KISCSAPATUNK NAGY VERSENYE
 

Érdekes és rendkívül izgalmas érzés volt megérkezni Kranjba, a hegyekkel körülvett városba. Már a Ljubljanából Kranj felé tartó buszon éreztük azt az aggodó és várakozással teli vegyes izgalmat, amit csak az ismer, aki sportol, és versenyre jár. Ez csak erősödik akkor, amikor közeledsz az uszoda felé, meglátod a nyakukba akasztott, akkreditációs kártyával sétáló embereket. 11 éve voltunk itt, lassan, de biztosan jönnek elő az emlékek. Akkor is láttuk, hogy itt nem veszik felvállról a dolgokat, ezt most is az első pillanatoktól tapasztalhattuk. Hatalmas stáb körülöttünk, mindenki beszél angolul, mosolyog, türelmes és segitőkész. Bemelegítés megoldott, kinti medence gyönyörű, átöltözési lehetőség sok helyen,eső előlbehúzódás,bekuckolás tornamatracokon,minden,minden elérhető.Az interneten minden él, mozgásban van és aktuális. A bemondóember egy kész riporter, időnként hatalmas hangulatot gerjeszt, miközben profin nyomja a " lane"-eket és a kimondhatatlan nevű rajtolókat. A legforróbb hangulat a versenyszámok elején és végén van: a legidősebbek és a legfiatalabbak stratjánál. Az 90-94 és a 85-89 évesek úszásánál az egész lelátó felállva, egyenletes tapssal kiséri az utolsó hosszt, a beérkezéseket kiserő hatalmas hangorkánról nem is beszélve. Felemelő pillanatok: a fiatal, szép testű, profi úszó tiszteleg a görnyedt, rajtkőre nehézkesen felmászó, de a vizben csodákat művelő generáció előtt!!!!!

800 gyors a "nulladik" napon.
Itt még nincs dobogó vagy első nyolc között beérkező úszónk, mégis valamilyen okból nagy mikrofonos figyelmet kaptam én, a lelkes, de nem dobogó várományos úszó.A korosztályomban csak úgy sorakoznak a jobbnál jobb úszók. Hát igen, ez Európa Bajnokság, nem tréfa, viszont a szenior úszás lényege pont ez! Mindenki küzd, és igy aztán nagy eséllyel sport emberré válik.

Második nap:
200 gyors. Óriás izgalom !!!!! Gombkötő Ica dobogó közelében!!!! Számolgatunk, latolgatunk, az ellenfelek itt sem lubickoló amatőrök. 4.hely minimális különbséggel, na ezt még fel kell dolgozni, de szinte rögtön segít ebben az új országos csúcs ténye: 2:57.55!

100 pillangón nagy örömünkre Batta Gyula 6.helyezést ért el.

Harmadik nap:
Végre vizben lesz a nagy büszkeségünk, sokunk példaképe: Flóra Kati, a 80-84 éves korcsoport tagjait nagy erőpróbának kitevő úszótársunk! Megvan az első aranyunk!!!! 100 méteres hát úszás. Öröm volt nézni.
És akkor Gombkötő Ica beindította a rakétákat 50 gyorson: 0:35.53, ragyogó idő!!!!


Mix váltónk debütált ( Flóra Kati, Katona László, Batta Gyula és Gombkötő Ica) és egy gyönyörű 4.helyezést ért el a rendkivül erős mezőnyben.

Negyedik nap
Flóra Kati és testvére Maier Judit már reggel vízben. Egy arany és egy bronz érem!!! Jól indul a nap. Nagy izgalommal várjuk a délutánt, a női gyorsváltót, ahol dobogóesélyesek vagyunk! Nem merjük végiggondolni a történetet, megegyezünk abban, hogy mindenki megy, ami a csövön kifér, és kész! Utcahosszal nyertünk, jó időt úsztunk. Csapatmunkával aranyat nyerni csodálatos érzés!

Ötödik nap
Megint egy arany!!!!! Flóra Kati pazar úszással, bukófordulokkal megnyeri a 200 hátat. Hát igen! A világ legjobb úszója a korcsoportjában! Kati szerényen mosolyog, bennünket meg átjár a büszkeség érzése a csapattársunk iránt.
Az 50 pille gyorsan jött Katinak, és tartalékolni kellett a gyors mix váltóra, ennek ellenére hajszállal maradt le a dobogó első fokáról, ezüst érem és országos csúcs: 0:54.28!!!!!!

Jöhet a favorit szám, a 100 gyors.
Cseri Piroska egyéni csúcs, Gombkötő Ica 1:19.62-vel országos csúcs és 4. helyezés, Katona László erős mezőnyben 9.helyezés.
Ezek után az izgalom a tetőfokára hág, a gyors mix váltónk valóban gyors és esélyes! Flóra Kati, feldolgozva a délelőtti fáradalmakat, rögtön országos csúccsal indítja a csapatot ( 0:46.20) Gombkötő Ica egész EB- n hihetetlenül jól működő úszása és fantasztikus küzdőképessége most is lenyűgöző volt, Batta Gyula jó úszásával tartotta a váltónk előnyét, és végül Katona Laci utolsó beugróként profi technikával és tempóval vitte be a célba a debreceni mix váltót. Sikerult a bronzérem!

Eredményhirdetés a vihar előszelében
Újabb debreceni váltó a dobogón!!!! A csapat munka mindig nagy erőket szabadit fel az úszókból ( Gombkötő Ica minden váltó számban jobb időt úszott, mint egyéniben, 0:34.27 gyorson)
A buszunkhoz hátizsákozva végiggondoltuk az öt nap mérlegét: minden résztvevő debreceni úszónak legalább egy érmet került a nyakába.

A hazafelé robogó vonaton írjuk e sorokat, szurkolva a tovább versenyző társainknak:

200 pille Batta Gyula, 50 hát Flóra Kati, és a bledi távúszó csapat.

Hajrá Debreceni Szeniorok!Budapest, 2018.09.07.
írta Cseri Piroska