Hajdú-Bihari Napló és HAON részére


A Vas András által küldött fényképek honlapunkon, a Fényképek rovatban megtekinthetők

A Debreceni Sportuszoda 2006. október 14-ei avatóján Debrecen és a megye vízisportolói és a magyar úszóválogatott különböző bemutató úszásokat hajtottak végre a Vízilabda Magyar Kupa két férfi elődöntő mérkőzése előtt. A Debreceni Szenior Úszó Klub egy hét váltót felsorakoztató szenior mix váltófutamot és egy másik váltóúszásban 2x8, azaz 16 szenior korú úszót szerepeltetett.
A 4x50 méteres mix vegyesúszó váltó a szenior versenysport legszínesebb versenyszáma. Két női és két férfi versenyző alkotja a csapatot. Az úszásnemek sorrendje: hát, mell, pillangó, gyors. A hátúszók vízből indulnak, a többiek fejesugrással váltják az előző csapattagot. Korcsoportokba a négy váltótag összéletkora alapján osztják a csapatokat.

Az uszodaavatón indult váltók: 2. pálya: a Csongrádi Senior Úszó és Szabadidősport Egyesület váltója
3. pálya: az Egri Senior váltója
4. pálya: a Nyírsenior 97’ SE váltója Nyíregyházáról
5. pálya: a Debreceni Szenior Úszó Klub „A” váltója
6. pálya: a Debreceniek „B” csapata
7. pálya: a Debrecenben élő és edző transzplantált (szervátültetett) és mozgássérült sportolók


A sajtónak leadott anyag:

A 8. pályán
Balla Mária (1944-es születésű, 62 éves), a fővárosi Újbuda Senior versenyzője, volt debreceni úszó, olimpikon (Tokióban és Mexikóban úszott 1964-ben és 1968-ban). Szenior Európa- és világbajnok, a váltóban a debreceni szeniorokkal indul egy csapatban.

Balla Máriát szeretettel köszöntjük Debrecenben, ahová gyakran visszatér látogatóba, és felkeresi egykori Mesterét, a 88 éves idősebb Rentka Lászlót.

Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy elmondjuk a már évek óta visszavonultan élő idős mester tegnapi üzenetét, amelyet az új Debreceni Sportuszoda birtokba vevőinek küldött a Debreceni Szeniorokon keresztül:

„Minden iskolás tanuljon meg úszni, mégpedig korán, már az írás-olvasás tanulásával egy időben!” (Laci bácsi a 60-as évektől 1998-ig debreceni gyerekek tízezreit tanította meg úszni a kötelező iskolai úszásoktatás, valamint a DVSC és a Debreceni Sportiskola utánpótlás nevelése keretében. Az itt jelen lévő debreceni szenior „kemény mag” is az ő tanítványa volt.

Idősebb Rentka László a debreceni régi gőzfürdőben, szülei szolgálati lakásában született 1918-ban A gőzfürdőt édesapja bérelte és üzemeltette 1930-ig. Gyermekként 1925-ben jelen volt az 50 méteres, akkor európai szintű korszerű versenymedence avatásánál (a debreceniek többsége már csak „4 méteresként” és „dögönyözőként” emlékezhet rá, jelenleg az Aquaticum Élményfürdő áll a helyén.) 1933-ban a 33 1/3 méteres Nagyerdei fedett uszodát látta avatni, és még mindig gyakran felidézi az egri úszó, Bárány István olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok versenyző és társai úszó bemutatóját. Az 1962-ben – akkor szintén fedett uszodának induló – 50 m-es versenymedence a Nagyerdei Strandon (a debreceniek „2 méteresnek” ismerik) szintén egy lépés volt az úszási lehetőségek bővítése terén, amelyet a mostani Debreceni Sportuszoda megépítése és birtokba vétele tetőz be.

Visszatérve a versenyhez, Balla Mária egykori Rentka-tantványt
Törös Lajos (43 éves) mellúszó
Nagy Emese (37 éves) pillangózó és
Dr. Soltész István (43 éves) gyorsúszó váltja. A váltó összéletkora 185 év, III. korcsoport.


Debrecen, 2006. október 11.

Összeállította Dr. Rentka László, Debreceni Szenior Úszó Klub
Mobil: 06-30-742-5244
A 8. pályán…kezdetű anyagból néhány mondat elhangzott az uszodaavató versenyen Török László műsorközlőtől.

Balla Mária úszó olimpikon látogatása Mesterénél, id. Rentka Lászlónál

Balla Mária, az Újbuda Senior Európa- és világbajnok versenyzője a debreceni uszodaavatón meghívottként három debreceni szeniorral váltózott. A Debrecenből indult, majd két olimpiát is megjárt egykori válogatott úszó (1964-ben Tokióban, 1968-ban Mexikóban versenyzett) másnap, október 15-én debreceni otthonában meglátogatta idős mesterét, egykori edzőjét, a 88 éves id. Rentka Lászlót. Elbeszélgettek a sportról, az életről, a sorsról. Természetesen szakmai kéréseket is megvitattak. A beszélgetés után Balla Mária a Debreceni Sportuszodába sietett a Magyar Kupa női vízilabda döntőre, hiszen a döntő egyik résztvevő csapatának, az OSC-nek Menyhárt Zoltán, Balla Mária fia az edzője… (A látogatásról 2 fotót e-mailben korábban elküldtünk, készítette Rentka László.)
Az első fizető vendég

2006. október 16-án reggel 6 órakor fogadta az aznaptól teljes nyitvatartással üzemelő Debreceni Sportuszoda az első fizető vendéget, Rentka Lászlót.
A Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke elmondta, hogy családja már négy generáció óta szoros kapcsolatban van Debrecen fürdőkultúrájával és úszósportjával. Már dédapja, Rentka János is a fürdőben dolgozott az 1872-es házasságlevelében szereplő bejegyzés szerint. Nagyapja, Árpád a gőzfürdőt bérelte és üzemeltette 1930-ig. Édesapja, a 88 éves idős Rentka László úszóedzőként és úszóoktatóként gyerekek tízezreit tanította meg úszni (A fotót Holléry Tibor üzemeltetési osztályvezető készítette).
Az első edzés

2006. október 16-án, a Debreceni Sportuszoda első teljes idejű nyitvatartási napján este a Debreceni Szenior Úszó Klub közel harminc fős csapattal megtartotta első edzését az új uszodában. 2007 januárjában a szeniorok (a 25 éven felüli sportolók) országos idénynyitó versenyét Debrecenben tartja a sportág!

(Rentka László edzésképeit már megküldtük)

Debrecen, 2006. október 17.
Dr. Rentka László
a Debreceni Szenior Úszó Klub elnöke
Mobil: 06-30-742-5244