Fotók és szöveg Dr. Rentka László

Deák Sándor, Krasznai Róbert, Babarczy Roland és Rentka László (a fotót egy kedves építőmunkás készítette)


2006. augusztus 15-én, kedden délelőtt a jó ütemben épülő debreceni fedett sportuszodába látogatott Babarczy Roland, a Magyar Vízilabda Szövetség szakreferense. Az uszoda bejáráson és az azt követő megbeszélésen részt vett a létesítmény főépítésvezetője, Deák Sándor, a találkozót megszervező Krasznai Róbert, a debreceni vízilabdázás és szenior úszás „nagy öregje”, aki egyébként az uszoda külső transzformátor házát és középfeszültségű áramkábeleit szerelő cég projekt managere (lásd a piros védősisakot!) és Robi meghívására a szenior úszók vezetőjeként és az uszoda megépítésére 1963-as úszóvá válásom óta váró, jelenleg is aktív (szenior) úszóként én, Rentka László.

Babarczy Roland az ország uszodáiban a vízilabdázáshoz előírt szabványok maradéktalan megvalósításáért felel. A szabványos pályaméretek, a kapuk rögzítésére, a labdatartó kosár, a pályát határoló kötelek, bóják elhelyezésére szolgáló, beépítendő acélhüvelyek, csigák számának és helyének meghatározásán túl a közel két órás megbeszélésen főleg a vízilabda sport számára Debrecenben megvalósítható optimális lehetőségekről volt szó az utánpótlás nevelésétől a sulipóló rendezvényein át a női vízilabdázásig. Az 50 méteres medencében keresztben egyszerre akár három edzőpálya jelölhető ki. A 25 méteres, hat pályás edzőmedencében is kialakítható női ill. utánpótlás mérkőzésre alkalmas pálya. Régi találmány, de még most is használják a fából készült lövőfalat (a vízilabda kapu mérete van rajta jelölve, és labdával lőnek rá.)

A 25 méteres medencénél az úszósport érdekeit szolgáló, terven felüli rajthelyek kialakítását kihagyhatatlan lehetőségnek tartottuk.

A 10 pályás versenymedence 52,5 m (!) hosszú, amelynek egyik végében egy 2,5 méter széles, mozgatható híd kerül behelyezésre. A 33 1/3 méteres és 25 méteres medence mérethez is kialakították a medence aljának pályacsíkjait, a fordulókhoz szolgáló T jelzéseket. A medence a híddal két, egy időben más-más célra is használható kisebb medencére osztja a nagy versenymedencét, például az egyik részben vízilabda edzés, a másikban úszóedzés is folyhat. Az üvegfallal leválasztott 25 m-es, hat pályás medencében szintén egyéb tevékenység, például gyermekverseny is rendezhető a nagy medence rendezvényeivel egy időben. A versenymedence mélysége félpályáig 220 cm, amely fokozatosan 250 cm-ig mélyül a szinkronúszás előírásainak megfelelően.

A harmadik medence egy több részre osztott, részben átjárható oktatómedence és a versenyzők lazítására szolgáló kisebb, kör alakú medencék.

Még mindig nincs vége! Egy három levelű lóherére emlékeztető alakú, a szabadban lévő medencébe is ki lehet jutni a sportuszodából. Az alaprajzon a medencék elhelyezése, az uszoda tájolása (Debrecen, Hadházi út – Zákány utca sarok) jól felismerhető.

Talán még mindig nincs vége: a sportuszoda melletti beépítetlen területen későbbi ütemezéssel akár egy újabb, szabadtéri 50 m-es medence, sőt, a nemcsak rövidpályás úszó Európa-bajnokságot, hanem nagypályás világversenyeket is lehetővé tevő ugrótorony is kialakítható lesz! (Úszó Eb és Vb szinkronúszással, műugrással és – a medencei helyszíntől függetlenül – nyílt vízi hosszútávúszással együtt rendezendő!) Ez a fejlesztés a szenior úszó világversenyeknek is feltétele!

A bejárás napján Szombathelyen barátságos horvát – magyar vízilabda mérkőzést játszottak (magyar győzelemmel zárult a találkozó). Nyílt titok, hogy az uszodaavatón Debrecenben is horvát – magyar vízilabda mérkőzésre számíthatunk! Debrecent a fővárosi szakember Babarczy Roland csodálja a különböző labdajátékok mérkőzéseit látogató nagyszámú, sportszerű szurkolójáért. A drukkerek a következő években a debreceni vízilabda élet megteremtésének is örülhetnek és segíthetik azt!.

Egy hasonló, úszás szemszögből tartott bejárást is terveznek a szakemberek. Kovács Ágnes a napokban jelentette be, hogy folytatja pályafutását és indul a 2007-es debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.Kovács Ágnes és Nagy Emese a DSzÚK versenyzője a 2006. évi Balaton Masters Game-en /a képet Dr. Telek Andrea készítette/
A Debreceni Szenior Úszó Klubnak is megvannak a tervei a debreceni fedett sportuszoda beüzemelési hónapjára és az avatóversenyre (10 vagy akár 100 órás váltóúszás, családi váltók, szenior 4x50 m-es váltók a hazai és külföldi szenior csapatok meghívásával, 24x50 m-es, azaz „Hajós Alfréd-mérföld”-nyi váltók).

Az uszoda egyik oldalát lelátó foglalja el. Alatta és mögötte az öltözők.

A kép előterében a 25 méteres medence, melyet oszlopok és festett üvegfal fog elválasztani az 50 méteres medencetértől. Az oszlopok tetején a lelátót az uszoda másik oldalával összekötő felüljáró folyosó.Monumentális épület lesz! Az ország legnagyobb belső terű és összesített vízfelületű fedett uszodája épül Debrecenben.

A további képek Vas András kísérleti honlapján találhatók!