ki a versenyzők hangjából. Pali bácsi számára ez jelent mindent, a mozgás őszinte örömét, mely megőrizte őt fiatalnak. Dr. Rentka Lászlónak az úszás családi öröksége. – Apám 40 évig úszóedző volt Debrecenben. Már 89 éves. Egyszer azt mondta: nehéz az úszószakma, s ő már valószínűleg nyugdíjban lesz, mikor Debrecenben felépül egy fedett uszoda…
Az új uszoda teljesítményre sarkallhatja úszóit, bár sokat kellett várni rá. Puskás Pál építésvezetője volt a nagyerdei uszodának, ami fedett pályának készült, ám anyagi okok miatt nyitott maradt. – Életem egyik legnagyobb élménye, hogy végre fedett debreceni uszodában versenyezhetek, és egyáltalán úszhatom benne. Úgy érzem, bármekkora távot képes lennék megtenni. Pláne ebben az épületben – mondja Pali bácsi.
A pályát a seniorok már október 8-án, a klub 11. születésnapján „birtokba vették”. Dr. Rentka László szerint a seniorok állandó bázisa is lehet a létesítmény, hiszen a próbaúszásoknál bebizonyosodott: tökéletesen alkalmas bármilyen versenyszám lebonyolítására. A klub országos idénynyitó seniorversenyt rendezne januárban, több száz senior jön majd el az ország 20 egyesületéből, de várható 6–8 külföldi klub is. Valami elkezdődött…

Bögre Zoltán
Az írás megjelent a Debrecen, A város és környéke lapja VIII. évfolyam 33. számában 2006. október 18-án, szerdán.
A lap megjelenik: Debrecenben 90 ezer, Hajdú-Bihar megyében 129 ezer példányban, ingyenesen.

Jegyzetek (Dr. Rentka László):

A Debrecen c. hetilap szerkesztője, Tóth Dénes még az Egyetemi Élet felelős szerkesztőjeként több úszócikk megjelentetésében segített a 80-as években. A Debrecen című lap egyszer már közölte a Debreceni Szenior Úszó Klub részletes bemutatását 2002-ben, melynek egy aktualizált változata a Szenior Hírmondóban is megjelent A Csapat címmel. Az eredeti, a megjelentnél nagyobb terjedelmű írást változatlan formában mellékelem a Ti írtátok! rovatban. (2002. január 15-én született az írás, és az 5 évvel ezelőtti, a 2001. évi állapotokat tükrözi. Első csapatgyőzelmünket 2002-ben és 2003-ban két újabb követte Gyulán, a csapattagok 5 évvel idősebbek lettek, Egerben azóta a hatodik csapatgyőzelemnél tartunk. Kovács István és Kutasi Ferenc szív- és érbeteg sporttársunk elhunyt, és a cikkben név szerint nem említett Ménes Zsolt búvárúszót is fiatalon elvesztettük. Bedő Tiborné tavaly, 96 éves korában a Nagyerdei strandon szenvedett agyvérzést, azóta fekvőbeteg. Dr. Menyhárt Zsolt évek óta a Budapesti Delfineket erősíti, Újlaki Péter is bejelentette kilépését klubunkból.) A Szenior Hírmondó egy későbbi változatot közölt, melyhez egy 2003 nyarán, Millau-ban készült fotót mellékel rólam a lapszerkesztő (készült az EB-n, a lelátón, árnyékban 45°C-os hőmérsékleten, a franciaországi hőségriadó hetében). Szlovák Szabolcs, „a Jövő reménysége” azóta sem versenyez, bár már két éve szenior korú. A hozzánk azóta csatlakozott húsz-harminc új csapattag külön tanulmányt érdemel.

2006. október 8-án, vasárnap a Magyar Marathon Klub kiírásához csatlakozva 2000 m-es úszást rendezhettünk a díjtalan lakossági próbaüzem alatt álló Debreceni Sportuszoda 50 méteres medencéjében. A 2000 m-es eredményeket és a verseny fotóit már közzétettük honlapunkon, a 2000 méternél rövidebb távot teljesítők eredményeivel és a rendezvényt méltató összefoglalással még tartozom. Csak négy nappal később tudatosult bennem, hogy a 2000 méteres úszópróba a Debreceni Szenior Úszó Klub 11. születésnapjára esett, így külön szervezés nélkül is méltón, a Debreceni Sportuszoda első, szabadidősport jellegű, időméréses versenyével, szakirányú munkával ünnepeltünk. Ezen a rendezvényen találkoztam Tóth Dénes szerkesztő úrral, aki kislányát kísérte úszni, és megbeszéltünk egy riportot az uszodában.

2006. október 12-én, csütörtökön az avatóverseny próbájára érkeztünk jópáran a Debreceni Sportuszodához. Ott várt bennünket a Debrecen című lap újságírója, Bögre Zoltán. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne egyedül nyilatkozzak, ezért Puskás Pált, mint a legidősebb versenyzőt és Dr. Fábián Ákost, a MEDÚSZA Egyesület titkárát is az uszoda előtt marasztaltam (a többiek bementek váltót próbálni). Ákos hozzászólásait tömörítették a legjobban: „igen szép számban vannak egyetemisták, akik már saját senior csapatot is ki tudnak állítani”. A riportkészítésről és a váltóúszás főpróbájáról fotósorozat készült.
Megtekinthető awww.magyar.sport.hu/uszas Debreceni Szenior Úszóklub új honlapja Fényképek Vas András képgalériája rovatban.

Előzetes beszámoló a 2006. október 08-ai 2000 méteres úszóversenyről összeállította dr. Rentka László 2000 méteres uszodai verseny eredmények Hajdúszoboszlón és Debrecenben összeállította dr. Rentka László

Fényképek Vas András képgalériája
Debreceni Sportuszoda 2000 m-es úszás 2006.10.08. 1.

és más sorozatok Avató verseny előtti próbaváltó a Sportuszodában 2006. október 12.


Debrecen, 2006. október 11.

Összeállította Dr. Rentka László, Debreceni Szenior Úszó Klub
Mobil: 06-30-742-5244